HARFELE SĂPTĂMÂNII. Polițiștii din Băicoi au prins un bărbat dat în urmărire generală când acesta a venit singur la ei să-și scoată cazierul

  • Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

-Supărat că nu-l place lumea pe Facebook, primarul Ionuţ Stan din comuna Albeni, judeţul Gorj, a pornit un război cu două subalterne pe care le bănuia că, folosind conturi false, îl denigrează pe reţeaua de socializare. Așteptând să se aștearnă întunericul peste comună, primarul le-a luat computerele de pe birou, le-a dus acasă şi a investigat la ele toată noaptea. Dimineaţa, le-a adus înapoi asamblate, curățate, ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Ionuţ Stan zice că n-avea rost să apeleze la vreun specialist pentru această misiune, fiindcă, înainte de a fi primar, a lucrat ca operator calculator. Ionuţ Stan e cel mai tânăr edil din judeţul Gorj, dar conflictele lui cu angajaţii primăriei sunt vechi. Anul trecut, pentru că era nemulţumit de activitatea bibliotecii din comună, a trimis-o pe bibliotecară prin sat să strângă taxa de gunoi şi, cât era femeia plecată, a schimbat yala de la ușa bibliotecii.

-Centrul de permanenţă medicală din Anina, Caraş-Severin, inaugurat de autorităţi la sfârşitul lunii ianuarie, a fost închis după doar câteva zile pentru că Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun ban pentru cei șase medici care ar fi fost dispuşi să lucreze acolo. Foarte bine le-a făcut! Păi, cum, după ce că le-a găsit ministerul loc de muncă, acum mai vor şi bani? Azi le dai salarii, mâine cine ştie cu ce mofturi mai vin. Te pomeneşti cu ei că ajung să ceară aparatură medicală, medicamente, curăţenie în spitale…

-Vasluienii nu mai suportă batjocura la care sunt supuși. Ei somează RockFM să termine o dată pentru totdeauna cu glumele la adresa lor! După ce au numărat cel puţin trei referiri jignitoare în emisiunea „Morning Glory”, realizată de Răzvan Exarhu, vasluienii îl avertizează pe acesta, prin intermediul gazetei locale „Vremea nouă”, că a mers prea departe cu denigrarea judeţului lor. „Suntem săraci, dar nu proşti” este mesajul moldavilor. Ne alăturăm pe această cale apelului vasluienilor şi îi transmitem şi noi lui Răzvan Exarhu să înceteze cu aceste apropouri care nu fac cinste nimănui. Mai ales că emisiunea dumisale se difuzează la primele ore ale dimineții, când atâția vasluieni nevinovați nici n-au apucat să se dreagă.

-Hai, că aţi râs toate săptămâna de motostivuitoarele doamnei Graţiela Drăghici, şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse! Sunteți oameni răi, s-a supărat și doamna. Supărându-se, ea a dat glas frământărilor pe pagina personală de facebook. A zis doamna că n-a vrut să spună că de ce nu poate fi femeia motostivuitor, ci cu totul altfel: de ce nu poate fi și femeia pe motostivuitor? Grăbindu-se, a uitat, însă, pe-ul. Dar şi jurnaliştii, tendenţioşi! Ea a mai precizat că e nedrept ca, după o discuţie de o oră, să se vadă numai un minut la televizor. Păi, ea pentru cine a vorbit, pentru pereţi? Data viitoare, să facă bine reporterul să nu-i mai pună atâtea întrebări! Unde mai pui că jurnalista părea entuziasmată de programul de guvernare, când, de fapt, nu era. Hai, gata! Asta e deontologie? De-acum înainte, veniţi la interviu doar dacă iubiţi sincer programul de guvernare!

Punctul de vedere al doamnei Grațiela. Credit foto: Facebook

-Oricum, bine că s-a lămurit totul într-un al doilea interviu, făcut pe îndelete, fără presiunea timpului, pentru televiziunea publică (pe banii noștri, sigur că da). Redăm integral, nu trunchiem: „Avem în România meserii masculinizante şi meserii feliminizante. Vedem pe televizoare femeile de servici din România. De ce este feminliizantă? De ce n-avem om de servici? De ce avem muncitorii de pe şantiere sau muncitorul cutare şi n-avem muncitoarea de pe şantier? Nu este exemplu! Motostivuitor, ce vreţi dumneavoastră. Tractorist.” Așa e: s-a grăbit lumea să vă judece aiurea, doamna Graţiela! Bine măcar că s-a înțeles acum ce ați vrut să ne spuneți. Dacă ne permiteți, un sfat: data viitoare, citiţi-vă şi dumneavoastră gândurile de pe o bucată de hârtie aprobată de Partid! Chiar nu v-a învăţat nimic doamna Dăncilă la petrecerea asta?

Doamna Grațiela, prima din dreapta doamnei Viorica, prim-ministru al României. Credit foto: Facebook

-Compatrioții noștri continuă să facă tot ce e românește posibil pentru a ne face de râs peste hotare, îndeosebi în Italia! Începem cu cazul unui român de 29 de ani, stabilit în Florenţa, care s-a ales cu dosar penal după ce a sunat la ambulanţă. Harfa e că paramedicul ajuns la urgenţă l-a recunoscut imediat pe român: era unul dintre hoții care-l prădaseră cu o noapte în urmă. În plus, hoţul nu era nici măcar bolnav, era doar beat, fiindcă, furându-l pe paramedic, făcuse rost de bani.

-Cel mai mult i-am surpins însă pe italieni cu inovaţiile noastre în arta furtului. Ia uite: carabinierii din oraşul Vallecrosia (nord-vestul Italiei) au găsit 68 de bucăţi de parmezan îndesate în costumul de scafandru pe care doi conaţionali îl purtau pe sub haine. Prinşi în flagrant într-un supermaket, românii care purtau costumul de scafandru peste costumul lui Adam au fost nevoiţi să dezbrace, degrevându-se astfel de cele șaptesprezece kilograme (!) de parmezan furat pe care le purtau asupra lor.

-Nu plecați, că mai avem cu parmezanul! Tot săptămâna asta, alţi doi români au fost prinşi în oraşul Forli că îndesaseră parmezanul în căptuşeala de la geacă și umblau așa pe stradă, de li se vedea. Asta, după ce în urmă cu câteva luni, carabinierii au mai arestat doi români, după ce furaseră o tonă de parmezan! Da, o tonă, adică 1.500 de pachete. Ce vă miraţi, trebuie să trimită şi ei ceva bun în ţară, la copii.

-Dar tot e mai bine așa, cu parmezanul, decât să facă precum acest tânăr din Valea Mare, județul Dâmboviţa. După ce a muncit prin Anglia, el s-a întors acasă cu economii în valoare de cincizeci de lire, pe care le-a multiplicat la xerox. Fapta bărbatului a fost descoperită pe Centura Târgoviştei de către două prostituate care s-au speriat când au văzut-o pe Regina Elisabeta la ele în mână. Poliţiştii l-au dibuit pe făptaș grație fetelor care, din păcate, au rămas şi cu banii luaţi.

-Încă un exemplu de eficienţă a Poliţiei Române ne parvine din judeţul Brăila, comuna Românu! Poliţiştii au depistat pe raza localităţii un infractor condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare şi dat în urmărire naţională pentru că a furat mai demult căruţa cu tot cu cal şi hamuri a unui cetățean care fusese om cu el și-l găzduise peste noapte. Bravo, copoilor brăileni! Vedeți că se poate? Dar e şi normal să se poată, că sunt mai motivaţi acum și poliţiştii, după ce le-a citit atât de frumos doamna Carmen Dan că salariile or să crească, dar veniturile s-ar putea totuși să le scadă.

-Admirabilă și prestația polițiștilor din Băicoi, județul Prahova. Aceștia au prins un infractor deosebit de periculos care, uitând că a fost dat în urmărire generală, s-a dus singur la Poliție, să-și scoată cazierul. N-au ezitat oamenii legii din Băicoi, imediat l-au reținut.

-Dacă bravii noştri polițiști ne oferă numai motive de laudă, nu la fel de bine stau lucrurile cu militarii patriei. Deşi anul acesta se va împodobi cu rachete Patriot achiziționate la suprapreț, Armata trece, în aceste zile, prin momente tragice: singura dronă-submarin ne-a dispărut fără urmă în Marea Neagră, în urma unui exerciţiu de rutină. Deşi soldaţii au scăpat drona în apă în urmă cu aproape patru luni, aceştia au ascuns dispariţia, sperând că dispozitivul se va întoarce singur la bază. Facem un apel la prietenii Harfei care şi-au programat concediul de anul acesta pe litoralul românesc să anunţe de urgenţă autorităţile dacă găsesc o dronă speriată, eşuată pe plajă pe la Venus-Saturn, încolo. Aparatul are următoarele semnalmente: e făcut în România, cântăreşte 25 de kilograme, costă aproape un milion de lei şi răspunde la numele de „Vasilică”. Vasilică, da, așa au botezat militarii români drona.

 

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să