HARFELE SĂPTĂMÂNII. Un bucătar brăilean a inventat pizza cu sarmale

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Acum, că toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, apar, iată, și fenomenele pe care le-am prevăzut cu toții: s-a mărit noaptea, s-au îngălbenit frunzele copacilor, s-au terminat banii de salarii. La Vaslui, cel mai mare angajator din județ (Direcția de Asistență Socială, cine altcineva?) nu mai are de unde să dea întrucât creșterile salariale din vara acestui au depășit bugetul instituției pe 2017. Prin urmare, cei 2.500 de angajați așteaptă de o săptămână să-și primească lefurile și așteaptă degeaba. Instituția nu mai are, Consiliul Județean nu mai are, se speră într-un ajutor de la centru. Mai sus, la Botoșani, primarul comunei Dimacheni anunță că va pune lacăt pe primărie întrucât prin casieria instituției suflă vântul. În vară, același edil a aprobat măriri de salarii în urma cărora funcționarii din primărie câștigă, în medie, 6.000 de lei pe lună. Sau mai corect spus au câștigat, pentru că de aici înainte nu se mai știe. Asta e, să nu vă pară rău, dragi funcționari! A fost scurt, dar a fost frumos și a meritat. Chiar și pentru o lună sau două, dar măcar ați avut salarii mărite. Liviu Dragnea a fost om serios și s-a ținut de cuvânt. De acum înainte vedeți și voi cum vă descurcați, că el mai are și alte treburi.

  • Lapte și miere și prin zona Munteniei: ziariștii de la „Observatorul Prahovean” anunță că angajații ANAF de la ei din județ au rămas fără internet. Nu mai e, n-au mai fost bani pentru licențele programelor de filtrare și securizare și, în consecință, nu mai funcționează nici internetul. Lasă, nene! Păi la ce vă trebuie internet? E trecut cumva în programul de guvernare?

  • Să nu vă gândiți că am terminat cu Moldova, că n-am terminat: mergem la Moinești, în județul Bacău, unde polițiștii sunt atât de bine dotați încât rămân cu mașinile în drum. La începutul săptămânii, un agent din localitate s-a urcat la volanul Loganului din dotare și a plecat în misiune, dar mai bine nu mai pleca. Pe drum, motorul autospecialei (vorba vine autospecială, hârbul ăla cu girofar) s-a oprit dintr-o dată și bravul nostru agent a rămas să dea la cheie și să spere într-o minune. Degeaba, Loganul n-a mai pornit, misiunea a fost anulată, iar agentul s-a întors la bază tractat de un cetățean binevoitor. Prin urmare, dacă în perioada următoare vă confruntați cu probleme care necesită intervenția Poliției, nu vă mai pierdeți vremea apelând 112, pentru că sunt șanse mici ca organele să ajungă. Sau, mă rog, puteți să mai sunați din când în când și să verificați dacă nu cumva au ei nevoie de ajutor.

    Derbedei. FOTO: Gazeta de Sud
    Derbedei. FOTO: Gazeta de Sud
  • Continuăm cu organele și coborâm spre controversata Oltenie. Aici, Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a deschis o anchetă după ce cascheta unui polițist apare într-o serie de fotografii și filmulețe realizate la cârciuma din satul Frunzaru. Cascheta care face obiectul anchetei stă așezată pe capetele mai multor cetățeni beți, care se fălesc cu ea în timp ce consumă băuturi spirtoase. IPJ Dolj face eforturi să afle cine este proprietarul de drept și să-l sancționeze corespunzător pentru că a afectat imaginea instituției, lăsând cascheta pe mâna bețivilor. Conform ziariștilor de la „Gazeta de Sud”, cascheta i-ar aparține șefului de post din comuna Sprîncenata, dar noi nu vrem să ne pronunțăm, lăsăm ancheta să-și urmeze cursul.

  • Îndrăznim, totuși, să-i facem o sugestie Poliției române: nu-i rău că vă concentrați pe caschete, dar mai uitați-vă și la cine le poartă. Iată, de pildă, cazul subofițerului Aurelian Constantin, de la Poliția Capitalei. El purta cu mândrie uniforma de poliție, deși în 2015 fusese condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare. Complicitate la înșelăciune, instigare la fals intelectual și alte lucruri de felul acesta. Poliția n-a știu că are în ogradă un infractor, infractorul a tăcut din gură și și-a văzut de treabă. L-au prins datorită amantei, care s-a supărat pe Aurică, i-a făcut reclamație și l-a lăsat fără servici. Până la urmă poate că trebuia iertat: dacă ne place să stăm cu infractorii la conducerea țării, de ce nu le-am permite să lucreze și în Poliție?
  • Ehe, stați că prea ne-am întins cu gluma și PSD-ului nu-i place chestia asta. Îi tot dăm zor cu pușcăriabilii și cu penalii și-i timorăm pe bieții aleși. Florin Iordache și Șerban Nicolae, senatori PSD, s-au hotărât să dezbată în comisia juridică din Senat oportunitatea interzicerii acestor două cuvinte în discursurile publice. I-a mai atins Iohannis cu niște epitete pe la diverse ocazii și s-au simțit jigniți băieții. De ce să le zică lor așa? Ce, au ei fețe de corupți? Iar colegii de la PNL sunt și mai puși pe treabă. Pentru că tot mai mulți primari și consilieri locali vacantează funcțiile din cauză de corupție și trimitere în judecată, liberalii lucrează la o lege care să le permită funcționarilor să-și vadă liniștiți de treabă și după ce sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Păi, da! Ce-are una cu alta?
  • Și ca să încheiem cu polițiștii, mai aflați că, la Pitești, oamenii legi au asigurat buna desfășurare a înmormântării interlopului Pisică, decedat la frageda vârstă de 33 de ani (infarct miocardic, luați seama! Pisică avea 140 de kilograme, se poate să fi contat și treaba asta). Presa locală relatează că Elvis Mustață (acesta este numele real al lui Pisică) era unul dintre cei mai iubiți și mai respectați interlopi piteșteni, motiv pentru care confrații săi i-au organizat niște funeralii grandioase. Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Pisică a fost purtat la groapă într-o caleașcă trasă de cai și decorată cu un portret al său în mărime naturală. Polițiștii n-au intervenit în niciun fel, mulțumindu-se să supravegheze traseul cortegiului care a paralizat complet traficul din Pitești. Și când spunem că a paralizat, vrem să spunem că nu s-a mai putut circula deloc, căci sute de interlopi mai mici sau mai mari s-au încolonat în urma carului mortuar. Drept urmare, peste 3.000 de angajați ai uzinelor Dacia care trebuiau să intre în schimbul doi au ajuns la serviciu cu o întârziere de peste 60 de minute. Ne e și frică să ne gândim cum ar putea fi afectată economia. Să vedeți voi dacă n-o crește ROBOR-ul din cauza bietului Pisică.

  • În ciuda unor astfel de pierderi insurmontabile, infractorii noștri rămân în continuare la înălțime și fac ravagii prin Europa. Poliția franceză a arestat, săptămâna aceasta, doi cetățeni români – unul mic de statură și altul robust – care au brevetat o metodă de furt foarte ingenioasă: cel plăpând se ghemuia într-o valiză, iar colegul său mai întremat pleca cu valiza într-o mână și o plasa în cala autocarelor cu turiști care se deplasau din Paris spre aeroportul Beauvais. După ce autocarul se punea în mișcare, hoțul ieșea din valiză și începea să caute prin celelalte bagaje, alegând după pofta inimii: laptopuri, haine scumpe, sume de bani. Apoi, cu prada asupra sa, se ghemuia la loc în valiză. În felul acesta, românii au reușit să fure bunuri în valoare de zeci de mii de euro. Se descurcă ai noștri, n-ai treabă cu ei!

  • Multe harfe din zona Moldovei s-au dat de-a lungul timpului în această rubrică și Dumnezeu ne e martor că ne-am abținut foarte greu să nu trecem Prutul și să mai dăm și de pe acolo. De data asta n-am mai rezistat, așa că vă prezentăm câteva fotografii de la inaugurarea unei parcări pentru biciclete la Facultatea de Urbanism și Arhitectură din Chișinău. S-a lipit un abțibild pe perete, s-a tăiat panglica, a fost frumos. Iar după ce i-a râs tot internetul, frații de peste Prut au revenit cu precizări și au susținut că totul a fost o farsă menită să încurajeze creativitatea studenților. Până la urmă nici nu mai contează ce-a fost. Important e că am rămas cu fotografiile astea:

  • Am lăsat știrile pozitive mai spre final, ca să nu ziceți că vă despărțiți de noi cu un gust amar: ei, bine, aflați că un chef brăilean – chef, adică bucătar – a inventat un preparat inedit, care consfințește solidele relații româno-italiene din ultimul deceniu: pizza cu sarmale. Îl felicităm din toată inima și îl încurajăm să-și dea frâu liber creativității și pe mai departe, pentru a introduce în meniu cât mai multe produse pe bază de sarmale. Mai semnalăm, totodată, apariția unei pizza pentru oamenii săraci: cu topping de cartofi prăjiți. Bravo, chefule!

  • Sâmbătă a fost ziua de naștere a lui Liviu Dragnea. 55 de ani. De cu dimineața ne-am apucat să strângem odele închinate liderului de la Gratia de către colegii săi de partid. Au umplut PSD-iștii serverele lui Zuckerberg cu poze proaste cu buchete de flori. Pe la prânz am renunțat, căci serverele noastre sunt mici și nu pot cuprinde tot respectul arătat de social democrați conducătorului lor. Am ales totuși o falnică închinare venită din lumea sportului rege. Echipa de fotbal Academia Rapid, înființată în această vară de către Daniel Tudorache, primarul PSD-ist de la Sectorul 1, pe ruinele fostei echipe Rapid București, i-a adus un pios omagiu lui Liviu Dragnea. Pe site-ul suporterilor Academiei Rapid a fost postat sâmbătă dimineață articolul de mai jos. În comunism, din Giulești se auzea scandarea „Galeria lu‘ Rapid nu e membră de partid“. Acum, în democrație, Rapidul a ajuns prima echipă sponsorizată de un partid politic, prin banii cetățenilor din Sectorul 1. Victoria Academiei Rapid, sâmbătă seară, în fața echipei Carmen București, scor 2-0, i-a fost dedicată – bineînțeles – lui Liviu Dragnea.
  • P.S. Nu putem încheia harfele de săptămâna aceasta fără a-i adresa și noi cuvenitele urări de bine președintelui PSD Liviu Dragnea. Cu această ocazie, îi facem cadou o poezie de Adrian Păunescu. E scrisă în urmă cu vreo 30 de ani, dar sună bine și astăzi:


Trăiască-n sănătate cârmaciul ţării noastre

Celui drept, viteaz şi bun,
Ce la ţară ţine,
Azi, la Ziua Dumnealui,
La mulţi ani şi bine.

Celui care pentru om
Face tot ce face
În contrastul planetar,
La mulţi ani şi pace.

Celui simţitor la tot
Şi pe care-l doare
Tot ce-i om şi omenesc,
La mulţi ani şi soare.

Celui ce iubeşte mult
Mintea indrăzneaţă,
Pentr-un şi mai viu curaj,
La mulţi ani şi viaţă.

Celui care e garant
Pentru libertate,
Întru sfântul drept la ea,
La mulţi ani şi toate.

Ţării căreia adânc
I-nţelese plânsul
Pentr-un viitor mai bun,
La mulţi ani, cu dânsul.

Celui ce-i va înflori
Ţării primăvara,
La mulţi ani, cu toţi cei dragi,
La mulţi ani, cu ţara.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să