În județele afectate de pestă, porcii se vând pe OLX

  • În timp ce Direcțiile Sanitar Veterinare din județe și autoritatea sanitar-veterinară centrală (ANSVSA) se laudă că au oprit comercializarea porcilor pe tot teritoriul României, site-urile de anunțuri sunt pline cu oferte: oamenii vând porci chiar din mijlocul focarelor de pestă porcină africană!
  • Am vorbit cu cetățeni și mici fermieri din Ialomița și Brăila care au scos la vânzare porci pe OLX, deși județele lor sunt marcate cu roșu pe harta epidemiei de pestă porcină. Atât cei în fața cărora ne-am recomandat ca ziariști, cât și cei cu care am negociat în calitate de cumpărători ne-au spus același lucru: veniți să luați porcul, că nu e nicio problemă!
  • În Ialomița, județ în care s-au confirmat 25 de focare de pestă, am găsit la vânzare inclusiv porci mistreți, sursa zero a virusului de pestă porcină africană. Vânzătorul era cât se poate de relaxat: „Am vorbit și cu medicul veterinar, pot să vând mistreții liniștit”.
  • Direcțiile Sanitar Veterinare par depășite, iar de la ANSVSA ni s-a transmis că acest tip de comercializare a porcilor poate fi stopat doar de filtrele de control aflate în teritoriu.

Cum am negociat pentru un porc mistreț

Stângăcia cu care autoritățile gestionează epidemia de pestă porcină care a lovit România se reflectă, în primul rând, în neîncrederea populației. Deciziile întârziate, comunicarea haotică și lipsa de credibilitate a instituțiilor care ar trebui să gestioneze criza îi determină pe oameni să acționeze după cum îi taie capul.

Pentru a stopa expansiunea epidemiei, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține că a interzis comercializarea porcilor pe tot teritoriul României, oprind organizarea târgurilor de animale. Autoritățile au omis, însă, un lucru: nu mai suntem în vremurile în care animalele se vând doar în târguri.

Site-urile cu anunțuri conțin sute de oferte cu porci de vânzare, iar multe dintre ele sunt ale unor cetățeni aflați chiar în județele afectate de pestă porcină. Mutarea animalelor dintr-o zonă în alta este cel mai rău lucru care se poate întâmpla într-o astfel de epidemie, însă oamenii nu par să conștientizeze pericolul și spun că autoritățile nu i-au informat că nu au voie să-și vândă porcii.

Așa că ei continuă să-și promoveze marfa pe internet: „Godaci din rasa carne Pic. 650 de lei pe bucată”. Așa sună anunțul unui mic fermier din județul Brăila, unde s-au confirmat, până acum, 16 focare de pestă. L-am sunat, invocând calitatea de cumpărători interesați de godaci, dar ușor speriați de pesta porcină. Brăileanul ne-a liniștit: „Eu am ferma la Corbu Nou, la 40 de kilometri de Brăila, și nu sunt probleme. Nu știu ce va fi mai târziu, dar acum n-a ajuns pesta porcină. Puteți să veniți că avem și mai mici, și mai mari, până la 200-300 de kile”.

În Ialomița, alt județ afectat de epidemie, am găsit cel mai interesant anunț: „Vând porc mistreț castrat, 100-120 kg. Preț: 20 lei kg/ în viu”. Comerciantul, un țăran din comuna Ciocârlia, ne-a mărturisit că îi crește pe lângă casă și e o afacere profitabilă: „Se vând mai scump decât cei domestici pentru că au carnea mai bună. Fără colesterol, fără pic de grăsime. Pe lângă cel pe care l-am scos la vânzare mai am cinci femele gestante care fată la toamnă”.

Tot el ne-a asigurat că putem să luăm porcul și să-l ducem unde vrem, mort sau viu: „Pot să vi-l tai aici, puteți să-l luați și viu. Nu vă oprește nimeni, am vorbit și cu medicul veterinar și a spus că nu e nicio problemă. La noi nu sunt probleme cu pesta, au găsit pe la Țăndărei ceva, nu la noi”.

„Cum să vinzi porci pe internet?”

Am discutat și cu comercianți cărora le-am spus din capul locului că suntem jurnaliști. Au recunoscut că vând porci și au acuzat autoritățile că nu i-au prevenit cu privire la felul în care trebuie să procedeze cu animalele sănătoase. În plus, ne-au spus că le e frică să nu fie trași pe sfoară de instituțiile care trebuie să îi despăgubească în cazul în care pesta porcină africană ajunge și la ei în curte.

Un cetățean dintr-o comună din Brăila, care a publicat marți, pe internet, un anunț conform căruia vinde porci „foarte blânzi, hrăniți numai cu cereale din producția proprie”, ne-a spus că nu știe nimic altceva despre pesta porcină africană, cu excepția faptului că „nu se ia la om”:

„Nu am primit nicio îndrumare de la nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic. Eu am porcii înregistrați la doctorul veterinar, de ce n-aș vinde? La noi în comună nu s-a descoperit niciun caz de pestă porcină, dar știu că în comuna Viziru de Brăila au pus covoare pe drum și nu mai iese porcul de acolo. Acolo, da, e altceva, dar la noi, deocamdată, nu e nicio măsură luată”.

Oamenii simpli au tot mai puțină încredere că autoritățile pot gestiona crizei pestei porcine FOTO: Agerpres

Pe internet se găsesc și vânzători de purcei din comuna brăileană Viziru, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină. Am discutat cu un astfel de gospodar care publicase un anunț, la jumătatea lunii iulie, în care oferea spre vânzare zece purcei tineri. Omul ne-a explicat că anunțul este încă valabil și că pesta porcină africană a ajuns, într-adevăr, la el în comună, dar în satul vecin, parte a comunei Viziru.

În dorința lui de a vinde, bărbatul e încurajat de faptul că, în urmă cu o săptămână, un fermier din comuna lui ar fi vândut mai mulți porci la Buzău și a reușit să evite controalele, întrucât comuna are două drumuri de ieșire și numai la unul există filtre.

„Nu putem să vindem și noi un purcel, la o adică? Am văzut ieri un TIR, în orașul Însurăței, plin pe trei etaje cu porci. Ăia cum se mai vând? Mi-a spus gestionarul de acolo că e a patra cursă, nene! A patra oară intrase să încarce porci și îi ducea… Ăia cum fac mișcarea asta? Aaa, întâi se cară de la complexele mari și noi, țăranii, ce facem? Hai să-i omorâm pe țărani!”.

Am căutat să aflăm cum se poziționează autoritățile sanitar-veterinare în fața acestei situații în care țăranii își vând porcii pe internet în plină epidemie. La Direcția Sanitar Veterinară Brăila ne-a răspuns o secretară supărată. Am întrebat care e situația cu comercializarea porcilor. „Așteptați să întreb”, ni s-a spus. Femeia a revenit la telefon după câteva zeci de secunde: „Comercializarea porcilor e interzisă în tot județul!”. Când i-am atras atenția că se vând porci pe internet în județul Brăila, ne-a închis telefonul: „Nu știu, dom’le. Mie așa mi s-a spus. La revedere!”.

La Direcția Sanitar Veterinară Ialomița am dat peste o altă secretară, care ne-a transmis că directorul instituției lipsește de la birou. Femeia ne-a asigurat că s-a interzis comercializarea porcilor în tot județul, iar când i-am spus că se vând pe site-urile de anunțuri a început să râdă. „Cum, dom’le, să vinzi porcii pe internet? Fugiți de-aici!”.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să