Tombola sănătății: cum sunt transformați farmaciștii în agenți de vânzări
Farmaciile ar trebui să fie o verigă esențială a sistemului de sănătate publică. În România, cele mai multe au devenit, însă, simple puncte comerciale în care oamenii sunt ademeniți să cumpere cât mai multe medicamente.
Odată cu această schimbare este pervertită și meseria de farmacist. În loc să acționeze în interesul pacientului, așa cum prevede jurământul, dar și codul deontologic al breslei, farmaciștii sunt presați să devină agenți de vânzări care prioritizează interesul comercial.
Fenomenul a luat amploare odată cu acapararea pieței de către un număr restrâns de lanțuri farmaceutice. Pentru maximizarea ratelor de profit, aceste companii acționează pe mai multe planuri: un marketing agresiv prin reclame pe toate canalele media și organizarea de tombole în farmacii; salarii de bază cât mai mici pentru farmaciști și stimularea acestora cu target-uri de vânzări pentru a-și crește veniturile; softuri informatice care le indică farmaciștilor cum să prescrie medicamente în interesul firmei și nu al pacientului.
„Nu mai știm ce să băgăm pe gât, ca să ieșim bine pe rapoarte”, spune unul dintre farmaciștii care au acceptat să vorbească pentru Recorder. Mărturiile pe care le-am adunat vorbesc despre presiuni pe care companiile le fac asupra farmaciștilor pentru a prescrie anumite medicamente și pentru a avea cât mai puține bonuri cu un singur produs. Cu alte cuvinte, unui pacient care intră în farmacie și cere un anumit medicament, trebuie să i se recomande și alte produse farmaceutice. Experimentele făcute de Recorder în mai multe farmacii și filmate cu camera ascunsă au confirmat aceste practici.
Acest fenomen, care generează profituri uriașe pentru lanțurile farmaceutice, a fost descurajat în alte state europene prin legi și norme care apără statutul meseriei de farmacist și interesul pacienților. În România, instituțiile statutului asistă pasive la aceste practici, deși ele au fost sesizate inclusiv în Parlamentul României. O propunere legislativă inițiată de câțiva parlamentari neafiliați a fost respinsă în comisii și descurajată chiar de Ministerul Sănătății, care s-a poziționat în mod indirect de partea lanțurilor farmaceutice și împotriva cetățenilor al căror interes ar trebui să îl apere.
Citiți răspunsurile primite de Recorder pe acest subiect din partea principalelor lanțuri de farmacii, după cifra de afaceri: Dr Max, Catena, Dona. Help Net nu a transmis niciun răspuns la întrebările noastre.