La o zi după crima din Maramureș, un pădurar care apare în investigația Recorder a fost bătut și amenințat cu moartea

Răzvan Cenușă, unul din pădurarii Ocolului Silvic Moldovița (județul Suceava), a fost atacat în plină zi de un om de afaceri aflat în legături cu mafia lemnului. Incidentul a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce un alt pădurar a fost omorât pentru că intervenise în cazul unei tăieri ilegale în Maramureș.

Răzvan Cenușă apare în investigația „Pe urmele hoților de lemn”, publicată de Recorder în urmă cu două săptămâni. O parte din neregulile prezentate în material
se petreceau chiar în cantonul păzit de el. Ulterior, pădurarul a făcut o cercetare proprie care l-a condus la concluzia că superiorii lui de la ocol erau, cel mai probabil, complici la tăierile ilegale. Cenușă a descoperit că angajați din ocol i-au falsificat semnătura pe mai multe documente silvice, motiv pentru care a sesizat Poliția. Această reclamație a fost percepută de mafia lemnului din zonă ca un act de trădare.

Patronii locali erau deja în alertă după ce, cu o săptămână în urmă, Georgel Zlei, șeful Ocolului Moldovița și omul lor de încredere, și-a dat demisia în urma dezvăluirilor Recorder.

Ieri, pădurarul Răzvan Cenușă a fost atacat într-o vulcanizare din Moldovița de către membrul unei familii care exploatează lemn în zonă. Cenușă a fost lovit cu pumnii și umplut de sânge. Am încercat să îl contactăm, dar a fost reticent să vorbească cu presa. Într-o declarație făcută pentru site-ul Asociației Moldovița, Răzvan Cenușă susține că, pe lângă bătaie, a fost și amenințat cu moartea: „M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”.

Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, spune că, după investigația Recorder, situația a devenit foarte tensionată în zonă: „Plecarea lui Georgel Zlei din fruntea Ocolului Moldovița nu a fost pe placul clanurilor din comună, care s-au văzut deodată lipsite de omul numărul unu, de o adevărată bază a piramidei tăierilor ilegale. Și de aici, aproape evident, s-a trecut la repercusiuni. Pentru că cine deschide gura, trebuie să plătească în Moldovița”.

Cazul pădurarului Cenușă a ajuns deja la urechea șefilor de la București. Gheorghe Mihăilescu, șeful Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, ne-a declarat că e la curent cu situația de la Moldovița: „Am aflat că pădurarul a fost bătut de ruda unui patron care lucrează în cantonul lui. Până azi dimineață nu a spus nimic, probabil de frică. Se va face plângere penală”.

Plângere urmează să fie depusă de Direcția Silvică Suceava, în subordinea căreia se află pădurarul. „Vom face o adresă către Poliția Suceava pentru a demara cercetările care se impun în astfel de cazuri. E un caz de ultraj. Pădurarul era în timpul serviciului”, ne-a spus Sorin Ciobanu, directorul Direcției Silvice Suceava.

Răzvan Cenușă este al șaptelea pădurar agresat în ultima lună, din care doi au fost uciși de hoții de lemn. E o situație care demonstrează că statul român trebuie să ia măsuri urgente pentru apărarea acestor funcționari ajunși cea mai vulnerabilă categorie profesională din țară.


În urmă cu două săptămâni, Recorder a publicat o investigație pe tema furtului de lemn. O puteți urmări mai jos.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să