Când intră în biserică și se îndreaptă spre altar, nimeni nu-și închipuie că, în loc de promisiunea iertării divine, va rămâne cu o amintire brutală, de neșters: preotul căutat pentru confesiune își caută el însuși o pradă ușoară pentru pofte lumești.

Stupoarea societății în fața cazului Visarion Alexa e, așadar, de înțeles, iar ancheta condusă precaut până la obținerea unor dovezi clare ale agresiunii sexuale un semn bun, îndelung așteptat de victimele tăcute ale unor împrejurări similare. Dar societatea noastră nu s-a oprit la stupoare. Anatema aruncată asupra femeii agresate, bășcălia și croirea unor conspirații ticluite împotriva Bisericii au luat locul răbdării și al compasiunii.

Cât de pregătiți suntem, ca stat și ca societate, să discutăm deschis despre fenomenul agresiunii sexuale din biserică, din școală, de pe stradă sau din instituții explică, în acest episod, Diana Oncioiu. Diana este jurnalist Dela0 și Să fie lumină, e printre reporterii care au documentat în detaliu cazuri de abuz sexual și totodată unul dintre autorii unei serii de investigații despre instituțiile de cult din România și despre oamenii lor.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să