Martirii abuzului în serviciu. Cui i-a cerut scuze Liviu Dragnea

„Miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional – alții sunt târâți pe la DNA și prin tribunale pe același articol sovietic – le cer iertare că s-a lungit atât de mult modificarea Codului penal”. Aceste cuvinte au fost rostite de Liviu Dragnea, pe holul Parlamentului, la numai o zi după ce fusese condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Articolul „neconstituțional” invocat de Dragnea se referea la abuzul în serviciu, pentru care el însuși fusese condamnat cu o zi în urmă. Brusc, liderul PSD își amintea de suferințele tuturor și motiva necesitatea de a schimba cât mai repede Codul Penal nu prin dorința de a-și salva pielea, ci prin intenția nobilă de a pune căpăt nedreptăților îndurate de mii de oameni.

Am căutat pe portalul instanțelor de judecată să vedem cine sunt acești martiri ai abuzului în serviciu cărora Liviu Dragnea le-a prezentat scuze în fața întregii țări.

I-am găsit, printre alții, pe Elena Udrea, Marian Vanghelie, Radu Mazăre, Adrian Duicu, Marian Oprișan, Nicușor Constantinescu. Unii dintre ei au fost condamnați, alții „târâți prin tribunale” pentru dosare în care abuzul în serviciu s-a numărat printre capetele de acuzare.

Un caz aparte este Gabriel Oprea, fost vicepremier în Guvernul Ponta, căruia, în același discurs, Liviu Dragnea i-a cerut și scuze (în calitate de persoană trimisă în judecată pentru abuz în serviciu), dar l-a și amenințat („nu mi-e frică nici de Gabriel Oprea…”).

„A fost doar de imagine! Se gândește la el, nu la noi”

Am încercat să aflăm cum au primit acești oameni scuzele lui Liviu Dragnea, dar nu ne-a fost ușor. Unii sunt prin pușcării sau fugiți în țări exotice, alții refuză să comenteze pentru că au dosare pe rol.

Cei care au acceptat să vorbească nu cred în empatia lui Dragnea și nici nu așteaptă de la el o salvare. Adrian Duicu, fostul președinte al CJ Mehedinți din partea PSD, spune că Liviu Dragnea „trebuia să își amintească de colegi când i-a fost bine”.

„Se gândește la el, nu la noi! Scuzele astea sunt doar de imagine, nu poți să-ți amintești de colegi când ți-e rău ție! Trebuia să își amintească de colegi când i-a fost bine. Acum, lui nu îi e bine și, când nu îi e bine lui, își amintește de colegi și își mai cere și scuze! Fiecare ne ducem crucea și, până la urmă, fiecare răspunde în fața legii dacă a greșit sau n-a greșit. Nu trebuie să îi pară nimănui rău de nimeni”, ne-a declarat Adrian Duicu.

Fost deputat PSD, Sorin Constantin Lazăr a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu chiar în pragul alegerilor parlamentare din 2016. Spre deosebire de Dragnea, Lazăr s-a retras din viața politică după condamnare și nu a mai candidat pentru un nou mandat. N-a încercat să ne convingă că ar fi suferit vreo nedreptate și că ar avea nevoie de scuze: „Eu, ce am avut de plătit, am plătit. Sunt reabilitat și îmi văd de viață”.

Primarul Pupăză vrea să fie lăsat să își poarte crucea

Nici cei mai mărunți nu par să fi fost impresionați de scuzele lui Dragnea. În Argeș, 38 de primari au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Constantin Nicolescu, fost președinte al Consiliului Județean. Dintre ei, l-am găsit pe Sevastian Pupăză-Roșu, edilul al comunei Stolnici. Pupăză e PSD-ist, dar nu așteaptă vreo ordonanță izbăvitoare din partea șefului său de partid, ci insistă să fie lăsat să își ducă crucea.

„Din punctul meu de vedere, fiecare își duce crucea. Și cu asta am terminat! Nu comentez ce spune unul, ce spune altul, fiindcă până acum se spunea că fotbalul și agricultura sunt la îndemâna tuturor și vorbește fiecare cum îl taie capul, dar în ziua de astăzi toți vorbesc și de justiție, și de politică, și de finanțe, și de economie și, în fond și la urma urmei, suntem toți făcuți varză”.

În încheiere, vă prezentăm o scurtă o listă (evident incompletă) a politicienilor judecați sau condamnați pentru abuz în serviciu. Nu sunt mii, așa cum afirma Liviu Dragnea atunci când le prezenta scuze, dar nici nu excludem că ar putea fi mai mulți:

Gabriel Oprea, fostul vicepremier și președinte fondator al UNPR. Acuzat de abuz în serviciu într-un dosar care privește folosirea ilegală a fondurilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din subordinea Ministerului de Interne pe care Oprea l-a condus în mandatul de premier al lui Victor Ponta. Dosarul lui Oprea a fost trimis în judecată la Înalta Curte.

Radu Mazăre, fost primar al orașului Constanța. Condamnat în primă instanță, în mai 2018, într-un dosar pentru abuz în serviciu privind o retrocedare de terenuri. Este doar unul dintre numeroasele dosare pe numele lui Radu Mazăre, însă fostul primar a reușit să fugă din țară, aflându-se în prezent în Madagascar.

Mircea Cosma, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, și fiul său, ex-deputatul PSD Vlad Cosma. Au fost judecați pentru abuz în serviciu și luare de mită, primind și condamnări cu executare în prima instanță. Anul acesta, în luna martie, Înalta Curte a decis însă rejudecarea dosarului, pe fond, de la zero. În primă instanță, Mircea Cosma fusese condamnat la 8 ani de închisoare, iar fiul său primise o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța. A fost condamnat în primă instanță, la începutul lunii mai, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane alături de Cristian Zgabercea, fost producător general al Televiziunii Române, condamnat la rândul lui la patru ani și opt luni de închisoare pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală. În acest dosar, Constantinescu este judecat pentru că a făcut plăți ilegale din bani publici către asociații, fundații sau cluburi sportive, producând statului un prejudiciu de peste 8 milioane de euro.

De asemenea, în 2016, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare de către judecătorii Curții de Apel Constanța după ce a inițiat două proiecte de hotărâre prin care evacua abuziv Centrul Militar Zonal, hotărâri anulate ulterior de instanță. În prezent își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului. A fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. În același dosar, fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat după ce fusese acuzat, printre altele, de participație improprie la abuz în serviciu. Elena Udrea se află, în prezent în Costa Rica, unde a fugit înainte de pronunțarea sentinței.

Constantin Nicolescu, fostul șef al Consiliului Județean Argeș. A fost trimis în judecată în 2015, de procurorii DNA Pitești, pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru abuz în serviciu în 34 de acte materiale, dar și pentru instigare la abuz în serviciu în 10 acte materiale. Nicolescu așteaptă prima sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție chiar miercuri, 27 iunie, când Guvernul PSD se va confrunta cu moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii Opoziției. În același dosar cu Nicolescu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu și actualul secretar al Camerei Deputaților, deputatul PSD Mircea Drăghici, iar alături de cei doi au ajuns în instanță și alți 38 de primari din Argeș.

Mircia Muntean, fostul primar liberal al orașului Deva. A fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în 2013, pentru abuz în serviciu, după ce a tranzacționat ilegal un teren aflat în proprietatea publică a statului. Ulterior, a mai fost condamnat pentru conducerea unui autoturism în stare de ebrietate, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând 6 ani de închisoare cu executare.

Marian Oprișan, actual șef al Consiliului Județean Vrancea. A fost achitat definitiv în dosarul “Căprioara” în care fusese acuzat de abuz în serviciu, după un proces care a trenat aproape 10 ani.

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5. Este în prezent trimis în judecată în mai multe dosare, printre acuzațiile care i se aduc numărându-se și cea de abuz în serviciu.

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei. A fost trimis în judecată după ce a fost acuzat de mai multe fapte, printre care și abuzul în serviciu, dar și luare de mită. Așteaptă o primă sentință în dosar.

Sorin Constantin Lazăr, fost senator PSD. A fost condamnat definitiv, în octombrie 2016, la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu după ce, în calitate de primar al comunei Strunga (Iași), efectuase o serie de plăți ilegale, din pix, din banii primăriei.

Adrian Duicu, fost președinte al Consiliului Județean Mehedinți. A fost condamnat cu suspendare în primă instanță la 1 an și șase luni de închisoare pentru folosirea de informații nedestinate publicității, fiind achitat în schimb pentru toate celelalte capete de acuzare, inclusiv abuz în serviciu și trafic de influență.

Cristian Poteraș, fost primar al Sectorului 6 din București. A fost condamnat definitiv, în 2015, la 8 ani de închisoare cu executare într-un dosar de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate și se află în prezent în Penitenciarul Rahova.

Mircea Roșca, fost deputat PNL. A fost condamnat în februarie, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, fiind achitat pentru abuz în serviciu.

Dan Bordeianu, fost deputat PSD. A fost condamnat definitiv 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost condamnată și soția sa.

Constantin Boșcodeală, fost primar al orașului Buzău. A fost acuzat de abuz în serviciu într-un dosar demarat în 2014, dar, în luna martie a acestui an, magistrații de la Tribunalul Dâmbovița au decis că în cazul lui a intervenit prescripția răspunderii penale, procesul penal încetând. Decizia nu este definitivă, iar lui Boșcodeală i s-a cerut în continuare să achite prejudiciul de peste 5 milioane de lei din dosar.

Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor. A fost închis și, între timp, eliberat după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, în 2013, pentru abuz în serviciu.

Victor Mocanu, fost senator și ex-președinte al Consiliului Județean Buzău. A fost condamnat, în 2016, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în primă instanță. În prezent, așteaptă decizia definitivă a judecătorilor.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.