Tot mai des în ultima vreme, mințile oamenilor se cuceresc pe rețelele sociale prin scenarii captivante sau prin discursuri pasionale cu dâre vagi de adevăr. Mai e cineva ferit de dezinformare oricât de bun i-ar fi instinctul sau oricât de fină educația? E tema de gândire pe care v-o propunem azi într-un episod special.

În anul care a trecut, rețelele sociale au câștigat peste 1 milion de români. Azi, mai mult de 12 milioane de oameni își iau, în România, informațiile din social media și tot acolo își formează opiniile. Fiecare stă, în medie, 2 ore pe zi pe platformele online, acceptând tacit statutul de consumator dictat de algoritmi. Iar din meniul zilnic n-au cum să mai lipsească informațiile înșelătoare sau false.

De ce știrile false circulă online de șase ori mai repede decât cele veridice, cât ne-ar putea ajuta inteligența artificială să le deosebim și cum se feresc de manipulare oamenii atenți la puterile algoritmilor explică, în acest episod, Constantin Vică și Sintia Radu.

Constantin Vică e director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată și coordonatorul masteratului de Etică Aplicată în Societate, Afaceri și Organizații de la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Fost jurnalist, Sintia Radu e acum expert în comunicare în tehnologie, la Washington.

Acest episod a fost realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Recorder își asumă integral veridicitatea informațiilor prezentate, precum și responsabilitatea pentru documentarea și publicarea lor.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să