Ne-am ales cu domnul Voiculescu

  • Un eveniment prin care Dan Voiculescu a ținut să sărbătorească Ziua Culturii Naționale împreună cu prietenii săi a fost finanțat de o instituție publică al cărei obiect de activitate este reintegrarea socială a persoanelor vârstnice.
  • Instituția cu pricina este Centrul pentru Seniori al Municipiului București, înființată în august 2017 de către Gabriela Firea și finanțată din bugetul local; Centrul pentru Seniori a achitat 15.000 de euro pentru organizarea evenimentului care s-a desfășurat la Cercul Militar Național: o piesă de teatru inspirată de viața poetului Mihai Eminescu.
  • Deși banii au venit de la Centrul pentru Seniori, principalul organizator al evenimentului a fost Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, iar la el au avut acces doar Dan Voiculescu și invitații săi.
  • Nici presa nu a fost binevenită. Singurii jurnaliști care au putut participa au fost cei din trustul Intact, care au mediatizat evenimentul atât în cadrul emisiunilor de știri și divertisment (Neața cu Răzvan și Dani), cât și integral, la „Sinteza zilei”, principalul talk-show al postului Antena 3. Practic, aproape o oră de emisie a fost finanțată din banii unei instituții publice.
  • Reporterii Recorder.ro au încercat fără succes să participe la acest eveniment organizat din bani publici. Iată câteva imagini cu reacția angajaților de la Fundația Dan Voiculescu:

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti a plătit 15.000 de euro pentru organizarea piesei de teatru „Eminescu, ziditorul limbii române“. Spectacolul a fost realizat cu actorii de casă ai Primăriei Bucureștiului – trupa de la Teatrul Excelsior – iar beneficiarii ar fi trebuit să fie persoanele vârstnice din Capitală.

De eveniment s-au bucurat, însă, politicienii şi oamenii de cultură apropiaţi trustului Intact şi patronului Dan Voiculescu: europarlamentarul Maria Grapini, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone (actualmente coordonator la nivel naţional al partidului PP-USL, unde Voiculescu e președinte de onoare), vicepremierul Ana Birchall şi secretarul general al Guvernului Toni Greblă, primarul Sectorului 5 Daniel Florea. Au mai luat parte personalități culturale precum actorul Alexandru Arșinel, scriitorii Nicolae Breban și Dinu Săraru și alte personalități care intră în grațiile lui Dan Voiculescu.

Banii alocați de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti au fost cheltuiți pe chiria sălii de spectacole de la Cercul Militar Național, materiale publicitare, pişcoturi şi şampanie. Contractul a fost alocat prin atribuire directă firmei de apartament G.D. Top Events SRL, înfiinţată în urmă cu mai puţin de o lună, pe 21 decembrie 2018. Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei nu au putut explica nici cum, nici de ce au câştigat contractul. „Avem, totuşi, un istoric bogat al firmei“, au mințit ei.

Am contactat-o și pe Alexandra Dobre (26 de ani), directoarea Centrului pentru Seniori, însă ea a refuzat să explice cum a fost posibil ca un eveniment din bani publici să fie încredințat Fundației Dan Voiculescu.

Instituția condusă de tânăra de 26 de ani pare să-și fi schimbat și obiectivele legale, acelea de a presta servicii de interes public pentru persoanele vârstnice din București. De pe urma ultimei achiziții a centrului a beneficiat o singură persoană vârstnică: Dan Voiculescu. În imaginile difuzate marţi seara la emisiunea „Sinteza Zilei“, patronul Intact apare în rol de patron spiritual al memoriei lui Mihai Eminescu.

Dacă jurnaliştii trustului pe care îl patronează au fost prezenţi în număr copleşitor ca să asigure o transmisiune de excepţie pentru emisiunea-fanion a postului Antena 3 ori pentru jurnalele de ştiri, jurnaliştii Recorder au fost incomodaţi pe tot parcursul evenimentului chiar de către organizatori.

Cerberul principal a fost Carmen Ştefan, angajată manager de comunicare în cadrul Fundaţiei Dan Voiculescu, după o perioadă în care s-a ocupat de imaginea Prinţului Paul de România. Pe parcursul serii, femeia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a obstrucționa orice încercare de relatare neutră a evenimentului. La final s-a ocupat de evacuarea invitaților, pentru a nu fi abordați de ziariștii care așteptau pe hol impresii de la participanți. Chiar dacă această atitudine ne-a împiedicat să realizăm un reportaj de la eveniment, am considerat că merită să vedeți măcar câteva imagini:

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să