Necazurile lui Liviu

Târgoviște, 15 martie 2019. Liviu Dragnea oftează prelung. Câțiva primari din Dâmbovița îi cer cu insistență să candideze la președinția României. „Ce-mi cereți voi mie, oameni buni?“ pare să spună, ca un părinte înainte de a le face copiilor și acest hatâr. Se ridică să treacă la microfon și se ține de spate. Pentru a doua oară într-o săptămână, își începe discursul cu referiri la situația sa lombară. Durerile de spate îl apasă ca plumbul, dar stă în picioare. Suferă pentru situația muncitorilor români plătiți prost de multinaționale și avertizează că nu va da un centimetru înapoi. Înapoi de la ce? Înapoi de la Țară.

Gesticulează cu tot corpul, pare că a uitat de toate necazurile din regiunea șalelor, iar întreaga asistență râde la glumele despre Iohannis. Apoi Dragnea coboară în piața Mihai Viteazul din Târgoviște. Câțiva oameni sar să-l înjure, dar zeci de PSD-iști acoperă huiduielile cu vuvuzele cumpărate de partid. „Avem nevoie de liniște“, sloganul de acum 29 de ani al PSD/FSN, e reinterpretat astăzi cu această mașină de făcut zgomot. Liniște sau hărmălaie, nici nu mai contează, câtă vreme vocile critice nu se aud.

Dragnea e prins în menghină. Merge spre microbuzul de partid care-l va duce înapoi la București și zâmbește crispat. Milioane de oameni îl detestă și-i urează „cu executare“, alte milioane îl poartă pe brațele lor, într-un ritual al slugărniciei fără precedent în România postcomunistă. E un ritual dureros, căci de fapt, nu ei îl poartă pe brațe, ci el îi duce în spate pe toți, de la primari de comună, la parlamentari și miniștri.

E dureroasă slugărnicia, iar Dragnea s-a învățat așa: nici durerile nu mai sunt ale lui. Sunt ale partidului. Când îl doare pe el, îi doare pe toți.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.