Negoiţă reinventează nepotismul: bonus de zeci de mii de euro pentru performanța de a fi cumnata primarului

  • Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a reușit să creeze locul de muncă perfect: nu trebuie să ai vreo competență sau să depui vreun efort, dar ți se mărește constant salariul și ți se acordă bonusuri de performanță. Fericita câștigătoare a acestui job este Cristina Arghir, fosta cumnată a primarului Negoiță. 
  • În 2017, Arghir a devenit preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei Internet şi Tehnologie S3, aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 3. Practic, este o companie de casă a Primăriei și funcţionează aproape exclusiv în baza contractelor pe care instituția condusă de Robert Negoiță i le atribuie.
  • Deși e ridicol să vorbești despre performanță în cazul unei firme care primește contracte și încasează bani doar pentru că există, Consiliul Local al Sectorului 3 a votat acordarea unor bonusuri de până la 10 % din profit pentru membrii Consiliului de Administrație. Din postura de președinte, Arghir a primit dreptul la cea mai mare recompensă: aproximativ 160.000 de lei (35.000 de euro).
  • În aceeași ședință s-a votat și majorarea salariului lunar încasat de Cristina Arghir de la 8.000 la 12.000 de lei, măsura fiind susținută, inclusiv printr-o luare de cuvânt, de primarul Robert Negoiță: „Noi discutăm de nişte oameni care şi-au dedicat viaţa şi activitatea unor societăţi care, întâmplător, sunt ale primăriei şi consider că trebuie să fie remuneraţi!“.
  • Conform raportului de activitate al firmei Internet şi Tehnologie S3, în anul 2018 Consiliul de Administrație pe care Cristina Arghir îl conduce s-a întrunit o dată pe lună.

Scurtul drum de la croitorie la industria IT

În anul 2010, Cristina Arghir era studentă la Academia de Studii Economice şi tocmai îşi dăduse demisia de la compania de telefonie mobilă unde se ocupa de relaţia cu clienţii. Avea 23 de ani şi se hotărâse să înceapă prima afacere pe cont propriu: un atelier de croitorie. Sediul îl stabilise chiar la parterul hotelului RIN, deţinut de iubitul surorii sale de 18 ani, Sorina. Bărbatul se numea Robert Negoiţă şi avea atunci 37 de ani, fiind deputat PSD de Teleorman.

În câteva luni, Cristina Arghir are o ascensiune profesională fulgerătoare: croitoria rămâne un fel de hobby, iar ea e angajată în departamentul de marketing al trustului de presă Ring Media Group. Pentru scurtă vreme, ajunge să fie chiar managerul întregului RIN Grand Hotel, căci Robert Negoiţă, mecena din această poveste, avea şi atunci grijă de oamenii săi. În următorii ani, Cristina Arghir profită de toate beneficiile pe care i le oferă proximitatea primarului Sectorului 3: deşi firma sa de croitorie nu are mai mult de doi angajaţi, ajunge să creeze rochii pentru persoane importante din noul anturaj. Fosta sportivă Gabriela Szabo, cântăreaţa de muzică uşoară Nico şi chiar Gabriela Firea îi poartă rochiile cu semnătura SOW Atelier.

Între timp, Robert Negoiță ajunge primarul Sectorului 3, se desparte de sora Cristinei Arghir, dar rămâne în relații cordiale cu familia acesteia. În 2017, Cristina Arghir ajunge, de la croitorie, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la firma Internet şi Tehnologie S3, compania proaspăt înființată de Consiliul Local al Sectorului 3. Lucrase până atunci doar sub supravegherea cumnatului său. Nu are nicio experienţă în domeniul IT, însă are şi acum recomandarea aceluiaşi filantrop de familie. La audierile din Consiliul Local îşi cosmetizează puţin trecutul şi se pune într-o lumină bună insistând pe experienţa sa din domeniul confecţiilor textile: „Am lucrat o perioadă în marketing, după care am preluat activitatea unui SRL, încă de la înfiinţare. Acum, dacă astăzi voi fi votată, sper să reuşesc să fac o treabă bună şi cu această societate“.

Numai că firma încheie anul 2017 pe pierdere: peste 140.000 de lei vor trebui recuperaţi anul viitor. Banii cheltuiţi au ajuns în deplasări de afaceri şi cursuri de formare profesională. Iar experienţa de la conducerea micului SRL n-o ajută nici în prima jumătate a anului 2018 – până în iunie, cumulează datorii de peste 450.000 de lei.

Firma se remarcă însă pentru salariile imense ale angajaţilor şi pentru faptul că funcţionează aproape exclusiv prin contracte din bani publici. Practic, banii vin de la primărie ori de la instituţii din subordinea primăriei. Dacă primarul nu dă, firma nu are.

Performanţa de a primi contracte cu dedicaţie

Aşa că Robert Negoiţă intervine: în august 2018 îi atribuie firmei, fără licitaţie, un contract de 43,7 de milioane de lei pentru a monta camere video în Sectorul 3 în scopul „creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii“. Potrivit Hotărârii de Consiliu, de achiziţii se va ocupa chiar Cristina Arghir. Firma mai încheie contracte cu şcolile şi liceele din sector, pentru administrarea site-urilor şi mai pune camere video pe clădirile Primăriei. În noiembrie, însă, prin bunăvoinţa primarului Robert Negoiţă, firma Internet şi Tehnologie S3 mai prinde un contract important: 11 milioane de lei pentru documentaţia de avizare ISU a 98 de clădiri aflate în administrarea Consiliului Local. Contractul, atribuit fără licitaţie, e un cadou nesperat pentru firmă, care potrivit actului constitutiv, are ca domeniu principal de activitate „servicii în tehnologia informaţiei“. Cu aceast contract, firma administrată de Cristina Arghir închide anul cu un profit de peste 2,1 milioane de lei.

Pentru performanţa de a primi contracte cu dedicaţie, Robert Negoiţă decide că trebuie să-şi premieze fosta cumnată. Pe 19 decembrie 2018, într-o singură şedinţă de Consiliu Local, primarul îi majorează salariul fostei sale cumnate cu 50% şi, în plus, îi acordă acesteia şi un bonus.

„Deci este oarecum o păcăleală“

„Mare parte a profitului în baza căruia se ridică plafonul de salarizare este realizat din banii Primăriei. Deci este oarecum o păcăleală că am face profit. […] Nu se pot lăuda societăţile că ele fac profit, că au nu ştiu ce activitate managerială, ele stau în birou şi le vin contracte cu Primăria şi de aici le iese profitul“, comentează, în ședința de Consiliu, Ioan Inocențiu Voinea, consilier local din partea PNL. Însă primarul îl închide cu o vorbă de duh: „Există o regulă de bun simţ: cine nu munceşte, nu mănâncă! Oamenii vin aici să muncească“. 17 voturi pentru, 2 împotrivă, 8 abţineri, majorarea salarială e aprobată.

Dacă majorarea remuneraţiei de la 8.000 la 12.000 de lei pe lună a fost motivată de faptul că „preşedintele CA nu are dreptul la ore suplimentare sau la ore plătite în weekend“ şi că efortul depus de aceasta a crescut de la înfiinţarea firmei, pentru gratificaţia de 160.000 de lei s-a recurs la un artificiu birocratic mai complicat. Oficial, bonusul ar fi trebuit să fie acordat tuturor membrilor din Consiliul de Administraţie ca urmare a performanţei lor, iar banii destinaţi acestora se ridicau la până la 10% din profitul companiei. Numai că, la 19 decembrie 2018, Consiliul Local a hotărât că preşedintele CA trebuie să primească nu mai puţin de 80% din această sumă. Așadar, încă 160.000 de lei pentru Cristina Arghir.

Bonusul primit de Cristina Arghir se calculează după o formulă matematică încropită de Consiliul Local al Sectorului 3. Femeia primeşte 80% dintr-un procent de 10% aplicat profitului de 2,1 milioane de lei al firmei Internet şi Tehnologie S3 FOTO: Extrase din Hotărârile Consiliului Local nr. 179/26.04.2018 şi nr. 584/19.12.2018

Nimeni nu poate spune, însă, cu subiect şi predicat, care anume este performanţa în baza căreia femeia a fost remunerată. Nici măcar ea. „Toţi indicatorii de performanţă se găsesc în Hotărârea Consiliului Local. Adică, ei ne-au dat indicatorii, noi i-am îndeplinit, nu este nicio problemă“, a încercat să ne explice Cristina Arghir.

Deşi în urmă cu o săptămână acuza Guvernul că proiectul de buget lasă primăriile fără fonduri, primarul Robert Negoiţă, demonstrează ce înseamnă, de fapt, cheltuirea banului public în administraţia locală pe care o conduce: întreţinera sistemului de pile şi relaţii.

Toată componența Consiliului de Administrație al firmei Internet și Tehnologie S3 pare stabilită după astfel de criterii. Și ei au primit bonusuri de performanță, însă au fost nevoiți să se mulțumească cu câte 1.500 de euro, cu aproximativ 20 de ori mai puțin decât președintele Cristina Arghir.

Componenţa Consiliului de Administraţie al firmei Internet şi Tehnologie S3

Anda-Ioana Negoiţă, şefa tineretului PSD din sector, administrator al paginilor de internet PSD Bucureşti, PSD Sector 3 şi TSD Sector 3

Adrian – Marian Cocoş, student la Politehnică, fost candidat PSD la Consiliul Local al Sectorului 3

Dinu Luiza Florentina, fostă angajată a Primăriei Sectorului 3, actual Director Juridic la Asociaţia Municipiilor

Petruţ Cosmin Matei, economist la Spitalul Colentina, a cărui soţie este şef al serviciului de resurse umane în firma de salubrizare a sectorului, Salubritate şi Deszăpezire S3 (firmă care deţine acţiuni în Internet şi Tehnologie S3)

Emma – Elena – Mihaela Popa, asistent universitar la Facultatea de Transporturi de la Politehnica Bucureşti

Angela Radu, absolventă de Medicină Veterinară, persoană fizică autorizată specializată în organizare expoziții şi târguri, dar şi în afaceri şi management

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să