Noi dezvăluiri despre fenomenul angajărilor politice. „Băiatul ăsta vine din partea PSD. Dă-i un post cât mai sus”

În ultimii ani, Recorder a publicat o serie de investigații despre una din marile probleme ale sistemului bugetar: ocuparea funcțiilor publice de către clientela de partid angajată în detrimentul specialiștilor.

Acest fenomen a atins o amploarea uriașă, iar frustrarea pe care a generat-o în societate a devenit atât de mare încât a ajuns să decidă alegeri. La localele din 2020, posturile de primar au fost câștigate, în mai multe orașe mari ale țării, de oamenii unor partide noi sau chiar de candidați independenți care au marșat exact pe acest narativ: stoparea clientelismului de partid în administrația locală.

Unul dintre aceste orașe a fost Târgu Mureș, unde candidatul independent Soos Zoltan, susținut de UDMR, a reușit să spulbere vechea clasă politică, detronându-i pe cei care conduseseră orașul în ultimii 20 de ani. Noul primar a câștigat promițând un nou mod de a face administrație: fără corupție și fără clientelism politic.

Acum, după un an de mandat, principiile vehiculate în campania electorală s-au pierdut pe drum, iar sistemul pilelor politice pare mai viu ca niciodată. Mai multe înregistrări care circulă printre angajații primăriei Târgu-Mureș și care au ajuns în posesia Recorder arată cum consilierii personali ai primarului dictează angajări și aranjează concursuri în favoarea unor membri PSD.

Am mers la Târgu Mureș să documentăm această poveste și să arătăm cum clientelismul de partid supraviețuiește chiar și acolo unde cetățenii au votat în mod explicit pentru înlăturarea lui.


Dacă vrei să susții Recorder, o poți faci și prin redirecționarea procentului de 3,5% din impozitul pe venit. Durează câteva secunde să completezi acest formular, iar noi îl vom depune la ANAF.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.