VIDEO. Trista poveste a primarului care a vrut să aibă onoare, dar nu l-a lăsat partidul

9 iunie 2018. Jean Jipa, primarul comunei Ogrezeni (județul Giurgiu), este condamnat la trei ani de închisoare și hotărăște să își dea demisia de onoare. Recunoaște că a semnat ca primarul și acum suportă consecințele. Așa că anunță consiliul local, trimite hârtia la Prefectură și pleacă acasă. Iar de aici începe o poveste cu valoare simbolică despre cum funcționează aparatul de partid și mentalitățile din socieatea românească.

În scurt timp, Jipa constată că, înainte de a avea onoare, are niște obligații față de partidul care l-a propulsat în funcție. Spre ghinionul său, președintele PSD se află într-o situație similară, ba chiar ceva mai gravă:

Jean Jipa a fost condamnat cu suspendare (3 ani), în primă instanță, pentru delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu

Liviu Dragnea a fost condamnat cu executare (3 ani și 6 luni), tot în primă instanță, pentru instigare la abuz în serviciu.

Dându-și demisia, Jean Jipa deschide o discuție despre onoare într-un partid al cărui președinte și-a păstrat toate funcțiile după ce a fost condamnat cu executare. Situația e atât de neplăcută încât Nicolae Bădălău (liderul PSD Giurgiu și unul dintre greii partidului) se deplasează la Ogrezeni, care este și comuna sa natală, pretextând că a venit să toaleteze pomii din curtea casei părintești. Bădălău îl cheamă pe Jipa la o discuție și îi reamintește că, atunci când a obținut funcția de primar, nu a candidat pe persoană fizică, ci pe listele PSD. Apoi îl sfătuiește să se răzgândească.

Pe lângă aceste directive de la centru, primarul mai constată că de decizia lui mai atârnă și fericirea altora: amici și pile politice pe care i-a angajat în primărie și care se tem că își vor pierde posturile, precum și cetățeni miluiți de-a lungul anilor cu diverse pomeni din bugetul localității. Cu toții îl imploră pe primarul Jipa să revină asupra deciziei și să se întoarcă la primărie.

După trei zile, Jean Jipa emite un comunicat lacrimogen în care anunță că emoția creată în jurul demisiei sale l-a făcut să se răzgândească.

Am mers la Ogrezeni să aflăm povestea omului care a fost atât de aproape să aibă onoare:

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să