Un anunț de la microfonul Pentagonului, acela că 1.000 de soldați americani instruiți pentru reacție rapidă vor fi mutați în zilele următoare în România, a stârnit indignarea Federației Ruse. Ca răspuns au venit deocamdată doar declarații politice, dar, cu fiecare mișcare a lui Vladimir Putin, occidentalii sunt tot mai convinși că Moscova se pregătește de război.

Trăiesc însă cu aceeași convingere și ucrainenii flancați deja de câteva săptămâni, la graniță, de peste 100.000 de soldați ruși? Despre temerile lor reale, dar și despre radicalizarea inevitabilă a unei societăți aflate deja într-un război psihologic vorbește azi jurnalistul și politologul ucrainean de etnie română Marin Gherman.

Cât timp Ucraina își învață cetățenii unde să se adăpostească și copiii cum să se ferească de explozibil, în Rusia convoaie miliare își fac în continuare drum spre graniță. Dar nu toți rușii ar fi, într-un eventual război, în corul președintelui lor. Fotografia unei Rusii cum nu se vede la televizor vine de la Victoria Borodin – jurnalist de investigație la Ziarul de Gardă din Chișinău, care și-a petrecut ultima săptămână în Rusia.

Câteva idei din acest episod:

Opozanții lui Putin. „Am petrecut mai multe zile, săptămâna aceasta, în Rusia cu un activist de opoziție. Mi-a zis un lucru care pe mine m-a mirat cum că, în cazul unui eventual conflict, mulți dintre prietenii lui sunt gata să treacă de partea Ucrainei, să lupte de partea Ucrainei.”

Planuri de emigrare. „Tinerii pleacă masiv din Rusia. De exemplu, cineva m-a rugat să îl ajut cu informații despre cum ar putea să obțină pașaportul românesc. El, având rădăcini românești, vrea să obțină pașaportul românesc pentru a pleca din Rusia.”

Rezistența civilă din Ucraina. „Întrebarea este cât timp va reuși armata ucraineană să opună rezistență până când fie comunitatea internațională va reacționa, fie ucrainenii se vor organiza – deja sunt pregătiri de acest gen în fel de fel de unități de apărare alternativă forțelor armate profesioniste. Eu sunt încrezător în faptul că nu va fi un război prea ușor pentru Rusia.”

Radicalizarea. „Din 2014, în Ucraina s-a trezit un sentiment civic extraordinar. Desigur, vorbim și de reizbucnirea tendințelor naționaliste. Iar aceste sentimente au acum ca bază un dușman extern care este Rusia. Nu știu dacă a vrut Putin sau nu, dar a reușit coalizarea identității etnice ucrainene. În vreme de război, naționalismul devine o chestie existențială pentru o națiune.”

FOTO: EPA/AGERPRES


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să