Partidul schimbă destine: incredibila ascensiune a Adrianei Cotel

O femeie de 35 de ani conduce, de cinci săptămâni, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) fără ca statul român să ofere vreo informație despre cine este și ce pregătire profesională o recomandă pentru această funcție. Adriana Cotel refuză să-și publice CV-ul deși răspunderea pe care o are este uriașă: se îngrijește de soarta celor 16 milioane de asigurați din România și administrează un buget de 7 miliarde de euro.

Recorder a descoperit că pe lângă funcțiile primite în diverse instituții ale statului, biografia Adrianei Cotel ascunde o ascensiune cel puțin la fel de spectaculoasă și pe partea academică. În numai trei ani, a ajuns licențiată în Psihologie, masterandă, doctorand, asistent universitar și psiholog cu triplă specializare.

Care e explicația acestei cariere de succes clădită într-un timp atât de scurt? Toate indiciile duc spre o singură pistă: inegalabila influență a aparatului de partid.

Drumul de la asistent de farmacie la președinte CNAS

La începutul anilor 2000, Adriana Cotel e o tânără cu aspirații obișnuite: termină liceul din Craiova sa natală și se înscrie la o școală postliceală pentru asistenți de farmacie. În scurt timp, devine absolventă și se angajează la unul dintre cele mai importante lanțuri de farmacii din Craiova – Farmaciile Trei F.

După o perioadă de eliberat rețete compensate și schimbat amabilități cu pensionarii, înțelege că distribuitorii de medicamente cu care interacționează săptămânal au o ocupație mai bănoasă, așa că face repede pasul spre acest domeniu. În paralel cu jobul pe care îl are într-o firmă de distribuție, se înscrie și la cursurile Facultății de Management de la Universitatea „Spiru Haret” din Craiova, de unde în 2008 obține o diplomă de economist.

Însă adevăratul moment de cotitură în viața Adrianei Cotel se petrece atunci când îl cunoaște pe Andrei Iordache, directorul Spitalului Județean de Urgență Slatina în perioada 2012-2016. În 2014, cei doi sunt surprinși pe Aeroportul Otopeni, iar presa scrie că sunt implicați într-o relație. Iordache e membru PSD și prieten la cataramă cu Darius Vâlcov, fapt care îi asigură funcții și influență: după ce pleacă de la Spitalul Județean e numit la conducerea Direcției de Sănătate Publică Olt.

În scurt timp, Adriana Cotel ajunge să beneficieze și ea de această influență, mai ales că Darius Vâlcov devine consilier guvernamental și confident al lui Liviu Dragnea. Pe 31 octombrie 2018, Cotel este numită în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, o instituție esențială pentru funcționarea sistemului medical deoarece decide retragerea sau aprobarea medicamentelor de pe piața din România.

Nu-și publică CV-ul și nu oferă niciun indiciu despre pregătirea profesională care ar recomanda-o pentru o asemenea funcție, dar asta nu face decât să o propulseze și mai sus. Trei luni mai târziu, pe 25 ianuarie 2019, Adriana Cotel devine președinte cu rang de secretar de stat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Practic, în mâna ei se află soarta celor 16 milioane de români asigurați. Și un buget de 7 miliarde euro!

În afara celor două propoziții tipărite în Monitorul Oficial în ziua numirii, nicio instituție a statului n-a oferit vreo informație despre apariția Adrianei Cotel în această funcție. Nici măcar pe site-ul CNAS nu s-a anunțat că instituția are un nou președinte, iar la rubrica „conducere” a apărut numele Adrianei Cotel, fără poză și cu un link inactiv acolo unde scrie curriculum vitae. Dai click pe el și nu duce nicăieri.

Așa își prezintă Casa Națională de Asigurări de Sănătate președintele: fără poză și cu un link inactiv acolo unde ar trebui să fie CV-ul

În declarația de interese pe care a depus-o la o lună după preluarea funcției, Cotel nu a completat nimic, însă a făcut eforturi mari pentru a apărea atât de imaculată. Conform Termene.ro, Adriana Cotel a fost acționar unic în firma Portret Medical SRL, care, conform obiectului de activitate, se ocupă cu „activități referitoare la sănătatea umană”. A ieșit din firmă pe data de 25 ianuarie 2019, adică exact în ziua în care a fost numită la CNAS. De asemenea, a fost asociată și în firma Inspire General SRL, alături de buna sa prietenă Mihaela Triculescu. Și din această firmă s-a retras, în noiembrie 2018, la fel ca și Mihaela Triculescu, care a primit și ea o funcție înaltă în stat, devenind șefa Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Șeful ei de cabinet este Andrei Iordache, prietenul Adrianei Cotel.

Nici în declarația de avere, Adriana Cotel nu oferă prea multe informații: nu are casă, nu are mașină și nicio altă proprietate. N-a completat altceva decât veniturile pe anul anterior, însă a acoperit cu o bandă albă numele firmei de la care le-a încasat. În afară de un nume și un prenume, cetățeanul nu are voie să știe nimic despre persoana căreia i-a fost încredințată coordonarea sistemului de asigurări de sănătate din România.

„A fi atrăgătoare este o însușire care poate determina reușita”

Am încercat să aflăm ce are de ascuns Adriana Cotel și am descoperit că în ultimii ani a avut un parcurs academic despre care și ea pare să se întrebe dacă o ajută să pară mai competentă sau mai degrabă o decredibilizează.

În noiembrie 2018, la doar câteva săptămâni după ce devine șefă la Agenția Națională a Medicamentului, numele său apare în revista „Studia Universitatis Moldoviae” a Universității de Stat din Moldova. Cotel figurează în calitate de co-autoare a unei lucrări științifice care tratează, în cinci pagini, anxietățile suferite de femeile care recurg la operații estetice.

Titlul este lung și pretențios: „Relația dintre satisfacția față de schema corporală, anxietatea somatică, cognitivă, comportamentală și problemele interpersonale la tinerele femei care au intervenții estetice”.

Iată câteva fragmente din această pretinsă lucrare științifică elaborată de Adriana Cotel:

  • „Cultura de frumusețe, globală în lumea de astăzi, impune anumite standarde de frumusețe, mai exact – aceea a corpului ideal, iar dimensiunile corpului ideal sunt aproape de neregăsit în populație (…).”

  • „în societatea actuală, a fi atrăgătoare este o însușire care poate determina reușita, succesul și împlinirea atât în plan personal, cât și profesional.”

  • „Însăși realitatea confirmă aceste observații, întrucât o femeie care are intervenții estetice va reveni, cu siguranță, în cabinetul medicului pentru a-și face și mai multe intervenții cu speranța că va putea atinge acel ideal de frumusețe pe care îl asociază cu starea de satisfacție plenară vizavi de schema corporală.”

În prezentarea lucrării, Adriana Cotel se recomandă doctorand la Facultatea de Psihologie a Universității din București. Iar Ioana Dumitru, cea de-a doua autoare a lucrării despre anxietatea femeilor care suferă operații estetice, se prezintă ca asistent universitar la Facultatea de Științele Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității din Pitești.

Ioana Dumitru a fost o vreme în atenția presei locale și naționale după ce a fost respinsă la emisiunea „Burlacul”.

Ioana Dumitru, profesor universitar și co-autoare a unei lucrări științifice alături de Adriana Cotel FOTO: Facebook

Colaborarea dintre cele două s-a cimentat după ce Adriana Cotel a debutat în studiul psihologiei tot la Universitatea din Pitești, o instituție de învățământ care și-a câștigat reputația de entitate apropiată clasei politice. Georgiana Drăghici, soția trezorierului PSD Mircea Drăghici, este profesor universitar și fost prodecan al universității. Tot acolo a predat și Șerban Valeca, senator PSD de Argeș și fost ministru al Cercetării.

Adriana Cotel s-a înscris la Facultatea de Psihologie a Universității din Pitești în 2015 și s-a descurcat atât de bine încât a fost, în paralel, și studentă, și masterandă. Astfel că, în vara lui 2018 Cotel avea deja licență și master în psihologie, iar acesta nu era decât începutul.

La 28 septembrie 2018, Senatul Universității din Pitești se reunește într-o ședință de lucru în care, printre altele, aprobă posturile pentru anul universitar 2018-2019. Din această ședință, reiese că Adriana Cotel primește un post de asistent universitar. De altfel, numele său a fost afișat pe site-ul Universității, la categoria cadre didactice asociate, cu spectaculoasa titulatură de „asistent universitar doctor psiholog Cotel Adriana”.

„Nu știam că apare pe site ca doctor, este o greșeală. O să verificăm să vedem ce s-a întâmplat”, ne-a promis Dumitru Chirlesan, rectorul Universității din Pitești. După această discuție, titulatura de pe site a fost modificată din „doctor” în „doctorand”.

Deși Universitatea Pitești a gratulat-o cu aceste titulaturi, Adriana Cotel nu este psiholog autonom și nici doctor. Este, însă, doctorand la Universitatea din București, unde se înscrie tot în toamna lui 2018. Este admisă cu media 8,50, după ce a obține nota 7,20 la proba scrisă și 9,80 la proba orală,

Pe 23 septembrie sunt afișate rezultatele și pe 26 septembrie primește postul de asistent universitar. Mecanismele nevăzute care o ajută să ardă etape și să avanseze pe toate planurile cu o rapiditate ieșită din comun, funcționează la turație maximă.

Așa că s-a prezentat și în faţa comisiilor specializate din Colegiul Psihologilor și a susţinut nu unul, ci trei interviuri pentru trei specializări diferite. Astăzi o găsim în Registrul Unic al Psihologilor din România cu drept de practician aflat sub supervizare (încă nu autonom). Este specializată în psihoterapie, psihologia muncii și a transporturilor, precum și în ordine publică, apărare și siguranță națională.

În vâltoarea acestei desfășurări de evenimente, e greu prezis unde se va opri. Obținerea doctoratului pare și ea o formalitate. Începând din semestrul II, studenții piteșteni o așteaptă la catedră, iar cei 16 milioane de asigurați din România așteaptă și ei rezultatele competențelor sale de manager.

Nici nu e de mirare că Adriana Cotel nu găsește timp să-și publice CV-ul.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să