În timp ce Guvernul vinde dozele de vaccin, cu ochii pe raportările tot mai încurajatoare de la ora 13.00, la celălalt capăt al continentului virusul se upgradează. De la Alpha a ajuns, în câteva luni, la Delta, cea mai contagioasă formă de până acum. Și nu se oprește aici.

În Marea Britanie n-a fost nevoie decât de două săptămâni ca numărul cazurilor noi să explodeze. Apoi, ca într-un schimb de ilustrate, primele vacanțe au început să poarte noua tulpină prin toată Europa. Portugalia și-a izolat capitala, Grecia testează din nou turiștii la graniță, iar politicienii germani își avertizează cetățenii că ignorarea variantei Delta ar fi o gravă eroare. Vestul își face deja planuri pentru a treia doză de vaccin, în toamnă.

Contrar previziunilor optimiste de acum câteva luni, România e azi o țară cu 10 milioane de nevaccinați, complet descoperiți în fața oricărei tulpini de coronavirus. Putem evita oare o nouă criză sanitară în toamnă?

În ultimul episod On the Record din sezonul al treilea, încercăm să înțelegem dimensiunea acestei noi amenințări cu Octavian Voiculescu, doctor în neuroștiințe și cercetător la Universitatea Cambridge.

FOTO: Andreea Alexandru/Mediafax

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat deYouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să