Portret de candidat: Adina Vălean
La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.
Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.
Astăzi – portretul Adinei Vălean, actualul comisar european pentru Transporturi.
Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.
Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:
Adina Vălean, din 2007 în Parlamentul European
Adina Vălean este unul dintre cei mai vechi europarlamentari români. A câștigat primul mandat de demnitar european în 2007, anul aderării României la blocul comunitar. Spunea recent că peisajul politic european s-a schimbat substanțial din 2007 încoace.
În ultimii cinci ani a deținut unul dintre cele mai importante portofolii în Comisia Europeană: Transporturile. A avut numeroase intervenții în plenul Parlamentului European, multe susținute în limba engleză.
La alegerile din 9 iunie candidează pentru un nou mandat, pe lista comună PSD-PNL.
În actuala legislatură s-au succedat și mai multe crize – pandemia de coronavirus și startul războiului din Ucraina, iar felul în care Comisia Europeană le-a gestionat a stârnit, nu de puține ori, critici.
Adina Vălean făcut parte din echipa care a gândit celebrul certificat verde și susține că legislația privind drepturile pasagerilor este cel mai important proiect pe care l-a gestionat din postura de comisar european pe transporturi.
Adina Vălean susține că în ultimii ani Uniunea Europeană a investit mulți bani în infrastructura rutieră din România.
Nu s-a ferit să critice statul român. Susține că mult așteptata autostradă Comarnic – Brașov ar fi putut fi construită cu bani europeni, pe care însă România nu i-a accesat și, în final, i-a pierdut.
În vârstă de 56 de ani, Adina Vălean este la bază profesor de matematică, cu studii între 1986 și 1990 la Facultatea de Matematică a Universității din București.
A urmat și un Masterat în Studii europene de integrare și securitate între 2005 și 2006 la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Și-a completat studiile, aprope ca orice politician român, cu un stagiu la controversatul Colegiu de Apărare din București, între 2004 și 2005.
În 1997, a devenit director pentru relaţia cu Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport în Ministerul Tineretului şi Sportului.
Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizaţii non-guvernamentale, ca director de programe al Asociaţiei Române pentru Libertate şi Dezvoltare şi ca director general al Fundaţiei „Institutul pentru Liberă Iniţiativă”.
E căsătorită cu Crin Antonescu
S-a înscris în 1999 în Partidul Național Liberal, formațiune din parte căreia a câștigat un fotoliu de deputat în 2004.
Din 2009 este căsătorită cu fostul lider PNL Crin Antonescu, unul dintre artizanii precedentei alianțe dintre social democrați și liberali – USL.
Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vicepreşedinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE).
În aceeași perioadă a ajuns și președinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), una dintre cele mai importante comisii ale parlamentului european.
A contribuit la reducerea roaming
A contribuit, în 2009, la reducerea tarifelor pentru traficul de internet în străinătate – celebrul roaming.
Tot ca eurodeputat, Adina Vălean s-a ocupat de raportul pentru mecanism prin care Uniunea Europeană a alocat peste 33 de miliarde de euro proiectelor de producere şi transport de energie. Din această sumă, eurodeputata susține că României i-au revenit aproape 2 miliarde de euro.
A fost plasată pe locul patru în topul celor mai influenți eurodeputați în legislatura 2014-2019.
Conform declarației de avere, Adina Vălean a câștigat de la Comisia Europeană aproape 270.000 de euro anual.