Portret de candidat: Claudiu Târziu

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Claudiu Târziu, senator și lider AUR.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

A fost acuzat de afirmații extremiste, homofobe, revizioniste și de simpatii legionare

Claudiu Târziu este unul dintre cei mai importanți lideri ai Alianței pentru Unirea Românilor, partid intrat în premieră în Parlament în iarna anului 2020.

Este cofondator AUR, președintele Consiliului Național de Conducere al partidului și acum locul al doilea pe lista pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

A fost acuzat de afirmații extremiste, homofobe și revizioniste, precum și de simpatii legionare. Pe acestea din urmă, Claudiu Târziu le-a respins întotdeauna.

Cu toate acestea, a distribuit texte legate de liderul Mișcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu, a scris articole referitoare la anumite personaje din anii ’30-’40, foști deținuți politic, care la rândul aveau afinități legionare.

Claudiu Târziu: „Avortul înseamnă moarte”

Recent a avut un derapaj pe subiectul întreruperii de sarcină. Pe fondul votului dat de Parlamentul European în favoarea includerii accesului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii, Claudiu Târziu a comentat:

„După introducerea de către Franța, în propria Constituție, a pseudo-dreptului la avort, adică la ucidere, avem parte de încă o majoritate de scelerați, de această dată la nivel european, care acționează pe același calapod.

De când există un drept fundamental la ucidere? Avortul înseamnă moarte”, a scris Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu are 51 de ani și susține că a fost jurnalist timp de 28. Conform CV-ului, a debutat la ziarul băcăuan „Deșteptarea” în 1992.

A trecut apoi la „Ziua” tot în Bacău, iar în cele din urmă a ajuns la București, unde a devenit șeful de secției Investigații a ziarului Cotidianul, apoi a mai trecut prin redacțiile Gardianul și Jurnalul Național.

Precizează în același document că a terminat Dreptul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și Facultatea de Comunicare la SNSPA Bucureşti.

Lider al Coaliției pentru Familie și antivaccinist

A coordonat până în 2020 publicația rostonline.ro, pe care a fondat-o și care funcționează și-n prezent. Claudiu Târziu a fost implicat în câteva ONG-uri, fiind unul unul dintre liderii Coaliției pentru Familie și care s-a numărat printre organizatorii referendumului pentru redefinirea familiei din 2018.

De altfel, încă de pe vremea când lucra în presă condamna căsătoriile între persoane de același sex.

De altfel, redefinirea termenului de familie în Constituție este o temă recurentă în discursurile publice ale lui Claudiu Târziu. Senatorul a susținut și recent un demers pentru modificarea Constituției.

O altă temă pe care o abordează des este cea legată de unirea României cu Basarabia și cu anumite teritorii care aparțin acum Ucrainei.

Nu în ultimul rând, Claudiu Târziu s-a remarcat și în timpul pandemiei de coronavirus când a militat împotriva vaccinării.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.