Portret de candidat: Cristina Prună

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul Cristinei Prună, deputat USR.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Cristina Prună, printre fondatorii USR

Cristina Prună are 39 de ani și este la al doilea mandat de deputat din partea partidului Uniunea Salvați România. A intrat în politică în 2016 și se numără printre fondatorii USR, alături de Nicușor Dan.

Mai întâi a câștigat un scaun de consilier general la alegerile locale din 2016, iar din iarna aceluiași an a intrat în Parlament.

Și-a luat licența în 2007 la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Apoi, a urmat un master în dezvoltare economică europeană la Institutul de Economie şi Management din Nantes, Franța. Conform CV-ului, în 2008 a fost stagiar la Comisia Europeană și la Organizația Națiunilor Unite.

Apoi din 2009, a lucrat ca manager de proiect pentru mai multe companii și organizații neguvernamentale din Paris și Bruxelles. Ultimul loc de muncă pe care l-a avut înainte de intrarea în politică a fost tot ca manager de proiect pentru o multinațională cu sediul la București.

Susține că vorbește fluent franceză și engleză, la nivel avansat spaniolă și la nivel intermediar italiană.

A câștigat un nou mandat ca deputat de București în 2020, pe listele Alianței USR-PLUS. Este vicepreședintele grupului parlamentar USR și al Comisiei pentru industrii și servicii. De asemenea, face parte și din Comisia pentru afaceri europene.

Activitatea din Parlamentul României

Conform raportului publicat pe site-ul Parlamentului, în actuala legislatură Cristina Prună a luat cuvântul în peste 120 de ședințe. În multe dintre acestea s-a contrat cu aleșii puterii de la PSD și PNL.

Deputata Cristina Prună a avut 122 de propuneri legislative, iar 19 dintre acestea s-au transformat în legi. La unele au fost cosemnatari și membri PSD.

Printre acestea reducere TVA pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi panouri solare.

Se numără de asemenea și printre susținătorii așa numitului Pilon 2 în Sănătate, prin care o parte din banii plătiți către sistemul public de asigurări de sănătate să poată fi direcționați către un asigurator privat.

Cristina Prună a fost propusă și ministru al Energiei, după căderea guvernului Cîțu, când președintele Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze un nou cabinet. Executivul USR nu a adunat însă voturile necesare în Parlament.

Acum, candizează din partea alianței Dreapta Unită pentru un mandat de cinci ani în Parlamentul European.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să