Portret de candidat: Gheorghe Piperea

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Gheorghe Piperea, locul al treilea pe listele AUR.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Cine e Gheorghe Piperea?

Gheorghe Piperea este avocat și profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.
Are 54 de ani, s-a născut în comuna Singureni din județul Giurgiu, iar acum ocupă locul al treilea pe listele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Conform CV-ului, și-a luat licența în drept în anul 1994, la aceeași instituție în care astăzi activează ca profesor. Are și un master în Dreptul Afacerilor. Tot în CV susține că și-a luat doctoratul în drept la Universitatea Sorbona din Franța.

A devenit cunoscut în urmă cu mai mulți ani, fiind inițiatorul unor procese colective deschise unor bănci comerciale cu privire la anumite comisioane considerate abuzive.

Este unul dintre promotorii legii dării în plată, care odată adoptată a permis celor care de pildă nu-și mai puteau plăti ratele să predea locuința băncii creditoare, fără alte datorii.

Gheorghe Piperea a fost și consilierul onorific al premierului Mihai Tudose, în anul 2017.

A împrăștiat numeroase teorii ale conspirației

Popularitatea sa a crescut considerabil în timpul pandemiei de coronavirus, când a militat contra vaccinului și împotriva restricțiilor.

Gheorghe Piperea a devenit în acest fel un invitat de „casă” pentru unele posturi de televiziune.

Este și un apropiat al controversatului om de afaceri Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus și care a făcut închisoare pentru spălare de bani.

Potrivit site-ului captura.ro, Piperea îl reprezintă pe Maricel Păcuraru în calitate de avocat. A împrăștiat în ultimii ani și multe dezinformări în discursurile sale publice.

Nu de puține ori a publicat pe contul său de Facebook și teorii ale conspirației. Tot în plină pandemie, a scos oameni în stradă la proteste contra măsurilor sanitare.

Gheorghe Piperea s-a înscris în partidul condus de George Simion în vara anului trecut, iar după câteva luni a fost numit coordonatorul campaniei pentru alegerile europarlamentare. George Simion spunea chiar că Gheorghe Piperea este potrivit și ca ministru al Justiției.

Până atunci, ocupă locul al treilea pe listele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile europarlamentare.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să