Portret de candidat: Siegfried Mureșan

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Siegfried Mureșan, europarlamentar în exercițiu.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

2014: Siegfried Mureșan, în locul Elenei Băsescu

Siegfried Mureșan este de zece ani eurodeputat la Bruxelles. A câștigat primul mandat la alegerile din 2014, pe listele Partidului Mișcarea Populară, formațiune creată la inițiativa fostului președinte Traian Băsescu.

Siegfried Mureșan avea experiență la nivel european. După ce a terminat Academia de Studii Economice din București în 2004, și-a continuat studiile la Berlin, iar apoi a lucrat pentru trei ani în Parlamentul German. Acolo a fost consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene.

Începând cu 2009 a devenit funcționar la Parlamentul European, iar apoi, din 2011, a trecut pe postul consilier pentru economie și politică socială la sediul central al Partidului Popular European.

După cum povestește chiar el, locul eligibil pentru Parlamentul European l-a obținut grație Elenei Băsescu. Despre fiica fostului președinte afirma că și-a făcut treaba la Bruxelles, dar că totuși nu și-a mai dorit un al doilea mandat.

I-a făcut campanie Elenei Udrea

Actualul europarlamentar îi credita atât pe Traian Băsescu, cât și pe Gabriel Oprea.

După ce s-a înscris în PMP, Siegfried Mureșan i-a făcut campanie electorală Elenei Udrea, pe când fosta protejată a lui Traian Băsescu aspira la cea mai înaltă funcție din statul român.

Mai târziu relațiile dintre cei doi s-au degradat până în punctul în care Elena Udrea l-a acuzat de „ipocrizie” pentru că, susținea ea, Siegfried Mureșan ar fi fost sponsorizat de controversatul Gheorghe Ștefan.

Îl critica pe Klaus Iohannis

Un alt aspect interesant din cariera lui Siegfried Mureșan se leagă de criticile dure pe care i le aducea lui Klaus Iohannis.

Astăzi, la zece ani distanță, optica lui Siegfried Mureșan în ceea ce-l privește pe Iohannis s-a schimbat.

La congresul PMP din 2016, Siegfried Muresan era ales prim-vicepresedinte al PMP.

A fost propus de Traian Băsescu și pentru funcția de premier.

A trecut la PNL în 2018 și ducea o luptă contra PSD

Avea să lase Partidul Mișcarea Populară în 2018, când s-a înscris în PNL. Tot atunci ducea o luptă și împotriva PSD-ului, unul dintre partidele care-l susțin acum pentru un nou mandat în legislativul european.

Potrivit unui studiu al platformei de cercetare Eu Matrix, Siegfried Mureșan se clasează pe locul 36 în topul celor mai influenți europarlamentari din actuala legislatură.

Clasamentul ține cont de inițiativele luate de eurodeputați, de rapoartele redactate și de funcțiile deținute în comisii.

Siegfried Mureșan a fost negociator-șef al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, iar în timpul mandatului s-a preocupat de probleme precum cele ale fermierilor, de criza energetică sau de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

În plan personal este căsătorit cu Cătălina Manea, ca lucrează ca expert în combaterea fraudei la Banca Europeană de Investiții de la Luxembourg.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să