Portret de candidat: Vasile Dîncu

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Vasile Dîncu, lider PSD și fost ministru al Apărării în cabinetul Ciucă.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Revenirea lui Vasile Dîncu după demisia din 2022

În toamna anului 2022, o declarație controversată despre războiului din Ucraina l-a scos pe Vasile Dîncu din lumina reflectoarelor.

După ce stârnit critici cu cele spuse inclusiv din partea președintelui Iohannis, Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. A invocat la plecare chiar neînțelegeri cu șeful statului.

Afirmațiile sale au stârnit reacții contrare inclusiv din partea șefului său de partid, Marcel Ciolacu, dar și din partea premierului, Nicolae Ciucă la acea vreme. Deși a încercat să-și nuanțeze declarațiile, a fost tardiv.

Acum însă, Vasile Dîncu este pregătit să revină într-o funcție importantă și bine plătită: eurodeputat din partea alianței PSD-PNL.

Vasile Dîncu se află pe un loc eligibil pe lista comună pentru europarlamentare a celor două partide.
De altfel, politicianul este de părere că ambele partide au trecut peste orgolii, sacrificiu făcut, bineînțeles, în numele stabilității.

De altfel, Vasile Dîncu se delimitează și de ceea ce chiar el numește „vechiul PSD”.

A fost prieten cu Liviu Dragnea

Cu toate acestea, Vasile Dîncu este considerat unul politicienii care au influențat cel mai mult Partidul Social Democrat de-a lungul timpului. A fost apropiat de mai toți liderii partidului din ultimii 20 de ani, începând cu Mircea Geoană și continuând cu Victor Ponta și Liviu Dragnea.

Relația cu Liviu Dragnea a evoluat de la una de prietenie la un marcată de amenințări și cuvinte dure.

În vârstă de 63 de ani, Vasile Dîncu este licențiat în Filosofie la Universitatea Babeș Bolyai și doctor în Sociologie. Numele său este legat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, pe care la fondat în anul 2009.

A intrat în politică în anul 2000. A ocupat funcția de ministru al Informațiilor Publice în guvernul condus de Adrian Năstase, poziție din care a inițiat Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public.

Înainte ca România să intre în blocul comunitar, Vasile Dîncu a fost pentru un an observator în Parlamentul European, între 2005 și 2006, apoi a fost europarlamentar pentru un an.

Din 2009, a părăsit politica pentru câțiva ani, însă a rămas un apropiat al Partidului Social Democrat.

A revenit ca ministru tehnocrat al Dezvoltării Regionale și vicepremier în cabinetul condus de Dacian Cioloș.

S-a întors oficial în PSD înainte de alegerile din 2020. A fost ales președinte al consiliului național al PSD, iar alegeri a obținut un fotoliu de senator.

Parte a controversatului „Grup de la Cluj”

Vasile Dîncu este considerat și parte a controversatului „Grup de la Cluj” al PSD, alături de nume ca Ioan Rus, Vasile Puscas și George Maior, fost șef al SRI.

În timp s-a conturat ideea că mai mulți afaceriști și oameni politici din zona Ardealului ar fi controlat parți importante din afacerile statului.

Vasile Dîncu spune însă că este o denumire mai degrabă simbolică.

A fost coordonator de doctorate la Academia SRI

Controversele cu privire la Vasile Dîncu trec și în zona academică.

Actualul candidat la europarlamentare din partea PSD-PNL, a fost profesor la Academia Nationala de Informații „Mihai Viteazul” a SRI începând cu 2009. Ar fi fost de asemenea și un apropiat al lui Gabriel Oprea.

Vasile Dîncu este și conducător de doctorate.

Jurnalista Emilia Șercan dezvăluia că Vasile Dîncu a condus școala doctorală de la Academia SRI în perioada 2011-2015… „exact în perioada în care Academia SRI se transformase într-o fabrică de plagiat.
Această fabrică, condusă de rafinatul academician Dîncu, are în acest moment aproape 40 de teze de doctorat invalidate de CNATDCU pentru plagiat”
, scria Emilia Șercan.

Vasile Dîncu și-a apărat și șeful din Guvern, pe Nicolae Ciucă, atunci când tot Emilia Șercan a publicat o anchetă despre plagiatul liderului PNL.

Deși Vasile Dîncu candidează acum pentru o funcție într-o insituție europeană, iar în CV-ul său menționează că stăpânește limba engleză, politicianul a fost criticat după un discurs susținut acum doi ani la reuniunea miniștrilor apărării din țările membre NATO de la Bruxelles.

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.