Portret de candidat: Victor Negrescu

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Victor Negrescu, europarlamentar în funcție din partea PSD.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Victor Negrescu, unul dintre cei mai activi eurodeputați români

Victor Negrescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari pe care-i are România la Bruxelles. Și-a preluat mandatul mai târziu față de ceilalți colegi, pe 1 februarie 2020, imediat după oficializarea Brexitului, în urmă căruia țara noastră a primit un mandat în plus.

Potrivit unui studiu al platformei de cercetare Eu Matrix, Victor Negrescu se clasează pe locul 52 în topul celor mai influenți europarlamentari din actuala legislatură.

Clasamentul ține cont de inițiativele luate de eurodeputați, de rapoartele redactate și de funcțiile deținute în comisii.

Raportor pentru bugetul Uniunii

De altfel, Victor Negrescu a fost desemnat negociator șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii pe anul 2025.

Este de părere că „bugetul trebuie centrat pe oameni”, iar banii să fie alocați către probleme urgente precum agricultura și creșterea nivelului de trai pentru cetățenii din Uniune.

Victor Negrescu a mai deținut și alte roluri administrative. A fost chestor al Parlamentului European, poziție din care a gestionat relația cu grupurile politice și a dialogat cu oficialii Curții de Justiție a Uniunii Europene.

S-a născut în 1985, la Alba Iulia. Are 38 de ani și este fiul lui Ion Negrescu – fost diplomat și consul al României la Bruxelles.

Cariera tatălui este și motivul pentru care Victor Negrescu s-a mutat din România și a studiat din 1997 până în 2004 la mai multe instituții de învățământ din Belgia și Franța.

Pentru studiile superioare a revenit însă acasă. Și-a obținut licența în științe politice la Universitatea din București în 2008, apoi urmat două programe de master, unul la Grenoble în Franța și altul în București. Are și un doctorat în Științe Politice, obținut la SNSPA București în 2011.

A fost consilierul lui Titus Corlățean

Potrivit HotNews.ro, Victor Negrescu era promovat în 2008 ca tânăr „antreprenor de succes” de unul dintre site-urile din trustul lui Dan Voiculescu. Într-un articol, tânărul de nici 23 de ani, era lăudat pentru că în doar un an reușise să-și deschidă o firmă de consultanță și să obțină profit de 100.000 de euro.

În prezent, articolul original indicat de HotNews nu mai există.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului European, a lucrat între 2006 și 2008, ca jurnalist al postului de radio RFI România.

În același document este menționat că între 2004 și 2007 s-a antreprenoriat și activități asociative cu impact național, fără să detalieze însă în ce au constat acestea.

Într-un alt CV, publicat în trecut pe site-ul Guvernului României, perioadele sunt diferite: acolo spune că a fost jurnalist doar pentru un an.

Susține că e implicat civic de la 17 ani, mai întâi ca simpatizant al Partidului Socialist din Franța.

Tot dintr-un CV mai vechi, aflăm că a ocupat pe rând funcțiile de vicepreședinte și purtător de cuvânt al organizației PSD Sector 3, între 2006 și 2009, apoi, din 2009, a fost ales președinte PSD Alba Iulia.

Tot în 2008, a candidat și la alegerile parlamentare din partea Alianței PSD-PC. În respectiva campanie s-a remarcat pentru că a propus reducerea TVA la prezervative.

A început apoi să graviteze în jurul liderilor de partid, lucru pe care a continuat să-l facă neîntrerupt, indiferent despre ce lider social-democrat vorbim.

Între 2007 și 2009, Victor Negrescu a fost și consilierul lui Titus Corlățean, când acesta a deținut funcțiile de secretar al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților și secretar general PSD.

Promovat și mai mult de Victor Ponta

A fost promovat și mai mult în partid de Victor Ponta.

Pe când avea 28 de ani, în 2014, Victor Negrescu a fost trimis în Parlamentul European după retragerea de pe liste a Ecaterinei Andronescu.

Victor Negrescu era situat pe locul al 17-lea pe liste, primul sub cele 16 mandate câștigate la acele alegeri de alianța formată din PSD, UNPR-ul lui Gabriel Oprea și Partidul Conservator fondat de mogulul Dan Voiculescu.

În 2015, Victor Negrescu a fost numit președinte al Fundației Stânga Democratică. La evenimentul de lansare a Fundației au fost prezenți inclusiv Victor Ponta, Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea.

Ministru în două guverne PSD

Și-a dat demisia din Parlamentul European în 2017, înainte sa fie numit ministru delegat pentru afaceri europene în cabinetul condus de Mihai Tudose.

A ocupat aceeași funcție și în guvernul Dăncilă înainte de a-și depune mandatul în noiembrie 2018, chiar înainte ca România să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii. Chiar șeful său de partid de la acea vreme îi reconfirma susținerea, în ciuda demisiei.

Acum, Victor Negrescu se pregătește pentru încă un mandat de cinci ani la Bruxelles, numele său fiind al șaptelea pe lista comună de candidați PSD-PNL.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să