Portret de candidat: Vlad Gheorghe

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Vlad Gheorghe, europarlamentar în exercițiu.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Cine e Vlad Gheorghe?

Vlad Gheorghe are 39 de ani şi este de profesie jurist specializat în drept administrativ-fiscal. A ajuns în Parlamentul European pe locul lăsat liber de Clotilde Armand, care a renunțat la fotoliul de la Bruxelles după ce a câștigat Primăria Sectorului 1.

Vlad Gheorghe ocupa atunci următorul loc eligibil pe listele Alianței USR PLUS.

Primii pași spre politică i-a făcut în 2015, ca voluntar în Uniunea Salvați Bucureștiul, punctul de pornire al viitorului USR.

De altfel, a fost un apropiat al lui Nicușor Dan. Inclusiv după plecarea acestuia din partid, Vlad Gheorghe i-a făcut opoziție lui Dan Barna și l-a susţinut pe Cristian Seidler la şefia partidului.

Bătut de jandarmi la protestul din 10 august 2018

A ajuns în atenția publică la protestul din 10 august 2018, reprimat violent de jandarmerie. Imagini publicate de jurnalistul Cristian Citre arătau cum un jandarm îl lovește cu bastonul și îl pune la pământ pe Vlad Gheorghe.

Înainte să-și preia mandatul de europarlamentar, Vlad Gheorghe a lucrat la Camera Deputaților, fiind unul dintre consilierii USR specializați în domeniul juridic. Printre altele, îi ajuta pe parlamentarii USR să atace la Curtea Constituțională anumite legi.

De altfel pe tot traseul său profesional Vlad Gheorghe a lucrat pe postul de consilier juridic, începând cu anul 2011.

A terminat liceul în 2004, iar apoi a urmat Facultatea de Drept la Universitatea Româno-Americană din București. În 2008 și-a obținut licența, însă la master s-a înscris abia în 2017.

A urmat cursurile la Universitatea București, însă menționează în CV că nu a susținut și lucrarea de disertație.

A plecat cu scandal din USR

A fost o voce critică în USR, motiv pentru care și-a atras unele antipatii.

Așa se face că Vlad Gheorghe s-a despărțit în februarie 2024 de partidul care l-a trimis la Bruxelles.
A existat și un scandal la momentul rupturii. Pe scurt, nu a fost lăsat la Comitetul Politic al Uniunii, USR argumentând că eurodeputatul avea datorii către partid. Pe de altă parte, Vlad Gheorghe a susținut că a fost dat afară de la eveniment pentru că s-a opus Alianței Electorale cu PMP și Forța Dreptei.

În ultimii patru ani a pledat de la tribuna Parlamentului European pentru înființarea unei noi instituții europene: „Procurorul Verde”, adică un organism care să ancheteze infracțiunile de mediu din blocul comunitar.

Printre cei mai populari politicieni de la Bruxelles

A fost inclus de publicația Politico într-un top al celor mai populari politicieni în rândul tinerilor din generația Z.

De altfel, Vlad Gheorghe are o prezență consistentă în online, mai ales pe TikTok. A susținut intens cauza Ucrainei, după declanșarea invaziei rusești. De aceea, a pus bazele grupului „Uniţi pentru Ucraina”, o comunitate care a sărit în ajutorul refugiaților.

De asemenea, tot din parlamentul european a criticat înțelegerea prin care România a fost primită în Spațiul Schengen, pentru moment, doar cu granițele aeriene și maritime.

A susținut și masivele proteste ale fermierilor din toată europa.

Vlad Gheorghe candidează acum independent pentru un nou mandat de europarlamentar.

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.