Portret de candidat: Vlad Voiculescu

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Vlad Voiculescu, aplaudat și criticat

Vlad Voiculescu are 40 de ani, este fost ministru al Sănătății în două rânduri și acum propunerea Alianței Dreapta Unită pentru un fotoliu de eurodeputat. 

Face parte din noul val de politicieni, iar în ultimii zece ani a strâns notorietate, fiind aplaudat și criticat deopotrivă. 

Numele său este asociat cu MagiCAMP, o organizație neguvernamentală care sprijină copiii bolnavi de cancer. Unul dintre cele mai importante proiecte ale asociației este MagicHome, o casă pentru părinții copiilor bolnavi de cancer construită în apropierea spitalului Fundeni din Bucureşti în urma unei campanii de strângere de fonduri. 

Vlad Voiculescu este cunoscut și pentru că a fondat „Rețeaua Citostaticelor”, alcătuită din voluntari care timp de mai mulţi ani au adus în țară medicamente pentru tratamentul cancerului, care nu se găseau pe piața farmaceutică românească.  

Primul pas în politică: Guvernul Cioloș

La bază economist, Vlad Voiculescu și-a făcut apariția pe scena politică românească în iarna anului 2015, în timpul guvernării Cioloș. 

Mai întâi a făcut parte din echipa Ministerului de Finanțe, ca director de cabinet al ministrului Anca Dragu. 

În primăvara anului 2016 devenea ministru al Sănătății în același cabinet, funcție pe care a ocupat-o până în ianuarie 2017. 

Vlad Voiculescu era prezentat ca un tânăr școlit în Austria, care lucrase timp de peste zece ani în companii ce-și aveau sediul la Viena. A fost printre altele vicepreşedinte al Diviziei de Finanţări de Infrastructură la Erste Group Bank și manager strategic la Volksbank. 

Controversele

După intrarea în politică au început ușor-ușor să apară și controverse în jurul său. 

Una dintre ele este legată de faptul că tatăl lui Vlad Voiculescu a colaborat cu Securitatea în vremea Comunismului. Este vorba despre o decizie a Curții de Apel București, din 2015, și publicată în 2019 în Monitorul Oficial.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității susține că Vasile Voiculescu Iulian a fost recrutat de Securitate în 1978, când era student în Galați. Cu numele conspirativ „Victor”, acesta se angajase să-și supravegheze colegii. Ar fi fost apoi recrutat din nou în 1980, când era profesor la Târgoviște. 

Tatăl lui Vlad Voiculescu dădea informații despre cei care ascultau Radio Europa Liberă sau spuneau bancuri politice.

La momentul apariției informațiilor în spațiul public, Vlad Voiculescu admitea situația într-un amplu text publicat pe contul de Facebook.

„Eu sunt aici să răspund în fața oricui pentru faptele mele. Taică-miu nu e perfect și sigur a făcut greșeli”, după cum scria Vlad Voiculescu în anul 2020. 

O altă controversă a privit studiile pe care fostul ministru le are. Potrivit CV-ului, Vlad Voiculescu a terminat liceul la Pucioasa în 2001, iar apoi a plecat peste hotare. A devenit apoi student la University of Economics and Business din Viena. 

A fost acuzat că, de fapt, nu a terminat studiile în Austria, motiv pentru care politicianul și-a publicat diploma pe Facebook. De-acolo reiese că documentul a fost emis în 2011, așadar la 10 ani de când a intrat la facultate. A obținut în final titlul de „Magister”, echivalentul unor studii de licență și masterat în Studii Sociale și Economice. 

Echipa de fact-checking a agenției France-Presse arată că documentul este autentic. 

Vlad Voiculescu a invocat lipsa de timp când a fost întrebat de ce și-a obținut diploma la ani buni după încheierea studiilor. 

A candidat la Primăria Generală a Capitalei

După ce guvernarea tehnocrată Cioloș s-a încheiat, Vlad Voiculescu a rămas alături de fostul premier. Au fondat împreună partidul PLUS, formațiune ce-l propunea pe Vlad Voiculescu drept candidat la fotoliul de primar general, în 2020. 

A renunțat la candidatură însă în favoarea lui Nicușor Dan. 

Așa a ajuns Vlad Voiculescu viceprimar, dar nu și-a mai luat funcția în primire. A renunțat la ea chiar înainte de validare pentru un nou mandat la Ministerul Sănătății în cabinetul Florin Cîțu. 

S-a întors la minister în plină pandemie

A rezistat doar patru luni însă, perioada fiind marcată de numeroase tensiuni pe fondul pandemiei de Coronavirus. 

În scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu, de la începutul anului 2021, a avut loc tragedia de la Matei Balș, unde 20 de oameni au murit într-un incendiu, dar și cea de la Victor Babeș. Acolo trei pacienți au murit sufocați într-o unitate mobilă de terapie intensivă.

În ambele cazuri, ministrul a fost acuzat de comunicare defectuoasă. 

A fost demis după un ordin privind criteriile de carantinare a localităților. 

Problemele nu l-au ocolit pe Vlad Voiculescu nici după plecarea din minister. 

E urmărit penal de DNA

La finalul anului 2023, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul său. Procurorii îl acuză pe Vlad Voiculescu că a decis să cumpere loturi suplimentare de vaccinuri, cu toate că ar fi știut că dozele deja contractate până atunci erau suficiente pentru campania de vaccinare națională. 

În dosar este urmărit și fostul premier Florin Cîțu, dar și Ioana Mihăilă, cea care i-a urmat lui Voiculescu la cârma ministerului Sănătății. 

Cei trei oficiali români ar fi aprobat nejustificat o achiziție totală de vaccinuri în valoare de un miliard de euro.

După ce și-a încheiat mandatul la ministerul sănătății, în 2021, Vlad Voiculescu nu a mai ocupat o altă demnitate publică.

În prezent este vicepreședinte USR, lider al filialei București și propunerea USR, PMP și Forța Dreptei pentru un fotoliu de eurodeputat. 

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să