Procurorii europeni s-au autosesizat în urma investigației Recorder. Ministerele de la București anunță controale

Investigația pe care Recorder a publicat-o, la începutul săptămânii trecute, despre fraudarea banilor europeni pentru rețele de apă și canalizare a ajuns până în birourile instituțiilor de la București și Bruxelles.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) s-a autosesizat în urma materialului jurnalistic și ne-a comunicat că a demarat o evaluare a informațiilor prezentate de Recorder. OLAF este o instituție care funcționează sub umbrela Comisiei Europene și care investighează cazurile de fraudare a bugetului UE, acte de corupţie şi de culpă profesională gravă la nivelul instituţiilor europene.

În investigația „Apă de băut” am publicat dovezi clare despre umflarea prețurilor în cadrul mai multor proiecte finanțate cu bani europeni și despre implementarea defectuoasă a unor rețele de apă care pun în pericol sănătatea cetățenilor.

Materialul a stârnit un val de revoltă în mediul online: a adunat sute de mii de vizualizări și mii de comentarii, multe dintre ele semnalând probleme similare și în alte zone din țară.

Autoritățile de la București promit că vor lua măsuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ne-a comunicat că va face verificări la toate proiectele de apă și canal din regiunea Olteniei. Vor fi două controale paralele: unul făcut de specialiștii Direcției Generale Control Antifraudă și Inspecții din cadrul MADR. Cel de-al doilea va fi desfășurat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin care Ministerul Agriculturii gestionează fondurile europene alocate pentru proiectele de infrastructură în mediul rural.

Controalele de la București vor viza în special activitatea regionalei AFIR Oltenia, prezentată în investigația Recorder. „În urma amplului material pe care l-ați documentat și l-ați prezentat opiniei publice, vă informăm că am demarat verificarea cu cea mai mare celeritate a aspectelor semnalate de dumneavoastră”, se arată în adresa pe care am primit-o din partea AFIR.

Ministerul Mediului ne-a comunicat, de asemenea, că va demara o serie de verificări după ce în materialul Recorder au fost prezentate informații despre dotarea unor stații de epurare a apei cu echipamente fantomă.

“În ceea ce privește aria de competență a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, am cerut specialiștilor Administrației Naționale Apele Române un control tematic la toate stațiile de epurare realizate din fonduri europene. Trebuie să ne asigurăm că apele reziduale sunt tratate și evacuate conform normelor tehnice aprobate prin avizele de gospodărire a apelor. Sigur, pe hârtie lucrurile arată foarte bine, însă, așa cum ați demonstrat dumneavoastră, de multe ori situația se schimbă atunci când mergi pe teren. Am cerut, în același timp, și rezultatele controalelor realizate în ultimii ani”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Recorder va urmări desfășurarea acestor controale, cu atât mai mult cu cât o parte din instituțiile care acum s-au autosesizat sunt chiar cele care au închis ochii la neregulile din ultimii ani.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.