În ultima zi de mandat, un ministru – al Educației, din România – a reușit să compare un suport de seminar universitar cu instrucțiunile unei cafetiere. Nonșalanța vine din faptul că volumul e unul pe care Sorin Cîmpeanu și-a pus numele, prin omiterea altor doi autori pe care cartea îi avea în trecut. 

Investigația de presă a Emiliei Șercan, publicată în PressOne, a pus Guvernul Ciucă în ipostaza de a răspunde pentru al treilea ministru suspectat că a plagiat. De această dată, răspunsul a constat într-o demisie la ceas de seară, anunțată pe Facebook. Sorin Cîmpeanu a plecat din guvern, aparent „din proprie inițiativă”, dar după o conversație cu premierul – el însuși acuzat de furt intelectual.

Înaintea demisiei, însă, timp de aproape o săptămână, singurele reacții guvernamentale au fost răstălmăcirea faptelor și culpabilizarea celor care au deschis subiectul.

Așadar, ministrul pleacă, dar legile lui rămân. Cum se schimbă învățământul românesc, dar și de ce s-a tăcut atât de expresiv în cancelarii și în societate într-un moment în care credibilitatea ministrului Educației era fundamental pusă la îndoială? Explică, în acest episod, profesorul de istorie Marcel Bartic.

FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să