De la microfonul On the Record și în investigațiile Recorder, vă punem adesea în fața unei realități dureroase, ușor de acceptat, dar greu de dus. În încercarea de a traduce, uneori, intraductibilul, de a găsi un sens rupturii dintre „hard-ul social” și „soft-ul politic”, lăsăm firesc la o parte știrile de bine.

Dar lumea noastră nu e construită doar din decizii care vin de sus. Da, România nu are nici acum drumuri bune și trenuri de mare viteză. E agresată zilnic de cei cu conștiința extirpată, e otrăvită lent de aerul din jur. Însă România poate fi văzută – și nu numai de Ziua Națională – cu ochi buni.

Spre țara deseori exaseperantă, dar care a învățat să-și facă bine, spre puterea oamenilor obișnuiți și spre „griul minunat al democrației”, în contrast cu policromia autoritarismelor din jur, ne uităm, în acest episod, într-un dialog cu Radu Vancu – scriitor, activist civic și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

FOTO: CIPRIAN HORD/ MEDIAFAX


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de UniCredit Bank. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să