Românii și agricultura bio
Bio, eco, organic, natural, tradițional. Aceste cuvinte ne asediază din reclame, de pe etichetele produselor așezate pe rafturi sau de pe tarabele din piețe. De cele mai multe ori sunt, însă, doar niște instrumente de marketing, iar pentru consumatori devine tot mai dificil să-și dea seama ce fructe sau legume sunt cu adevărat produse în sistem ecologic.
În realitate, o etichetă pe care scrie „produs certificat bio“ ar trebui să aibă în spate un document emis de statul român, care atestă că alimentul respectiv a fost produs după reguli stricte. Poți susține că vinzi produse bio, eco sau organice (sunt sinonime) doar dacă ai un astfel de certificat și doar dacă treci prin anumiți pași care presupun o perioadă de conversie a solului. În acest fel, mediul este protejat iar resursele sunt conservate și pentru generațiile viitoare.
După ultimele date înregistrate la Ministerul Agriculturii, în România există aproximativ 9.000 de agricultori care sunt certificați ca producători în sistem ecologic. Am vorbit cu câțiva dintre ei, de la antreprenori școliți în Occident până la țărani care învață din mers beneficiile culturilor ecologice, am stat de vorbă cu specialiști în domeniu și cu fermieri străini care s-au mutat în România pentru că avem soluri fertile și neafectate de excesul de îngrășăminte. Am încercat să înțelegem cât de pregătită e România pentru agricultura viitorului.
Acest material face parte din categoria „conținut sponsorizat” și este realizat cu sprijinul Carrefour