Șeful Agenției Naționale a Medicamentului a picat admiterea la Farmacie și a promovat detoxifierea cu sucuri de castravete

Numirile pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut, în ultima jumătate de an, la conducerea unor instituții-cheie ale statului român arată ca niște șarade pe care politicul le oferă spre dezlegare celor interesați. În scaune apar niște anonimi veniți de nicăieri, cu biografii sumare și pregătire profesională îndoielnică. Nimeni nu explică cine sunt, ce-i recomandă și ce au de gând să facă dacă s-au încumetat să accepte o asemenea funcție.

După Mihaela Triculescu – contabila unei primării comunale ajunsă în fruntea ANAF – și Adriana Cotel – fostă farmacistă și distribuitor de medicamentă numită șefă la CNAS – a venit rândul lui Marius Daniel Șișu (36 de ani) să-și treacă numele pe lista misterelor. Șișu a fost numit, în luna februarie, la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului (ANM), adică instituția care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. Răspunderea este uriașă și nimic din biografia sa nu sugerează că ar fi capabil să-i facă față: nu a reușit să treacă nici examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar experiența lui în domeniu se limitează la falimentarea unor mici afaceri cu medicamente.

În comunicatul care a anunțat numirea nu s-a oferit nicio informație despre pregătirea profesională a lui Marius Daniel Șișu, iar la două luni de la instalare nu și-a publicat CV-ul. Mai mult, el a încercat să șteargă puținele urme care existau despre biografia sa. În iulie 2018, numele lui apare pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, însă instituția de învățământ a șters PDF-ul de pe site. Informația a rămas în căutările din google, dar link-ul duce către o pagină goală. Șișu a fost evaluat la două probe, unde a luat notele 8.45 și 4.25.

Informația care arată că Șișu a picat examenul la Farmacie a fost ștearsă de pe site-ul Universității, dar a rămas în căutările de pe google

În ciuda acestui rezultat care a dovedit că nu e pregătit nici măcar pentru postura de student în domeniul farmaceutic, la mai puțin de un an distanță Șișu a ajuns să conducă Agenția Națională a Medicamentului.

Instituția ia deciziile privind medicamentele cu girul unui consiliu științific alcătuit din șefi de spitale și academicieni precum: prof. dr. Mircea Ifrim de la Academia de Științe Medicale, prof. dr. Emanoil Ceaușu, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, reprezentanți ai producătorilor de medicamente și ai Facultății de Bioinginerie Medicală din Iași.

În virtutea rolului său de președinte al ANM, Marius Daniel Șișu conduce acest consiliu științific. Cu alte cuvinte, este șef peste experții din zona farmaceutică deși nu a reușit să treacă nici măcar primul examen la Facultatea de Farmacie.

Patron de farmacii falimentare

Am căutat să aflăm cu ce s-a ocupat, totuși, Marius Daniel Șișu până la vârsta de 36 de ani, când a ajuns peste noapte în fruntea unei instituții atât de importante. Așa am aflat că are, totuși, o legătură cu zona farmaceutică: a patronat, fără prea mare succes, mai multe farmacii din Craiova.

Acestea au acumulat, de-a lungul anilor, datorii de peste 20 de milioane de lei la bugetul de stat. Pe unele le-a închis, din altele s-a retras. Din societatea Urania Farm SRL – aflată acum în insolvență, cu datorii de 7 milioane de lei – s-a retras chiar în decembrie 2018, în favoarea administratorului special și a mamei sale.

Iată care este situația firmelor în care a fost implicat Marius Daniel Șișu. Datele sunt extrase de pe Termene.ro:


Primamedex Logistic   2.444.117 lei datorii                Dizolvată în februarie 2018


Logiprim FARM            10.160 lei datorii în 2014          Radiată în 2015


Prima Sante Farm        7.569.085 lei datorii în 2017    Dizolvată în februarie 2018


Prima Warehouse         7.667.459 lei datorii în 2017   Dizolvată în februarie 2018


Prima Clinic Group        5.100 lei datorii în 2017         Radiată în ianuarie 2018


Prima Sante Medical      2.810.638 lei datorii în 2017   Dizolvată în februarie 2018


Urania Farm                   în insolvență                    s-a retras din firmă în dec 2018


Conform declarației de avere, noul șef al Agenției Naționale de Medicamente nu are datorii doar la stat, prin firmele pe care le-a avut, ci și pe persoană fizică – 1.500.000 de lei dintr-un împrumut contractat de la un cetățean pe nume Paul Gaciu.

„Dacă am fost numit, înseamnă că sunt pregătit”

Cum a ajuns un om care a eșuat pe toate liniile într-o poziție atât de înaltă? O posibilă explicație ar fi apropierea de Adriana Cotel, care, la rândul ei, este o apropiată a lui Darius Vâlcov. În toamna anului trecut, Cotel a fost numită șef la Agenția Națională a Medicamentului și l-a luat pe Șișu în funcția de consilier. Câteva luni mai târziu, Cotel a fost promovată în fruntea CNAS, iar Șișu a devenit șeful ANM.

În momentul numirii, pe rețelele de socializare a circulat un filmuleț în care Marius Daniel Șișu apărea într-un halat de baie și făcea reclamă la sucuri de detoxifiere. După câteva ore, clipul a fost șters de pe internet.

Șeful Agenției Naționale a Medicamentului promovând proprietățile sucurilor de spanac și castravete FOTO: Facebook / Timiș Horea

„Am fost la o clinică de detoxifiere în Turcia și am urmat acolo o cură bazată pe sucuri verzi. La final, medicul m-a rugat să dau un interviu în care să îmi povestesc experiența și să spun cum m-au ajutat sucurile, în condițiile în care sunt diabetic. Am vorbit despre sucurile din spanac și castravete presate la rece”, ne-a explicat Șișu.

Când am început să-l întrebăm despre pregătirea sa profesională și eșecul la admiterea de la Farmacie, Șișu s-a scuzat că trebuie să intre într-o întâlnire și a concluzionat scurt: „Din moment ce am fost numit, înseamnă că sunt pregătit”. Ulterior, nu ne-a mai răspuns la telefon și nici la mesaje.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să