Șeful DSV Dâmbovița iubește și funcția, și afacerile: „Cu cine să faci afaceri dacă nu în familie?”

  • Familia lui Sandu Tolea, șeful Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Dâmbovița, a obținut despăgubiri de jumătate de milion de euro pentru Pestă Porcină Africană (PPA), printr-o procedură aprobată de instituția condusă de Tolea însuși. Firmele administrate de familia directorului DSV desfășoară de ani de zile afaceri în domeniul pe care acesta îl controlează.
  • La finalul anului trecut, DSV Dâmbovița a avizat comisia de despăgubiri formată în urma descoperirii unui focar de pestă porcină la ferma de porci M-T Agro Branis SRL, din localitatea Braniștea. Administratorul firmei M-T Agro Branis SRL este Laurenția Tolea, soția șefului DSV. Iar acționar unic este Raluca Stoica, nepoata lui Sandu Tolea.
  • În calitate de șef al DSV, Sandu Tolea își pune semnătura pe comisiile care se formează prin ordin de prefect pentru acordarea de despăgubiri pentru pesta porcină. În cazul comisiei înființate pentru firma administrată de soție, Tolea i-a lăsat loc de semnătură directorului adjunct al instituției, Marius Bucur, pentru a evita comentariile pe seama unui conflict de interese. Numai că și Marius Bucur este tot „din familie”, fiind finul lui Sandu Tolea.
  • Comisia avizată de fin a concluzionat rapid că sunt îndeplinite toate criteriile pentru acordarea de despăgubiri pentru ferma nașilor. Astfel, conturile firmei deținute de familia Tolea se vor rotunji cu suma de 2.717.829 lei, echivalentul a 568.696 de euro.
  • Contactat de Recorder, șeful DSV Dâmbovița nu a ascuns legătura cu afacerea familiei: „Păi, cine să facă afaceri cu porci? Nu noi, veterinarii?!”.

„Moralitatea stă undeva într-un colț”

Pe 6 noiembrie 2019, în ferma de porci de la Braniștea a fost confirmată prezența virusului de Pestă Porcină Africană, motiv pentru care s-a trecut la eutanasierea tuturor animalelor. Direcția Sanitar Veterinară Dâmbovița este instituția care a supravegheat și coordonat activitatea. Sandu Tolea – de profesie medic veterinar – spune că nu s-a implicat direct pe perioada stingerii focarului de pestă porcină din ferma familiei, tocmai pentru a nu crea discuții. I-a lăsat pe subordonații săi să-și facă treaba, dar cum-necum lucrurile urmau să ajungă tot la pixul său.

După ce DSV a stabilit că la ferma de la Braniștea a fost vorba de Pestă Porcină Africană, firma M-T Agro Branis SRL a fost îndreptățită să ceară despăgubiri pentru eutanasierea porcilor bolnavi. Despăgubirile sunt aprobate de o comisie care se formează prin ordin de prefect și trebuie avizată de șeful DSV, adică de Sandu Tolea.

În mod paradoxal, Legea 161/2003 îi perminte însă unui funcționar de rang înalt să lase un subaltern să semneze decizii care pot avantaja rudele șefului. Așa că Sandu Tolea l-a lăsat să semneze pe finul și adjunctul său Marius Bucur și a evitat o poziție de incompatibilitate. Din punct de vedere moral, însă, discuția rămâne deschisă.

Sandu Tolea, șeful Direcției Sanitar-Veterinare Dâmbovița. Sursa: reporterpenet.ro

„Moralitatea? Moralitatea stă undeva într-un colț pusă!”, spune Sandu Tolea. „Dacă o luăm pe moralitate, cine să crească animale, dacă nu medicii veterinari? Dacă eu am învățat să cresc porci, nu e normal să cresc porci?”, ne-a declarat Sandu Tolea.

Conștient că a spus mai mult decât trebuia, a încercat să o dreagă: „Este afacerea soției. Ea își vede de treaba ei și eu de treaba mea. Oricum, n-a fost singura firmă despăgubită”.

Răspunsul ANSVSA privind despăgubirile acordate fermei din Braniștea.

Afacerile cu porci ale familiei – activitate aprobată de DSV Dâmbovița, care are în atribuții de la eliberarea de autorizații sanitar-veterinare, la controlul sanitar asupra operatorilor din domeniu – nu se rezumă doar la ferma din Braniștea. Laurenția Tolea – căreia Televiziunea Publică i-a dedicat o emisiune de aproape o oră în primăvara anului 2018 – este administrator în mai multe firme din județ care au activități conexe cu creșterea animalelor și desfacerea produselor alimentare derivate din aceasta. „Nu pot să îngrădesc din punct de vedere constituțional un om să nu lucreze pentru că sunt eu director”, răspunde directorului DSV.

În trecut, Sandu Tolea a fost implicat direct în firma M-T Agro Branis SRL, care în 2018 a avut o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro (4.520.360 de lei).

Potrivit documentelor înregistrate la Registrul Comerțului, societatea s-a numit, inițial, Mialdy Impex SRL. A fost înscrisă în 2006 de Dumitru Miculescu și avea ca obiect de activitate selecția și plasarea forței de muncă.

Miculescu este un afacerist și politician local, patron al unei televiziuni dâmbovițene, fost membru UNPR și, pentru o scurtă perioadă, co-președinte al PNL Dâmbovița. În urma rezultatelor proaste la ultimele alegeri locale, Miculescu și-a dat demisia din PNL.

În 2008, firma Mialdy Impex SRL, fondată de Miculescu, își schimba domeniul de activitate în producția și conservarea cărnii, la polul opus de domeniul inițial al plasării forței de muncă.

În acel an, Sandu Tolea ocupa deja funcția de director executiv al DSV Dâmbovița, instituția care autorizează și controlează fermele de animale din județ.

Doi ani mai târziu, în 2010, Sandu Tolea a devenit acționar, alături de Miculescu, în societatea acestuia. Cei doi au redenumit firma M-T Agro Branis SRL și au preluat o fermă din localitatea Braniștea, unde au început să se ocupe cu creșterea porcilor.

„Ferma a fost cumpărată la un moment dat în doi, cu gândul să o conservăm. În momentul în care ferma a început să-și desfășoare activitatea, eu m-am retras din ea”, susține Sandu Tolea. Afacerea de la Braniștea s-a extins în această perioadă.

În 2011, Dumitru Miculescu a ieșit din acționariatul firmei. Între 2010 și 2012, partenerul său de afacere, Sandu Tolea, a fost acționar atât în nume personal, cât și printr-o altă firmă, SC Dovia ’95 Impex SRL, pe care o controlează și în prezent. În paralel, a ocupat funcția de director al DSV Dâmbovița. Ba chiar scrie în declarația de avere din 2011 despre implicarea în ferma de porci. Un an mai târziu, numele său dispare din acte.

E ca și copilul nostru”

Sursa: Facebook

Raluca Stoica (foto dreapta), fiica surorii sale, devine acționar unic al fermei în luna aprilie 2012, când avea doar 22 de ani.

Sandu Tolea susține că a ieșit din acționariat tocmai ca să nu existe dubii privind activitatea sa la DSV. Admite că i-a predat afacere nepoatei pentru „a avea cine să-i aducă o cană cu apă la bătrânețe”.

Nepoata e acționarul, soția e administratorul.

„Păi, cu cine să facem afaceri? Nu în familie? În familie se fac afacerile”, adaugă, nonșalant, șeful Direcției Sanitar-Veterinare Dâmbovița.

„Fiecare dintre noi va trebui să avem pe cineva care să ne dea o cană de apă. Din păcate, noi nu am putut să avem copii. Această fetiță este ca și copilul nostru. Raluca este asociat, dar soția se ocupă de toate cele, de activități…”.

Nepoata este și în prezent acționarul principal al M-T Agro Branis SRL. Dar a devenit, între timp, și consilier asistent în cadrul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), adică instituția centrală în subordinea căreia se află toată direcțiile sanitar-veterinare județene. Nepoata lui sandu Tolea a ajuns să lucreze la București în urma unui transfer de la direcția condusă de unchiul ei. „Nu e nicio incompatibilitate nici la ea! Legea îi permite”, spune Sandu Tolea.

Conflict cu ANI

Directorul DSV Dâmbovița vorbește liniștit despre situațiile de posibilă incompatibilitate sau conflict de interese pentru că nu este prima oară când dă explicații despre afacerile familiei. În 2016, a fost declarat incompatibil de Autoritatea Națională pentru Integritate, după ce DSV Dâmbovița a dat contracte către firmele administrate de soția sa. Directorul a contestat decizia în instanță. A rămas pe funcție. Cazul încă se mai judecă, ceea ce nu-l îngrijorează deloc.

„N-am de ce să-mi fac griji. Eu muncesc. În afară de porcii ăștia, eu mai am vreo 10 hectare de livadă, de meri. Tata are ferma asta de pomi. Care e problema? De mic, de când m-am născut, lucrez cu treaba asta. De ce să renunț la funcția publică? Păi, dacă eu sunt funcționar public, nu mai am voie să fac afaceri, sau cum?!”, e contrariat șeful DSV Dâmbovița.

Chiar dacă legea privind asigurarea transparenței în exercitarea funcțiilor publice permite astfel de situații, în loc de concluzie, lăsăm aici următorul articol din „Regulamentul de organizare și funcționare” al ANSVSA, ce se referă la obligațiile pe care le au toți funcționarii din domeniul sanitar-veterinar, indiferent de rang:

Persoanele angajate(…) au obligaţia de a respecta următoarele reguli de integritate, în conformitate cu prevederile legale:

1. Nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc speţe ale persoanelor fizice şi juridice cu care au relaţii cu caracter patrimonial sau care au astfel de relaţii cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;

2. Nu pot exercita activităţi şi ocupa funcţii în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei ocupate;

3. Nu pot fi implicate în activităţi din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanţate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituţiile subordonate acesteia care desfăşoară activităţi de gestionare/implementare;

(…) 6. Au obligaţia de a sesiza, conform prevederilor legale, toate situaţiile de încălcare a regulilor de integritate stabilite mai sus”.

Cele mai recente