Sfânta treime electorală: bâlciul, tăierea de panglică și slujba bisericească

8397

PSD a intrat – în mod oficial – în campania electorală pentru europarlamentare. Și a făcut-o cu energia și disperarea unui partid care se prăbușește în toate sondajele de opinie, mobilizând numele grele ale partidului într-un maraton electoral desfășurat pe raza unei singure comune. Premierul Viorica Dăncilă, trei miniștri cu portofolii importante și mai mulți parlamentari și europarlamentari au descins, vineri, în comuna Nucet, din județul Dâmbovița, făcând uz de toate instrumentele prin care se cucerește electoratul de la sate: au participat la slujba de Izvorul Tămăduirii, oficiată de mitropolitul Târgoviștei, Nifon Mihăiță, au tăiat panglica la inaugurarea căminului cultural din localitate și au urcat pe scenă la bâlciul organizat de ziua comunei.

Mai-marii locului le-au sărit și ei în ajutor. Luisa Bărboiu, primarul din Nucet, a îndemnat localnicii să voteze cu simț de răspundere pe 26 mai, iar mitropolitul Târgoviștei a predicat cu tâlc, amestecând pildele despre Hristos cu înfierarea neomarxiștilor „rezistenți”. Apoi a oferit și alternativa. „Uitați ce creștini avem aici”, a spus Nifon Mihăiță, arătând spre Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și ceilalți lideri PSD prezenți în biserică.

În fața acestei mobilizări impresionante a aparatului de campanie PSD, cetățenii din Nucet au reacționat diferit: unii s-au închinat cu evlavie sau au aplaudat bucuroși, alții s-au revoltat: „De ce vin numai la alegeri? Își aduc aminte de noi doar când au nevoie voturi”. Unii au pomenit de inflație, demagogie și promisiuni nerespectate.

A fost o zi lungă, în care politicienii au aflat că nu toți țăranii mai pot fi cuceriți cu aceleași metode pe care partidele le aplică de zeci de ani. Epoca în care bâlciul, tăierea de panglică și mersul la biserică îți garantau victoria în alegeri pare tot mai aproape de sfârșit.

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()