Sfânta treime electorală. Preot, candidat, traseist 

Un preot din Argeș candidează la alegerile locale pentru a treia oară consecutiv și de fiecare dată cu susținerea altui partid. Asta deși regulamentele BOR le interzic clericilor să fie aleși pe listele partidelor politice. În 2016, același preot a câștigat un mandat de consilier local pe listele PSD. În 2020, a încercat să obțină funcția de primar cu susținerea Pro România. Anul acesta vrea să devină primar PNL și nu ezită să-și folosească poziția de preot în scop electoral.

La slujba din Duminica Floriilor, pe 28 aprilie, locuitorii comunei Mihăești, județul Argeș, s-au trezit în biserică cu un alai liberal condus de ministra Justiției, Alina Gorghiu, șefa filialei județene a PNL. Alături i-a stat fostul prefect Radu Perianu, actual candidat liberal la conducerea Consiliului Județean Argeș.

La finalul liturghiei, Gorghiu și Perianu au fost rugați să le vorbească enoriașilor, prilej de urări pascale pe fondul precampaniei electorale, arată filmările obținute de publicația locală argespress.ro. Cel care a invitat-o pe ministra Justiției să ia cuvântul în biserică a fost chiar preotul Marcel Popa.

Scopul delegației PNL în comuna cu aproximativ 5.000 de locuitori s-a elucidat a doua zi, pe 29 aprilie, când preotul care oficiase slujba, Marcel Popa, și-a depus candidatura pentru Primăria Mihăești din partea PNL.

Implicarea preoților în politică este interzisă de reglementările interne ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR). 

„Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie și va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/ viața monahală”, se arată în Îndreptarul Sfântului Sinod al BOR privind anul electoral, transmis parohiilor la mijlocul lunii martie.

Traseist politic

Marcel Popa nu este la prima tentativă de a câștiga primăria din comuna argeșeană, unde slujește de peste 20 de ani. În 2020, a candidat fără succes ca independent, susținut de Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Asta după ce în mandatul 2016-2020 a fost consilier local din partea PSD. 

BOR le permite preoților să candideze „doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local şi consilier județean”.

Marcel Popa a fost membru PSD. Astăzi a primit carnet de la PNL, fiind înscris și pe lista de candidați la Consiliul Local la alegerile din 9 iunie.

Candidatul Marcel Popa, flancat de ministra Justiției, Alina Gorghiu, și de cea a Educației, Ligia Deca. Sursa: argespress.ro

A cântat în biserică după ce i-a fost interzis

După ce Marcel Popa a intrat în cursa electorală, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a transmis o adresă prin care anunța că, începând cu 1 mai, i se interzice acestuia să mai slujească în biserică.

Preotul PNL a încălcat interdicția și a oficiat slujba de Înviere, așa cum reiese dintr-o înregistrare video din biserică în Duminica Paștelui. 

Contactat de Recorder, preotul susține că n-a știut de decizia Arhiepiscopiei. „Adresa n-am primit-o la 1 mai, doar am fost informat, nu știam care este conținutul adresei la ora respectivă. Am fost informat pe WhatsApp, nici nu mai știu, pentru că noi n-am avut timp atunci de așa ceva. Pentru că eu am cerut suspendarea de la 10 mai, asta a fost ideea”, a declarat Marcel Popa.

Oficial, campania electorală a început pe 10 mai.

Preotul-candidat spune că suspendarea din activitatea clericală va fi timp de o lună. „Pe perioada campaniei electorale nu pot să slujesc”, precizează acesta. Având în vedere că BOR nu permite dubla calitate, de preot și de ales, Marcel Popa va trebui să renunțe la îndatoririle clericale pe perioada mandatului, în cazul în care câștigă primăria.

Motivul candidaturii: „Să se bucure toți, să facem ceva frumos”

Cum explică faptul că s-a alăturat PNL, deși regulamentul intern al BOR interzice expres înrolarea politică? „Regulamentul acesta a fost din 2008 și au candidat și episcopii, au fost parlamentari pe partid și mai multe. Pe același regulament! Deci nu trebuie să lovim acum numai într-un preot care efectiv vrea binele comunității lui”, este de părere Marcel Popa. 

Eu am greșit că am candidat pentru binele comunității. Așa se va judeca, probabil, și vedem ce va fi în continuare. Eu nu am făcut treaba asta pentru interese personale, ca să știți. Am considerat că pot să fac mult mai multe lucruri frumoase și pentru comunitate, pentru toți oamenii, să se bucure toți, să facem ceva frumos. 

Marcel Popa, preot și candidat PNL în Mihăești:

Părintele susține că a avut binecuvântarea Arhiepiscopiei de a candida. În plus, spune că el nu este omul partidelor, ci al comunității. „Eu nu mă consider politician. Mă consider om de rând, în sensul că vreau să ajut oamenii de rând. Eu nu fac politică partinică. Că mă susține un partid, asta e cu totul altceva, fiindcă oamenii de acolo au văzut în mine un om cu potențial, care poate să facă ceva”.

Sfântul Sinod reamintește în apelul său recent către liderii partidelor politice „de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești”.

„Alina Gorghiu n-are voie să meargă prin biserici?”

Preotul nu consideră însă că a depășit linia roșie trasată de BOR nici atunci când a invitat-o pe Alina Gorghiu să vorbească în biserică. Nu este propagandă electorală, insistă Marcel Popa, pentru că vicepreședinta PNL nu a îndemnat la vot. 

„N-am făcut campanie în biserică, nu era începută campania electorală. Atunci era 28 aprilie. Eu eram candidat propus, dar nu era nicio depunere de candidatură, nu erau multe. Deci, chiar nu avea treabă una cu alta. Asta ce înseamnă? Chiar nu avem voie să vorbim cu oamenii sau… nu înțeleg? Adică, era un om de stat acolo, nu era oricine. N-are voie să meargă prin biserici?”, se apără pretendentul la Primăria Mihăești.

În mijlocul grupului PNL care a vizitat biserica din Mihăești stau vicepreședinta PNL Alina Gorghiu și candidatul la președinția CJ Argeș, Radu Perianu (în dreapta Alinei Gorghiu).

Vizita Alinei Gorghiu la biserica din Mihăești a făcut parte dintr-un turneu electoral prin județul Argeș în ziua de Florii, cu opriri în mai multe comune. Într-o postare pe Facebook din aceeași zi, 28 aprilie, Gorghiu își declara susținerea pentru Popa: „Mă bucur tare mult că preotul Marcel Popa este candidatul nostru la primărie”. 

Recorder a solicitat un punct de vedere din partea ministrei Justiției, Alina Gorghiu. Până la momentul publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.

În această lună de campanie electorală, când i se interzice să slujească în biserică, Marcel Popa spune că oamenii îl pot aborda și cu probleme spirituale, și cu chestiuni lumești, edilitare. „Eu sunt deschis să primesc oamenii pentru orice problemă. Bineînțeles că în biserică voi cânta și atât. Voi participa la sfintele slujbe, ca toți credincioșii.”

Arhiepiscopul Calinic nu a binecuvântat candidatura

„Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul nu a acordat niciunui preot sau diacon binecuvântarea ori aprobarea arhierească scrisă de a candida la alegerile locale din anul 2024, ca independent, cu atât mai puțin din partea vreunui partid politic“, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului la solicitarea Recorder.

Aceștia spun că preotul Marcel Popa a fost informat despre „responsabilitatea implicării sale în politica partinică“ atât în scris, cât și verbal. Iar situația sa va fi analizată de forurile interne de judecată, care vor hotărî și măsurile care se impun.

„Modalitatea în care preotul alege să respecte sau să nu respecte legislația bisericească reprezintă propria-i libertate, pentru care, desigur, va răspunde în fața autorității bisericești superioare“, mai spun reprezentanții BOR. 

Clericul care „primește vreo funcție civilă de orice natură, fără știrea și consimțământul autorității bisericești competente“ poate fi sancționat chiar cu destituirea din slujirea clericală, conform reglementărilor interne ale BOR. 

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente