SURSA FOTO: G4Media
În grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a apărut un miniteren de golf.
Imagini publicate de site-ul G4Media surprind trei găuri de golf amenajate în jurul lacului din fața Vilei Nufărul. Construită în perioada comunistă pentru soții Ceaușescu, ea a fost folosită după Revoluție de președinții României.
Regia Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat nu a explicat deocamdată în ce perioadă a fost amenajat terenul, la solicitarea cui și cât a costat el.
Potrivit G4Media, miniterenul de golf de la Neptun a fost amenajat după anul 2017, iar din grădină au dispărut mai mulți arbuști.
Cotidianul Adevărul scria de curând că RAAPPS ar fi investit în ultimii ani aproape un milion de euro în construirea a două piscine și a unui jacuzzi destinate vilelor de protocol de la Neptun.
Cât despre pasiunea prezidențială pentru golf, ea s-a manifestat public în plină pandemie și într-o perioadă de criză politică – în septembrie 2021, Klaus Iohannis a ajuns la terenul de la Pianu de Sus, în județul Alba, și a invitat acolo pe oricine.
Visa Waiver, pas înainte
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat că ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit pentru ridicarea vizelor de călătorie în SUA a fost satisfăcută.
România a coborât sub procentajul de 3% al ratei de respingere a cererilor.
El a susținut că primii cetățeni români vor putea călători fără vize în Statele Unite, cel mai probabil, în prima parte a anului viitor.
Potrivit site-ului Europa Liberă, Guvernul României a decontat costul vizelor pentru numeroși angajați din instituțiile de stat. Taxa valorează 850 de lei.
Ministerul de Finanțe a recunoscut că de această înlesnire au avut parte aproape 100 dintre funcționarii săi. Surse din administrația centrală spun că instituțiile ar fi achitat contravaloarea taxei în cazul câtorva zeci de mii de persoane.
După o întâlnire cu premierul Ciolacu, ambasadoarea Statelor Unite, Kathleen Kavalec, a avertizat că „mai sunt de făcut câțiva pași importanți în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru programul Visa Waiver”.
Dacă decizia va fi favorabilă, programul ar putea deveni operațional „cândva în 2025”.
Geoană și rușii?
Un fost coordonator al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană e partenerul de afaceri al unui propagandist rus. O investigație internațională la care a participat și site-ul context.ro arată că Rareș Mănescu, fost primar al sectorului 6 din București, a înființat o firmă împreună cu Alexei Kozlov în timp ce se ocupa de campania din capitală a fostului lider PSD.
Mircea Geoană era încă, la acea dată, adjunctul secretarului general NATO.
Sub numele Alex Krepchinsky, Kozlov a publicat online numeroase materiale de propagandă pro-Putin încă din 2014, data anexării Crimeei. A și vizitat peninsula de cel puțin zece ori în această perioadă.
Printre temele sale predilecte se numără așa-zisul „nazism” al puterii politice din Kiev, teză lansată de Kremlin dinaintea invaziei din 2022.
Rareș Mănescu a refuzat să răspundă întrebărilor despre partenerul său de afaceri. A spus doar că nu mai e implicat în campania lui Geoană de circa cinci luni, adică din mai încoace. Totuși, e-mailuri interne menționează rolul său în acțiunile din aprilie.
Mircea Geoană spune că fostul primar liberal nu i-a condus vreodată campania și că nu are informații despre afacerile sale.
În această după-amiază, el a denunțat, de asemenea, ceea ce numește „o încercare de compromitere de proveniență externă și cu execuție internă”.
E marți, 1 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:50 Neptun: teren de golf pentru un singur om
04:04 Visa Waiver, pas înainte
06:24 Geoană și rușii: investigație internațională
07:52 Liban: invazia
09:25 Mark Rutte preia conducerea NATO
10:32 Numiri la instituții-cheie
11:38 Elena Lasconi și-a depus candidatura
12:20 Vaccinarea obligatorie? Precizări CNAS