00:55 Schema Nordis: primele arestări preventive

03:49 Ciolacu și zborurile Nordis

06:53 Antonescu: „Nu reprezint PSD, PNL și UDMR”

08:29 Nicolae Ciucă demisionează din Senat

09:40 Trump inflamează Orientul Mijlociu

11:26 Viitorul CIA, în dubiu?

12:28 Ministrul educației, avertisment sumbru

13:14 Aurul dacic: suspect identificat

13:55 Retragerea unei campioane

Curtea de Apel București a decis astăzi să-i aresteze preventiv, pentru o lună, pe Laura Vicol și pe soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, unul dintre acționarii grupului de firme Nordis.

Reținuți inițial timp de 24 de ore, cei doi sunt bănuiți, între altele, de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală. Ar fi delapidat aproape 200.000.000 de euro din banii clienților interesați de proiectele imobiliare Nordis.

Decizia de azi poate fi contestată, dar ea se aplică și în cazul fraților Poștoacă: Florin, Gheorghe și Nicolae sînt cu toții acționari și directori în cadrul grupului de firme.

Practicile de afaceri ale companiei au fost investigate în octombrie de Recorder – „Schema Nordis” arată cum unii dintre clienți nu au intrat în posesia unor apartamente pentru care plătiseră integral.

Din documente consultate de Recorder reiese că membrii grupului erau conștienți că potențialii clienți erau înșelați. Inclusiv juristul dezvoltatorului a fost interceptat pe când își avertiza o prietenă să nu investească în proiectele grupului imobiliar. Citez: „Mie nu-mi place nimic din ce văd aici. Eu nu aș lua de la ei nici să mă împuști.”

Procurorii mai spun că gruparea a fost protejată de numeroase autorități publice. Sunt menționate Primăria Năvodari, Ministerul Economiei, Inspectoratul de Stat în Construcții și Poliția Năvodari.

Referatul prin care procurorii au cerut arestarea suspecților menționează că patru inspectori ai Fiscului au descoperit nereguli la Nordis încă din 2021, dar că nu au luat vreo măsură. Transferuri suspecte în valoare de 40 de milioane de lei ar fi fost astfel ascunse.

Unii dintre angajații ANAF afirmă că s-au simțit intimidați de Vladimir Ciorbă: „De fiecare dată când ne duceam să ridicăm documente, Ciorbă ne amintea că urmează alegeri, că urmează schimbări la ANAF.”

Ciolacu prezintă din nou facturi

Referatul DIICOT mai spune că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă s-au lansat în cheltuieli de lux şi plăcere din banii păgubiţilor. Numai zborurile către destinații de vacanță din țară sau străinătate au costat 1.500.000 de euro.

La bordul unora dintre avioanele private cu care au zburat cei doi s-au aflat și lideri de prim rang ai PSD: premierul Ciolacu, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Cu toții pretind că au plătit din banii lor cursele și că nu aveau habar de neregulile de la Nordis.

Astăzi, premierul Ciolacu a prezentat facturile pe care susține că le-ar fi plătit pentru zborurile cu avioanele de lux. Evorba de două documente de cîte 7.500 de lei (circa 1.500 de euro). Ciolacu a prezentat facturile fără să explice despre care zboruri e vorba.

Potrivit site-ului G4Media, unul dintre ele a avut destinația Nisa, la Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco, iar celălalt a aterizat la Madrid. Specialiștii în aviație consultați de G4Media au estimat că cele două curse au presupus costuri totale de aproape 100.000 de euro.

Ciucă demisionează

Generalul Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia din funcția de senator. Nu explică de ce recurge la acest gest, dar spune că a anunțat conducerea partidului înainte, pentru că grație susținerii PNL a ajuns în camera superioară.

La prezidențialele din 24 noiembrie, Nicolae Ciucă s-a clasat pe a cincea poziție, cu puțin peste 800.000 de voturi.

Săptămâna trecută, site-ul snoop.ro dezvăluia că „În slujba țării”, volumul autobiografic publicat anul trecut de Nicolae Ciucă, s-a tipărit într-un tiraj redus, de numai 3.000 de exemplare, dar că a fost promovat cu 2.500.000 de euro: e vorba de bani din subvenția încasată de PNL de la buget.

Valoarea contractului cu editura RAO a fost de aproape 24.000 de euro,sumă pe care partidul afirmă că a achitat-o din donații și din cotizațiile membrilor de partid.

Fosta conducere a formațiunii, în frunte cu Ciucă însuși și cu Lucian Bode, a refuzat să ofere orice date referitoare la costuri.

Trump inflamează Orientul Mijlociu

„Statele Unite vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza. Vom și trece la treabă: vom dezactiva bombele neexplodate și alte arme periculoase și vom crea creștere economică în măsură să ducă la locuri de muncă nelimitate și să le furnizeze case locuitorilor din zonă”.

Aceste câteva cuvinte i-au atras lui Donald Trump critici vehemente din partea palestinienilor, a Egiptului și a Arabiei Saudite.

Oferta sa de a transforma Gaza într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu” ar presupune, între altele, strămutarea palestinienilor. O idee „absurdă”, a replicat gruparea Hamas, la unison cu adversarii din Autoritatea Palestiniană.

Franța și Germania au observat și ele că expulzarea palestinienilor ar fi contrară dreptului internațional.

Politologi și corespondenți occidentali cu vechime în zonă consideră că e greu de stabilit cât de serios a vorbit, de fapt, președintele Statelor Unite, dar ideile sale și-au găsit deja mai mulți susținători printre politicienii din Israel: pe fostul ministru al securității Itamar Ben-Gvir, de pildă, care a demisionat din coaliția de guvernare în semn de protest față de acordul de încetare a focului din Gaza.

Făcând aluzie la celbrul film Casablanca, acesta a scris pe rețeaua socială X „Donald, acesta este începutul unei frumoase prietenii’.

Cele mai recente