00:54 Copii legați într-un centru social
03:26 Senator POT „cu studii matrimoniale”
05:36 Război cultural la TNB
11:07 Războiul comercial: cum se pregătește Europa
12:47 Se scumpește curentul
13:27 Romașcanu, pe picior de plecare
14:01 Cum se schimbă CCR?
Trei copii dintr-un centru social de stat din Ialomița au fost găsiți legați la mâini, în lipsa vreunei justificări ori a unei recomandări medicale.
Imagini cu ei au fost difuzate de Digi24 – înregistrările s-au făcut în cursul unui control al inspectorilor de la Consiliul de Monitorizare și de la Autoritatea pentru Protecția Copilului.
În centrul botezat „Casa Alexandra” sunt 16 copii.
Angajații au spus că îi legaseră pe cei trei – toți cu afecțiuni neuropsihice grave – pentru ca ei să nu se automutileze. Totuși, una dintre inspectoare, Monica Dumitrescu, a povestit că o angajată a încercat să intimideze echipa de control invocând numele mai multor parlamentari și pe cel al ministrei muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Într-o postare pe Facebook, ministra muncii spune că nu e înrudită cu angajata respectivă. Consiliul de Monitorizare, adaugă Simona Bucura-Oprescu, e o autoritate autonomă sub control parlamentar: conducerea ei e numită de Senat, nu de ministerul muncii.
Șeful Direcției ialomițene de Protecție a Copilului, Paul Marcu, a recunoscut la EuropaFM că angajații centrului nu ar fi trebuit să-i lege pe copii în lipsa vreunei recomandări medicale.
Directorul a mai spus că de copiii cu dizabilități se ocupă îngrijitori necalificați sau cu studii medii, care nici măcar nu și-au dat seama de greșeală.
Poliţia din Ialomiţa anunță că a deschis mai multe dosare penale în acest caz, sub suspiciunile de rele tratamente aplicate minorului, delapidare şi abuz în serviciu.
Război cultural la TNB
Titlul piesei e „Proorocul Ilie”, se joacă la Teatrul Național din București, iar în buna tradiție a dezbaterilor culturale din România, mai toată lumea are o părere despre ea, chit că de văzut au văzut-o doar cei care-au reușit să ajungă la cele cinci spectacole de până acum.
Scrisă de un autor polonez la începutul anilor ’90, povestea pornește de la un caz real și e, pe scurt, următoarea: locuitorii unui sătuc uitat de lume trăiesc cu credința că pastorul lor, care prevestește sfârșitul lumii, este Iisus Hristos, așa că își propun să-l răstignească pentru a-și găsi mântuirea.
După ce o foarte scurtă înregistrare din spectacol – făcută nu se știe cum și nici de către cine – a apărut pe rețelele sociale, au început să curgă amenințările cu moartea la adresa regizorului Botond Nagy, a actorilor sau a familiilor acestora.
Biserica Ortodoxă i-a mustrat părintește pe cei implicați, ministerul culturii a căutat să se lămurească, iar artiști precum Andrei Șerban, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din istoria României, avertizează că trăim un moment foarte periculos.
Libertateta de exprimare, amintește el, e un drept garantat de Constituție.
Conducerea și angajații TNB au avut mai multe discuții în aceste zile cu ministra Natalia Intotero și cu secretarul de stat András Demeter.
Mihai Călin, unul dintre actorii Naționalului bucureștean, a luat parte la una dintre discuții, organizată astăzi, și spune la Știrile Zilei că, din punctul de vedere al instituțiilor implicate, problema a fost depășită.
Tarifele lui Trump: răspunsul U.E.
Bruxelles-ul dă asigurări că a pregătit un plan de „contramăsuri ferme” care să contracareze taxele vamale globale pe care Donald Trump afirmă că le va impune mâine.
Într-un discurs în plenul Parlamenului European, președinta Comisiei, Ursula Von der Leyen, a insistat că obiectivul statelor membre este să găsească o soluție negociată a războaielor comerciale trâmbițate de administrația Trump. Totuși, ea a adăugat că nu Europa a început această confruntare.
„Avem cea mai mare piață comună din lume. Avem putere de negociere și avem cum să ripostăm (…). Îi înțeleg pe americanii care spun că unii au ocolit regulile și sunt de acord cu ei: și nouă ni se întâmplă asta. Să negociem, așadar.
Dar tarifele vamale în toate domeniile nu ajută, ci înrăutățesc lucrurile.
Tarifele sunt taxe pe care tot oamenii le vor plăti„, a declarat Ursula Von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene a mai spus că tarifele reciproce de 25% pe care Trump vrea să le aplice „vor fi un coșmar pentru toți importatorii americani”.
În așteptarea deciziilor Washingonului, indicii bursieri au scăzut în toate marile centre financiare din lume.
Întrebat, în weekend, dacă nu se teme că prețurile mașinilor americane se vor majora din cauza politicilor sale, Donald Trump a răspuns că „îl doare în cot”.