Bilanțul inundațiilor din Spania a trecut oficial de 200 de victime.

Printre ele se numără cel puțin un cetățean român, după cum a confirmat Ministerul de Externe.

Potrivit presei din regat, ar mai fi murit și o familie întreagă de români, formată din trei persoane și stabilită de peste două decenii în Spania. În Valencia, regiunea cel mai grav afectată, Guvernul va trimite încă 500 de militari care să ajute la operațiunile de salvare și de căutare a persoanelor date dispărute.

Inundațiile din Spania reprezintă cel mai grav dezastru meteorologic din Europa din ultimele cinci decenii.

Patru regiuni – inclusiv Valencia – rămân sub alerte de vreme rea: riscul unor furtuni cu potențial periculos se menține foarte ridicat.

Violenţa inundaţiilor se explică, între altele, prin degradarea solului din zonele afectate.

Spania se confruntă de mai multă vreme cu secete intense. Pământul nu a putut să absoarbă cantitatea de precipitații, iar numeroase spații naturale din Valencia au lăsat loc betonului.

Zona metropolitană unde au fost cele mai multe victime are o populație de aproape două milioane de locuitori.

Războiul vilelor de protocol, episodul al doilea

Secretariatul General al Guvernului a făcut publice primele date oficiale despre două vile de protocol aflate în centrul unei dispute electorale între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Una dintre ele se află în Bulevardul Aviatorilor din București, la numărul 86, iar cealaltă – pe strada Cucu Starostescu, la numărul 6. Liderul PNL a dat de înțeles că acolo ar fi locuit premierul în exercițiu, însă beneficiarii și vizitatorii vilelor rămân necunoscuți: deocamdată s-a desecretizat doar o parte a costurilor.

Pentru renovarea clădirii din Aviatorilor, despre care Recorder scria încă din februarie, statul a decontat până azi aproape trei milioane de euro, fără TVA. Secretariatul General a publicat doar valoarea actualizată a facturilor achitate companiei Bog’art, nu și valoarea totală a investițiilor făcute până acum.

Un document esențial rămâne încă secret: contractul dintre RAAPPS și Bog’art, care include valoarea investițiilor și cerințele detaliate ale renovării. Planul de investiții al Regiei, aprobat anul trecut, prevede că lucrările vor costa mai bine de șapte milioane de euro.

Sumele facturate până acum acoperă lucrările la structura de rezistență, costurile cu instalațiile, cu serviciile de arhitectură și cele pentru organizarea de șantier. În lista publicată nu sunt incluse însă cheltuielile de design interior, cele cu mobilierul, cele cu sistemul fotovoltaic de pe acoperiș și nici cele pentru amenajarea grădinii.

În cealaltă vilă s-a montat o centrală termică pe gaz – valoarea lucrărilor e de aproape 60.000 de lei.

Contract imens de infrastructură

O asociere de firme din Turcia, condusă de compania Makyol, a câștigat licitația pentru cea mai scumpă porțiune de autostradă din România.

Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania are o valoare de aproape 7.000.000.000 de lei, fără TVA. Suma aceasta aproape că garantează depunerea unor contestații.

Site-ul economedia.ro observă că Makyol a câștigat mai multe contracte de infrastructură mare în ultima vreme: ea lucrează, de pildă, la metroul care va face legătura între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni.

În competiția pentru lotul Meseș a mai participat și firma UMB, a lui Dorin Umbrărescu.

Poreclit „regele asfaltului”, acesta a mai pierdut în ultimii ani și un lot de pe drumul expres Craiova – Pitești.

Moldova: turul al doilea

Cursă strânsă, duminică, în cel de-al doilea tur al prezidențialelor din Moldova: Maia Sandu se confruntă cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii.

Oficialitățile de la Chișinău au reclamat o schemă elaborată de influențare a voturilor acum două săptămâni. Oligarhul fugar Ilan Șor ar fi cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a cumpăra circa 300.000 de sufragii.

De altfel, referendumul pe tema înscrierii în Constituție a obiectivului de a adera la Uniunea Europeană a trecut la limită, doar grație voturilor din diaspora. Curtea Constituțională a Moldovei a validat ieri rezultatul.

Un sondaj de opinie sugerează că președinta în exercițiu ar urma să câștige scrutinul de duminică.

Trei scenarii au fost luate în calcul și toate îi dau prima șansă Maiei Sandu.

Totuși, în varianta considerată cea mai probabilă, ea ar obține circa 52 de procente – din nou – doar cu sprijinul voturilor exprimate în străinătate.

E vineri, 1 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 Cel puțin un român printre victimele din Spania

02:01 Războiul vilelor de protocol, episodul al doilea

05:26 Liderii romilor, sprijin pentru Marcel Ciolacu

07:52 Accident mortal în nordul Serbiei

08:34 Moldova: turul al doilea se anunță strâns

09:34 Irina Rimes: „Mergeți la vot!”

10:38 Șeful Ambulanței Dolj, bănuit de luare de mită

11:23 Contract imens de infrastructură

12:07 Restricții suplimentare în centrul Parisului

Cele mai recente