00:54 Candidat invalidat, plângere la CCR
03:47 Ce urmează după decizia BEC?
07:31 România, în pericol de implozie
11:54 Dosar penal după protest
13:27 Horațiu Potra instigă militarii
15:09 Parlamentari AUR implicați în violențe?
16:20 Tren atacat cu pietre
16:58 Alertă cu bombă în Strasbourg
17:25 SUA: Tensiuni în familia Vance
Ori e „lovitură de stat”, ori statul român chiar a căpătat din mers vreo câțiva anticorpi: cale de mijloc nu prea pare să existe după cele întâmplate aseară și azi-noapte în București.
Susținători de-ai lui Călin Georgescu s-au încăierat cu forțele de ordine în fața Biroului Electoral Central.
Instituția a invalidat aseară cea de-a doua candidatură a acestuia la Președinție, dar decizia nu e definitivă: o contestație la Curtea Constituțională urmează să fie analizată mâine. CCR se va reuni la ora 17:00.
Curtea e cea care a anulat scrutinul din noiembrie și care o și eliminase anterior din cursă pe Diana Șoșoacă. „Mergem împreună până la capăt” a spus Călin Georgescu într-un mesaj video înregistrat alături de liderii AUR și POT, George Simion și Anamaria Gavrilă.
George Simion a recunoscut ulterior că opoziția radicală nu are speranțe prea mari în ceea ce privește contestația de la Curtea Constituțională.
Liderul AUR a evitat să spună clar dacă, în absența lui Georgescu de pe buletinele de vot, se va înscrie el în cursa din luna mai.
Ce urmează?
În plângerea depusă la CCR, Călin Georgescu afirmă, între altele, că Biroul Electoral și-ar fi asumat o competență exclusivă a Curții, aceea de a interpreta legea fundamentală.
„Precedentul Șoșoacă” nu s-ar aplica în acest caz, în opinia sa, pe motiv că BEC nu ar fi adus dovezi că obiecțiile reținute în cazul acesteia sunt valabile și în ceea ce-l privește, dar și din cauză că alegerile cu repetiție din mai nu reprezintă același proces electoral ca cel, anulat, din 2024.
Biroul Electoral argumentase ieri că, din cauză că nu a respectat procedura electorală, Călin Georgescu a încălcat obligația de a apăra democrația.
Deciziile CCR sunt definitive și executorii, ceea ce înseamnă că – indiferent de conținutul lor – nu există nici o cale legală de atac.
Laura Ștefan, membră a organizației neguvernamentale Expert Forum, spune la Știrile Zilei că ar fi de așteptat ca CCR să-și respecte propria practică și să invalideze noua candidatură a lui Călin Georgescu.
Anchete pe bandă rulantă
Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal „in rem” după ce George Simion a spus că membrii Biroului Electoral Central ar trebui „jupuiți”.
Cercetarea vizează, în momentul de față, o faptă – incitarea la violență -, nu o persoană.
Consiliul Național al Audiovizualului, între timp, a votat entru eliminarea de pe rețelele sociale a postării lui George Simion. El spune acum că ar fi fost vorba de o „metaforă” și că s-ar fi gândit că membrii BEC ar trebui „jupuiți” de privilegii.
Trei parlamentari AUR care au luat parte la protestul de ieri sunt bănuiți de Poliție că ar fi coordonat acțiunile celor prezenți.
Surse din cadrul anchetei afirmă că cei vizați sunt Daniel Ciornei, Tiberiu Bârstan și Mihai Negoescu.
Dan Tănasă, purtător de cuvânt al AUR, a denunțat ceea ce consideră a fi „minciuni” și „intoxicări deliberate”.
În orice caz, furia adunată vreme de decenii s-a simțit din plin ieri pe străzile din centrul vechi al Bucureștiului, unde s-au răsturnat mașini, s-au agresat jurnaliști și s-au incendiat diverse obiecte.
Mai mulți oameni – protestatari și jandarmi deopotrivă – au fost răniți. Reporterii Recorder au fost de față.
Horațiu Potra instigă militarii
Dat deja în urmărire internațională în baza unui mandat de arestare, mercenarul Horațiu Potra, un apropiat al lui Georgescu, și-a îndemnat asociații, dar și pe unii militari la acțiuni violente în urma deciziei de aseară a Biroului Electoral Central.
„Ieșiți acum, ieșiți cu armele și arestați-i pe toți cei care au dat lovitura de stat. Absolut pe toți, arestați-i pe toți. Și dacă generalii voștri încearcă să vă oprească, arestați-i și pe ei”, a spus Potra într-un mesaj audio publicat de G4Media.
Parchetul General îl acuză pe Horațiu Potra că a vrut să organizeze la începutul lui decembrie o acțiune violentă în fața Curții Constituționale, după anularea alegerilor de anul trecut. Potrivit procurorilor, protestul planificat atunci ar fi fost de fapt „o acțiune de război hibrid, de natură să slăbească structura de putere a statului”.
Potra și subordonații săi au fost opriți înainte să fi ajuns în București.
Parchetul susține că Potra ar avea legături directe cu cercuri de influență din Rusia și cu organizația paramilitară Wagner.
În fine, potrivit cotidianului Gândul, dosarul în care Călin Georgescu este inculpat pentru șase infracțiuni și pus sub control judiciar va fi conexat cu cel al grupării Potra.
Surse judiciare afirmă că ar exista probe care „converg către același tip de infracțiuni, menite să răstoarne ordinea constituțională”.