Un împrumut de circa un miliard de dolari din Statele Unite pentru achiziții militare: o ordonanță de urgență adoptată foarte discret, cu puțin înaintea Congresului PSD din august, permite o astfel de înțelegere, dar oferă foarte puține explicații.
Adoptată în ședința de Guvern din 21 august, ea nu a fost menționată în conferința de presă de după și nici invocată public de premierul Ciolacu.
Surse guvernamentale au declarat site-ului HotNews că negocierile au început de mai multe luni și că răspunsul e așteptat în curând. Dacă împrumutul se aprobă, el va majora deficitul bugetar, în condițiile în care cabinetul are deja mari probleme cu ținta asumată în fața Comisiei Europene.
La Știrile Zilei stăm de vorbă cu jurnalistul Cristian Andrei, cel care a observat că ordonanța e învăluită în mister.
Regii rechizitelor
O firmă din portofoliul Editurii Litera a încasat în mai puțin de o lună și jumătate 3.000.000 de lei de la școli, grădinițe și licee, dar și de la Primării și de la alte instituții cărora le-a livrat rechizite școlare.
Site-ul Buletin de București a analizat achizițiile directe făcute de instituțiile din toată țara: Idea Papel Distribution a primit în conturi aproape o treime din totalul sumei.
Regii rechizitelor, adaugă site-ul citat, sunt cei care au publicat cărți semnate de Gabriela Firea, Sebastian Burduja și Mircea Geoană.
Prezumtivul candidat la prezidențiale nu este singurul fost lider al PSD care a ales editura fraților Marin și Dan Vidrașcu. Cu ani în urmă, Ion Iliescu a lansat două volume tot la Litera.
Buletin de București scria în 2020 că Idea Papel Distribution a primit peste 5.000.000 de lei de la Primăria Sectorului 5, pentru rechizite destinate copiilor din sector.
Iar o asociație reprezentată de unul dintre frații Vidrașcu a încasat în mandatul Gabrielei Firea mai bine de 3.500.000 de lei pentru o platformă online și pentru 120.000 de cărți de istorie.
Apple și Google, bune de plată
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat definitiv în două procese de lungă durată intentate giganților IT Apple și Google de către Comisia Europeană.
Instanța a stabilit că Apple trebuie să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro – impozite restante pentru o îndelungată perioadă în care a încasat ilegal ajutoare de stat.
Între 2003 şi 2014, compania californiană și-a repatriat în Irlanda toate veniturile obţinute în Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi în India. Filiala irlandeză a companiei a plătit rate derizorii ale impozitului pe profit: de la 1% în 2003 până la 0,005% în 2014.
În cazul Google, judecătorii au confirmat o amendă de aproape două miliarde și jumătate de euro pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online.
Aceasta este a doua cea mai mare sancţiune financiară impusă vreodată de Uniunea Europeană într-un caz antitrust.
Ea a fost depășită doar de sancțiunea de peste 4 miliarde pentru abuz de poziţie dominantă în cazul sistemului de operare Android pentru telefoanele mobile.
E marți, 10 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:56 Miliard american pentru înzestrarea armatei
04:58 Regii rechizitelor și banii instituțiilor
06:17 Apple și Google, bune de plată
07:50 Asasinul Rebeccăi Cheptegei a murit
08:48 Pensiile militarilor: fără taxe sub 3.000 de lei
09:48 Super-agenție din ce în ce mai mare
10:32 Casa Regală britanică, schimbare de ton