Surprins că legiferarea pe genunchi e foarte prost primită de cetățenii cu drept de vot, Guvernul caută să repare ceea ce tot el stricase: ordonanța 84, cea care schimbă Codul Rutier, include de azi noi prevederi în legătură cu testarea antidrog a șoferilor.

Cei depistați pozitiv sau cei care refuză testarea rapidă de teama erorilor vor rămâne fără permis pentru cel mult trei zile, timp în care ar trebui să fie gata analizele biologice de laborator.

Mai mulți șoferi care au rămas fără permis de conducere în urma unui test antidrog fals pozitiv au publicat recent rezultatele analizelor biologice și clasarea dosarelor penale – survenită după mai multe luni, iar în unele cazuri, chiar după ani întregi.

Ei contestau prevederea din forma inițială a ordonanței care spunea că permisul se suspendă automat, în cazul unui refuz al testării rapide.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că Poliția ar fi renunțat la acele aparate de testare cu rate ridicate ale erorilor.

El adaugă că, în noua formă, ordonanța respectă și Constituția.

Dosarul Coldea-Dumbravă: noi verificări DNA

Dosarul generalilor SRI se complică și mai abitir: site-ul G4Media scrie că avocatul Doru Trăilă și generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt bănuiți că i-ar fi sugerat unui prosper om de afaceri că ar fi putut să influențeze un proces în care era judecat.

Mihai Tufan, care avea acum cinci ani o avere de circa 100 de milioane de euro, a primit o pedeapsă de numai trei ani și jumătate de închisoare pentru tentativă de omor, în condițiile în care prima instanță pronunțase o sentință și mai blândă: el își atacase cu cuțitul o parteneră de afaceri.

Mihai Tufan a și fost eliberat condiționat după mai puțin de doi ani.

Potrivit G4Media, la scurt timp după aceea el i-a cedat lui Doru Trăilă, pentru o perioadă de șapte ani, decizia privind administrarea unor companii din energie care-au avut numai anul trecut profituri nete de aproape 30.000.000 de euro. Părțile au semnat un contract prin care avocatul încasa 15.000 de euro pe lună și un comision de 3,5 % din profitul net.

Doru Trăilă a fost inculpat în mai anul acesta în dosarul generalilor Coldea și Dumbravă.

DNA afirmă că cei doi i-au promis unui alt om de afaceri, Cătălin Hideg, că nu avea să facă închisoare, în schimbul unei sume de circa 700.000 de euro.

NATO-China, război al vorbelor

China cere NATO să oprească ceea ce numește „instigarea la confruntare” între cele două părţi.

Pentru prima dată, Alianța a acuzat Beijingul că acordă ajutor crucial Moscovei în războiul din Ucraina.

Declarația finală a summitului de la Washington spune că ajutorul respectiv constă – între altele – în materiale cu dublă utilizare: componente, echipamente şi materii prime care pot fi folosite de industria de război din Federația Rusă.

„China e un factor decisiv în războiul ilegal împotriva Ucrainei. E pentru prima dată când afirmăm asta atât de clar, iar împreună aliații NATO reprezintă 50% din economia globală. Lucrurile nu pot continua astfel fără să afecteze interesele și reputația Chinei”, a spus secretarul general, Jens Stoltenberg.

Nu e limpede care ar putea să fie pașii următori ai statelor membre, dar Germania, de exemplu, nu pare foarte grăbită să impună sancțiuni economice statului asiatic, una dintre cele mai importante piețe pentru industria sa auto.

China s-a angajat să nu furnizeze arme Rusiei şi cere ca integritatea teritorială a oricărui stat să fie respectată, dar nu a condamnat niciodată Moscova pentru invazia în Ucraina.

E joi, 11 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:58 OUG 84, schimbată

06:19 Dosarul Coldea-Dumbravă: noi verificări DNA

07:42 NATO acuză China că sprijină războiul din Ucraina

09:23 Biden, sub tot mai multă presiune

10:55 Cel mai roșu cod roșu din istoria ANM

11:32 Ars la bani. La propriu

12:03 Șoșoacă și Lazarus, respinși oficial

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.