Absent și apatic în ultimii ani, DNA-ul pare să fi intrat brusc într-o perioadă de activitate intensă: senatorul de Teleorman Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de dimineață de procurori.
Trimis deja în judecată pentru că ar fi trucat un concurs de angajare la Ambulanță, el ar fi bănuit acum și de instigare la cumpărare de influenţă.
Surse judiciare citate de site-ul G4Media spun că senatorul ar fi fost implicat în tranzacționarea unei mite de 60.000 de euro. Banii ar fi trebuit să-l ajute pe Marin Țole, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, să obțină un certificat ORNISS, document care asigură accesul la informații clasificate.
În baza lui, Marin Țole ar fi urmat să fie numit la conducerea Companiei Naționale de Investiții în anul 2022.
Eugen Pîrvulescu e unul dintre liberalii plecați din partid după ce n-au mai prins loc pe liste la parlamentarele din acest an. Duminica trecută, el a fost prezent la lansarea Angajamentului pentru România al lui Mircea Geoană, candidat la Președinție.
Mihai Apostolache, președintele partidului care-l susține pe Mircea Geoană (România în Acțiune) s-a grăbit să explice că Eugen Pîrvulescu nu este membru al formațiunii.
Deja afectat de dezvăluirile site-ului context.ro privind legăturile cu Rusia ale fostului său coordonator al campaniei din București, Mircea Geoană însuși a spus la RFI România că senatorul Pîrvulescu nu face parte din echipa sa.
Nelu Tătaru și presupusa mită
DNA a cerut oficial Camerei Deputaților să aprobe percheziția informatică și domiciliară a lui Nelu Tătaru.
Fostul ministru PNL al sănătății e deja pus sub urmărire penală pentru luare de mită. Ar fi încasat, în calitate de medic, sume între 100 și 500 de lei, dar și produse alimentare, de la pacienți și de la rudele acestora.
El s-a declarat nevinovat încă de ieri, când procurorii i-au percheziționat biroul și au ridicat mai multe documente. Între timp, au apărut și primele imagini care ar surprinde cazuri de mituire: ele par să facă parte dintr-o filmare. Într-un cadru se observă o mână care întinde bancnote de 100 și de 200 de lei.
Banii apar, apoi, pe un laptop aflat pe biroul deputatului.
Demis de la conducerea PNL Vaslui, fostul ministru a fost eliminat și de pe listele pentru parlamentare.
În apărarea lui a sărit astăzi prorectorul Universității de Medicină „Carol Davila”.
Medicul Ștefan Busnatu deplânge ceea ce numește „un atac doar cu miză politică” și spune că în cazul de față nu ar fi vorba de condiționarea actului medical, ci de „gesturi de recunoștință”.
Laura Vicol pleacă și din PSD
Marcel Ciolacu a promovat-o și a lăudat-o public pe Laura Vicol, dar mult nu mai lipsește pentru ca premierul să ne spună că nici măcar n-o cunoaște: deputata PSD a anunțat că pleacă și din partid, după ce, la începutul săptămânii, demisionase de la conducerea comisiei juridice din Cameră.
Ea a invocat în demisia trimisă partidului o presupusă „campanie de denigrare”.
Laura Vicol e soția unuia dintre asociații grupului de firme Nordis.
O recentă anchetă Recorder ridică semne serioase de întrebare asupra practicilor de afaceri ale companiei, Parchetul anchetează un posibil caz de delapidare și constituire a unui grup infracțional organizat, iar Tribunalul București a acceptat luni o cerere de intrare în insolvență a companiei Nordis Management, principala societate din grupul imobiliar.
Nordis Management a contestat oficial decizia de intrare în insolvență.
Din cauza numeroaselor litigii în care e implicat însă dezvoltatorul imobiliar, ar exista riscul ca și alte firme din grup să aibă același parcurs.
Pentru moment nu există garanții ferme că cei care au cumpărat apartamente își vor putea recupera banii.
Spațiul Schengen: Austria, neînduplecată
Reuniune cu final așteptat: miniștrii internelor și de jusiție din Uniunea Europeană nu s-au pus de acord asupra datei la care România și Bulgaria vor putea să adere și cu granițele terestre la spațiul de liberă circulație Schengen.
Următoarea ședință a Consiliului JAI e programată în decembrie.
Comunicatul oficial publicat acum menționează sec că Bucureștiul și Sofia și-au prezentat măsurile luate pentru întărirea frontierelor și că pentru ridicarea controalelor e nevoie de o altă decizie a Consiliului. Nu e menționată vreo dată și nici nu e inclus vreun „semnal pozitiv”, așa cum se aștepta ministrul Cătălin Predoiu.
Omologul său din Austria, Gerhard Karner, anticipase, oricum, acest rezultat.
O decizie favorabilă în privința aderării depline pare să depindă de felul în care va arăta viitorul Guvern al Austriei.
Extrema dreaptă a câștigat alegerile de la sfîrșitul lunii trecute. Atât extremiștii, cât și conservatorii cancelarului Karl Nehammer promovează măsuri foarte dure la adresa imigranților.
Susținătorii din Parlamentul de la Viena ai României și ai Bulgariei sunt liberalii și ecologiștii.
00:51 Senator ridicat de DNA
03:05 Nelu Tătaru: primele imagini cu presupusa mită
04:17 PSD se leapădă de Laura Vicol
06:16 Mario Iorgulescu, rejudecat
07:46 Sibiu: profesor acuzat de abuz
08:59 Dosarul Schengen: Austria, neînduplecată
10:16 Arhiepiscopul Teodosie, sentință amânată
11:27 Nobelul pentru pace
12:37 Rasism în fotbal: cluburi europene amendate