00:59 Percheziții la apropiați ai lui Georgescu

04:13 Rețineri după un miting pro-Georgescu

05:29 CCR: Bolojan, președinte interimar

06:24 AUR forțează: moțiune de cenzură

07:05 Cursa „înarmării” AI: summit la Paris

08:53 Primarul din Crevedia, trimis în judecată

09:35 De ce a fost arestat cuplul Vicol-Ciorbă

10:32 Cyberbullying online: creștere alarmantă

Poliția a percheziționat astăzi locuința lui Radu Pally, șeful de campanie al lui Călin Georgescu, și sediul unei organizații („Pământul Strămoșesc”) fondate în toamna lui 2021 de fostul candidat la Președinție.

Finanțarea campaniei de anul trecut pare să fie subiectul cercetărilor, în condițiile în care e deja de notorietate că Georgescu a declarat oficial cheltuieli zero.

El reclamă pe Facebook ceea ce numește „un abuz”. Poliția i-a răspuns că demersurile sale respectă legea.

Spre sfîrșitul lunii trecute, Europa Liberă scria că Autoritatea Electorală Permanentă verifică producția unui clip video folosit anul trecut în campania electorală a lui Călin Georgescu. Difuzat de televiziunea B1 în otcombrie, el include numele unei firme din Argeș și codul de mandatar financiar al candidatului – un însemn obligatoriu în cazul materialelor electorale.

Firma al cărei nume apare pe ecran aparține Crenguței Pally: soțul acesteia, Radu, s-a prezentat drept șeful de campanie al lui Georgescu în toamnă, după izbucnirea scandalului cu influencerii de pe TikTok care i-au făcut campanie.

Cît despre Asociația „Pământul Strămoșesc”, ea poartă numele publicației-fanion din interbelic a Legiunii Arhanghelului Mihail, gruparea fascistă condusă de Corneliu Zelea Codreanu și responsabilă – între altele – pentru mai multe asasinate politice în epocă.

Dosare penale după miting

Cât despre susținătorii lui Călin Georgescu, doi dintre participanții la manifestația de ieri din fața Guvernului au fost reținuți pentru ultraj, distrugere și port de obiecte periculoase.

În cursul mitingului au fost mai multe încăierări cu jandarmii.

Aceștia au folosit gaze lacrimogene, pe motiv că participanții au aruncat cu petarde și au forțat gardurile de protecție montate în Piața Victoriei.

Poliția Bucureștiului spune că unul dintre cei reținuți e cetățean polonez, cercetat pentru că a luat un gard metalic și l-a dus în fața jandarmilor, după care a rupt-o la fugă. El a fost ridicat și scos din mulțime.

Avea asupra lui un briceag, iar polițiștii spun că i-au găsit în mașină un topor, mai multe „obiecte balistice”, acte și numere de înmatriculare.

La protestul de ieri au luat parte circa 1.000 de persoane.

Primarul din Crevedia, la judecată

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe primarul PSD din Crevedia. Florin Petre e acuzat că a forțat o persoană cu handicap mintal grav, fără familie și locuință, să muncească timp de opt ani la ferma sa de animale.

Florin Petre este primar în Crevedia din anul 2016. Localitatea a intrat în atenţia opiniei publice după exploziile de la un depozit de gaz lichefiat în care au murit cinci oameni și peste 50 au fost răniți.

Arestat preventiv acum o lună, el va fi judecat pentru trafic de persoane şi supunere la muncă forţată.

Investigația „Țara fără memorie. Cazul Crevedia” e de găsit pe contul nostru de YouTube.

Cursa „înarmării” AI

Uniunea Europeană își propune să mobilizeze investiții de 200.000.000 de euro în Inteligența Artificială.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmă că zeci de miliarde vor finanța o serie de așa-numite „gigafabrici AI”: infrastructură menită să ducă la crearea unor modele de inteligență artificială cu utilizare în asistența medicală și în cercetare, de exemplu.

Modelul urmat va fi cel al CERN -Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară administrează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare.

Proiectatele gigafabrici AI vor avea aproximativ 100.000 de cipuri de ultimă generație, de circa patru ori mai multe decât cele din prezent. Primele șapte au fost anunțate încă din decembrie. Ar trebui să fie realizate în baza celui mai mare parteneriat public-privat din lume, cu scopul dezvoltării unor modele de inteligență artificială sigure și de încredere.

La summitul privind Inteligența Artificială organizat azi în Paris, 61 de țări au semnat o declarație privind modelele AI „libere, deschise și etice”. Participanții speră să poată preveni, de asemenea, concentrarea pieței de profil în mâinile cîtorva mari jucători.

Au fost însă și două excepții semnificative: Marea Britanie și Statele Unite.

Marea Britanie a explicat că va adera doar la inițiative în interesul său, în vreme ce vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, a criticat ceea ce numește „reglementările excesive” în domeniu, precum GDPR – Regulamentul European de Protecție a Datelor Personale.

Cele mai recente