A treia zi la rând de proteste ale transportatorilor și fermierilor: marile orașe au fost din nou punctele-cheie.
Cei care plănuiau să manifesteze în București, în fața Guvernului, s-au reunit astăzi la Afumați și Chitila, în județul Ilfov. Forțele de ordine au instituit filtre la intrarea în capitală.
În Brăila, la Cluj și la Timișoara (între altele) au avut loc, de asemenea, proteste.
După-masă, o delegație a protestatarilor a fost primită la Palatul Victoria. Printre decizii: cei nemulțumiți ar urma să discute, până la sfârșitul săptămânii viitoare, cu conducerea Autorității de Supraveghere Finanaciară. Grupuri de lucru se vor înființa și la Ministerele Agriculturii și Transporturilor.
Participanții la proteste, care spun că decizia de a rămâne în stradă aparține fiecăruia, reclamă, între altele, nivelul costurilor pentru polițele RCA la camioane și costul motorinei.
Consolidare anti-seism: bisericile, printre beneficiari
Recent promulgate de Klaus Iohannis, câteva schimbări ale legii menite să reducă riscul seismic le permit bisericilor să obțină bani pentru consolidare.
Sumele se alocă din Programul Național de specialitate, dar regulile sunt altele. Organizația neguvernamentală Re:Rise observă că, la împărțirea banilor, intermediar este Secretariatul de Stat pentru Culte și că lăcașurile sunt beneficiari direcți ai finanțării.
Altfel spus, banii publici se pot împărți fără un proces de achiziție publică.
Nu mai departe de luna trecută, Recorder arăta cum doi arhiepiscopi ortodocși acceptă mita și traficul de influență ca metode prin care s-ar putea obține finanțare pentru biserici, din fonduri distribuite de același Secretariat de Stat pentru Culte.
Risc de escaladare
Rebelii Houthi din Yemen amenință că vor riposta unui atac americano-britanic asupra mai multora dintre pozițiile lor. Susținută puternic de Iran – una dintre marile puteri regionale -, gruparea afirmă, de asemenea, că va continua să atace vase comerciale în Marea Roșie.
De la începutul invaziei israeliene în Gaza, rebelii Houthi au pus la cale zeci de atacuri asupra vapoarelor.
În noaptea de joi spre vineri, soldații britanici și americani au luat la țintă zeci de poziții ale rebelilor, inclusiv centre de comandă, depozite de muniție și sisteme de apărare anti-aeriană.
Înființată în anii ’90, gruparea rebelilor Houthi poartă de aproape un deceniu un război împotriva autorităților yemenite și controlează, în prezent, o bună parte a țării, dar și coasta Mării Roșii.
Din cauza atacurilor din ultima vreme, marile companii de transport maritim nu mai navighează în regiune. Prețurile petrolului au început deja să urce, iar odată cu ele sporesc temerile privind inflația pe glob.
E vineri, 12 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:40 A treia zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor
02:57 Pacientul mort lângă SJ Brăila: oficial, nu spitalul e de vină
05:29 Consolidare anti-seism: bisericile, printre beneficiari
08:19 Războiul din Orientul Apropiat riscă să se răspândească
09:50 Asistența americană acordată Ucrainei, în pericol
11:02 Cine e noul șef al Corpului de Control al premierului
11:58 Hărțuirea în școli: aspectul și îmbrăcămintea, primele motive
12:48 Cum se apără un șofer român acuzat de tentativă de omor în Germania