La exact șapte luni de la publicarea investigației Recorder „Vânătorul de bătrâni”, în care expuneam povestea unor pensionari din Oradea morți în condiții suspecte, incinerați și deposedați de avere, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a trei persoane.
Ancheta vizează modul în care averea lui Alexandru Lökösházy a fost preluată de către Sebastian Burcă și soția sa, Ghizela Bălan, la scurt timp după ce bătrânul a murit la domiciliul acestora, în august 2019.
Cadavrul fost incinerat la solicitarea lor. DNA Oradea i-a trimis în judecată pe cei doi pentru uz de fals și instigare la abuz în serviciu, potrivit rechizitoriului citit de Recorder.
Bursa șpăgii
DNA a arestat preventiv trei persoane în urma unor pecheziții asupra biroului vamal din Portul Constanța Sud.
Suspecții au fost prinși în flagrant-delict, pe când încasau o mită de aproape 20.000 de euro.
Surse citate de site-ul G4 Media spun că ei ar fi obținut banii în cîteva ore. Erau filați de mai multe luni și ar fi pretins mită în fiecare zi.
Activitatea de la o poartă a fost oprită, ceea ce a dus la blocarea rutelor din sudul portului, din cauza cozilor de TIR-uri. Potrivit surselor citate, vameșii cereau în medie 500 de euro pentru un container, pentru a înlesni procedurile de verificare.
Numărul celor implicați ar fi de 33.
Incident confirmat
Ministerul de externe a confirmat că o navă comercială a Ucrainei a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României. Bucureștiul califică atacul drept „o escaladare fără precedent” și adaugă că atacarea cu intenție a unei nave comerciale încalcă grav normele dreptului internațional.
Ministra Luminița Odobescu a discutat la telefon cu omologul său din Statele Unite, Antony Blinken, atât despre dronele rusești căzute de curând în România, cât și despre acest atac.
Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi de Națiunile Unite prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene.
Kievul şi-a stabilit apoi propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.
Războiul din Ucraina e una dintre temele ședinței de săptămâna viitoare a Consiliului Suprem de Apărare – reuniunea e programată joi.
Plan republican
Între timp, în Statele Unite, senatorul JD Vance, partenerul de cursă electorală al lui Donald Trump, a prezentat o posibilă strategie pentru încheierea războiului din Ucraina.
El a spus că planul ar putea include stabilirea unei „zone demilitarizate” pe teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia – regiunile Donețk și Luhansk, din estul țării vecine. Abordarea ar marca o schimbare dramatică față de politica administrației Biden, care oferă ajutor consistent pentru ca agresiunea Moscovei să fie respinsă.
Potrivit lui JD Vance, planul unei a doua administrații Trump ar include și garanții de neutralitate, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la NATO, de exemplu.
În dezbaterea televizată din această săptămână cu vicepreședinta Kamala Harris, Donald Trump a spus că, dacă va fi reales, ar pune capăt războiului din Ucraina încă dinainte de a-și prelua mandatul.
Întrebat direct dacă e de părere că Ucraina trebuie să câștige războiul cu Rusia, el a spus că vrea doar ca acest conflict să înceteze cât mai repede, pentru a pune capăt pierderilor umane.
E vineri, 13 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:44 Vânătorul de bătrâni, trimis în judecată
04:31 Bursa șpăgii în portul Constanța
05:20 AUR: încă un conflict intern
07:36 MAE confirmă: incident grav în Marea Neagră
08:37 SUA: planul republican pentru Ucraina
10:06 Protest al medicilor la Guvern
10:52 Crimele din Constanța: noi dezvăluiri
11:28 Cum se votează în diaspora?
12:22 Moartea lui Maradona: procesul a fost amânat