01:05 Anularea alegerilor: ce crede administrația Trump

05:12 Umbra lui Putin la München

07:00 Dosarul Nordis: suspecții revin în libertate

09:49 General MApN bănuit de corupție

10:59 Alegerile amână un exercițiu NATO

11:49 Noi numiri la Cotroceni

12:08 Cărtărescu „nu e de nivelul Academiei”

13:05 Papa Francisc, spitalizat

Administrația Trump a transmis cel mai puternic semnal de nemulțumire de până acum la adresa oficialităților române, ca urmare a anulării prezidențialelor din noiembrie.

După ce Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur, Curtea Constituțională a anulat în decembrie scrutinul: documente declasificate ale serviciilor secrete menționau că un candidat a beneficiat de un avantaj incorect pe rețelele sociale.

De asemenea, ele făceau referire la o presupusă intervenție a unei puteri străine.

Aflat astăzi la Conferința de Securitate din München, în Germania, vicepreședintele JD Vance a adus în discuție cele întâmplate: a numit „șubrede” datele publicate de serviciile secrete și a spus că, dacă Rusia poate deraia un proces democratic cumpărând reclame pe rețelele sociale, atunci e un semn că democrațiile afectate nu sunt foarte puternice.

„Am ajuns într-atât de rău încât România a anulat, pur și simplu, rezultatele alegerilor prezidențiale, în baza suspiciunilor șubrede ale unui serviciu secret și la presiuni imense din partea vecinilor de pe continent.

Din câte înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea de origine rusească a influențat alegerile. Le-aș cere prietenilor europeni să privească mai departe: puteți crede că e greșit ca Rusia să vă influențeze alegerile cumpărând reclame pe rețelele sociale. Așa credem și noi. Puteți chiar condamna asta pe scena globală.

Dar dacă democrația vă poate fi distrusă cu reclame digitale de câteva sute de mii de dolari cumpărate de o țară străină, atunci democrația voastră nu era prea puternică de la bun început”, a spus Vance.

Fără să-l numească, JD Vance l-a invocat pe fostul comisar european Thierry Breton.

Luna trecută, politicianul francez a menționat precedentul din România pentru a invoca o eventuală anulare a scrutinului anticipat din Germania, programat duminica viitoare.

Breton menționase amestecul omului de afaceri Elon Musk în alegerile din republica federală: acesta susține fățiș extrema dreaptă.

Mai mulți politicieni de pe continent au cerut Comisiei Europene să-l sancționeze pe Elon Musk, dacă el încalcă regulamentul european privind serviciile digitale. Acesta instituie obligația de a elimina conținutul ilegal, de a combate dezinformarea și de a proteja integritatea alegerilor.

„Nu pacea îl interesează pe Putin”

Aflat la rândul său la München, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina va negocia cu Rusia odată ce Kievul, Washingtonul și aliații lor vor avea o poziție comună în privința păcii din țara vecină.

Președintele Ucrainei a adăugat că Donald Trump nu are un „plan gata pregătit” pentru a pune capăt războiului pornit acum aproape trei ani de Vladimir Putin.

„Nu pacea îl interesează pe Putin”, a spus el, după care a acuzat din nou armata rusă că a atacat azi-noapte cu o dronă centrala nucleară din Cernobîl – locul celei mai grave catastrofe nucleare civile din lume, când unul dintre cele patru reactoare a explodat în 1986.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că nu are informații exacte despre presupusul incident, dar că Rusia nu ar ataca infrastructura nucleară.

Volodimir Zelenski a repetat, la scurt timp după ce-a ajuns la München, că orice negocieri privind Ucraina trebuie să includă Ucraina: Donald Trump afirmase alaltăieri că a convenit cu Putin ca discuțiile să înceapă „imediat”.

Zelenski a mai spus că singurul demnitar rus cu care e dispus să negocieze este Vladimir Putin însuși.

Înapoi în libertate

Instanța supremă i-a repus în libertate pe omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi pe soţia sa, fosta deputată PSD Laura Vicol.

Cei doi au fost arestați preventiv pe 5 februarie, în dosarul Nordis: sunt bănuiți că ar fi delapidat aproape 200.000.000 de euro din banii clienților dezvoltatorului imobiliar.

Magistrații au mai decis ca Vladimir Ciorbă să fie plasat sub control judiciar, în timp ce fosta președintă a comisiei juridice din Camera Deputaților va fi cercetată în libertate.

Instanța supremă a analizat încă de ieri cererile suspecților. Doi judecători n-au reușit în primă fază să cadă de acord, astfel că a fost nevoie de un al treilea. Potrivit unor surse citate de site-ul PressHub.ro, magistrata care-a înclinat balanța ar fi Luminița Criștiu, fosta președintă a Tribunalului Teleorman.

E considerată o apropiată a controversatei Lia Savonea – adică judecătoarea de la instanța supremă care, între altele, a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni de închisoare, l-a achitat pe fostul premier Tăriceanu şi a restituit Parchetului dosarul Revoluției, în care este inculpat Ion Iliescu.

Cărtărescu „nu e de nivelul Academiei”

Respins de curând de Academia Română – unde fusese propus ca membru corespondent – scriitorul Mircea Cărtărescu le-a mulțumit celor care s-au arătat solidari cu el.

Cel mai cunoscut scriitor român din străinătate (și o vedetă absolută în țară) se declară „copleșit” de căldura lumii noastre culturale faţă de el.

Propus în unanimitate de secția de filologie, Mircea Cărtărescu a fost respins la doar un vot diferență de Adunarea Generală a Academiei. Scriitorul Valeriu Matei, cel care înaintea votului a distribuit un apel anti-Cărtărescu, e de părere că acesta a insultat poporul român.

Un alt contestatar, Nicolae Breban, afirmă că scriitorul tradus în peste 20 de limbi străine „este bun, dar nu de nivelul Academiei”.

Pe Facebook, criticul literar Mihai Iovănel observă că, în timpul vieții, nu au fost primiți în Academia Română nici Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncuși sau Eugen Ionescu.

Cele mai recente