00:45 Excluderea lui Georgescu: explicații oficiale
03:45 Încordare persistentă în AUR
05:40 Mitul candidaturilor „independente”
09:50 Ce urmează după Georgescu?
13:36 Pacea în Ucraina: proces lung și greu
15:04 JD Vance, huiduit
16:25 Pasajul Unirii, încă un accident grav
17:13 De ce semnează Nicușor „ca primarul”?
18:02 Aer de primăvară la Cotroceni
De ce a fost eliminat Călin Georgescu din cursa prezidențială?
Curtea Constituțională a publicat motivarea hotărârii prin care i-a respins contestația fostului candidat, după ce Biroul Electoral Central îi invalidase candidatura pentru alegerile cu repetiție din luna mai.
Deși Georgescu nu e condamnat penal, CCR apreciează că declarațiile și acțiunile sale nu sunt în acord cu valorile democratice.
Curtea a mai explicat că Biroul Electoral nu și-a depășit atribuțiile când l-a respins pe Georgescu.
Președintele CCR, Marian Enache, a adăugat că interdicția e valabilă doar în cazul acestui ciclu electoral.
Călin Georgescu e inculpat pentru nu mai puțin de șase infracțiuni, printre care se numără instigarea șa acțiuni anticonstituționale.
Încordare în AUR
Biroul Electoral Central a înregistrat dosarul de candidatură al lui George Simion în această după-amiază: după ce îl va analiza, urmează să se pronunțe în cel mult două zile.
Simion și-a criticat un coleg de partid – pe Claudiu Târziu – pentru că nu a luat parte la mitingurile pro-Georgescu. Târziu, președinte al Consiliului Național al AUR, e de părere că formațiunea ar fi trebuit să desemneze un candidat „mai puțin erodat”.
Pe 24 noiembrie, George Simion a obținut mai puțin de 14% din voturi, iar liderul AUR a amânat să-și asume o a doua candidatură.
Încordarea din partidul de opoziție a dus și la un anunț intempestiv făcut la televizor: George Becali, unul dintre finanțatorii lui Simion în cursa de anul trecut, afirmă că demisionează din formațiune.
Nemulțumit că Anamaria Gavrilă, președinta POT, e varianta de rezervă în cazul unei invalidări a lui Simion, Becali a spus „O să acceptăm acum să fim slugile lui Georgescu?”
Mitul candidaturilor „fără fonduri”
Paul Ispas, un absolvent de Științe Politice în vârstă de 36 de ani, și-a depus și el astăzi candidatura – nu are, de fapt, nici o intenție de a deveni președinte.
Revoltat de interviurile lui Călin Georgescu de dinaintea primului tur în care acesta afirma că și-ar fi făcut campanie fără bani, Paul s-a hotărât să testeze sistemul.
A vrut să arate că, fără finanțare și fără echipă de campanie, un independent nu are vreo șansă să adune în mod corect cele 200.000 de semnături necesare
Paul Ispas și-a depus candidatura cu doar 850 de semnături la dosar, strânse în două luni, în stradă, în mod corect.
E conștient că are zero șanse să fie admis în alegeri, dar vrea să atragă atenția că acest pas al procesului electoral este predispus la fraude și imposibil de făcut de un independent cu zero finanțare.
Pacea în Ucraina: proces lung și greu
La nivel retoric, totul merge ca pe roate: președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus azi că ar exista „o șansă foarte bună” ca războiul din Ucraina să se încheie.
El a discutat din nou cu Vladimir Putin și – spre surprinderea nimănui – a preluat din mers unele dintre afirmațiile acestuia: trupele ucrainene ar fi „complet încercuite și într-o poziție foarte vulnerabilă”, a scris Trump pe propria rețea socială.
Numai în ultima săptămână, armata țării vecine a lansat un atac important cu drone chiar asupra Moscovei, iar peste noapte a incendiat o rafinărie din Krasnodar, în sudul Rusiei.
Cât despre armistițiul de o lună convenit „în principiu” de Kiev și Washington, vizita unui emisar al lui Trump la Moscova nu pare să fi adus progrese semnificative: Putin afirmă că are nevoie de detalii suplimentare și că, pe termen lung, o înțelegere ar trebui să ia în calcul „cauzele profunde ale războiului”.
Obiectivele oficiale ale Rusiei sunt „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, o țară, altminteri, condusă de un președinte născut într-o familie de evrei.
Volodimir Zelenski a repetat că schimbul de prizonieri și un armistițiu fără condiții ar fi doi dintre cei mai rapizi pași către pace.
În opinia sa, Rusia nu face nimic altceva decât să tragă de timp și să complice în mod intenționat procesul de pace.