Într-un an electoral, nimic nu atrage un politician mai repede decât o adunare religioasă de mari dimensiuni.

În 2024, nu mai puțin de cinci candidați la Președinție au făcut băi de mulțime la Iași, la slujba de hramul Sfintei Parascheva: Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și George Simion.

Oficial, pelerinajul se încheie astăzi. Moaștele Sfintei Parascheva vor rămâne însă pe loc până când rândul de oameni va încăpea în curtea interioară a Catedralei Mitropolitane. La momentul slujbei era vorba de circa 50.000 de persoane.

Colaborarea strânsă dintre biserică și partide – ca și alocațiile generoase din fonduri publice – nu sunt tocmai o noutate în România. 2024, însă, chiar iese puternic în evidență.

Elena Lasconi, de exemplu, se recomandă drept o promotoare a familiei tradiționale – a și avut un scandal în familie din această cauză, când fiica ei s-a dezis public de mai multe afirmații ale mamei.

Mircea Geoană se declară simultan „social, liberal, conservator şi progresist”.

Întrebat dacă a votat la așa-zisul referendum pentru familie din 2018, a răspuns că nu a făcut-o pentru că era, probabil, într-o deplasare la NATO. De fapt, consultarea populară s-a organizat înainte ca el să devină adjunct al secretarului general.

Întrebat de curând de ce nu legalizează statul parteneriatul civil – inclusiv pentru cuplurile heterosexuale -, premierul Ciolacu a răspuns „Să nu intrăm în discriminare pozitivă”.

România a fost condamnată deja la CEDO pentru nerecunoașterea cuplurilor formate din persoane de același sex. Din septembrie anul trecut încoace, statul român este obligat să adopte o legislație în acest sens.

Huiduit pe stadion

Cu totul altă atmosferă, în weekend, pe stadionul din Ploiești: premierul Ciolacu a fost huiduit insistent la un meci amical care marca 100 de ani de la înființarea echipei locale Petrolul.

Ziua de sâmbătă fusese aleasă pentru că, pe 12 octombrie 1966, Petrolul învingea echipa engleză Liverpool cu 3-1.

Candidat al PSD la Președinție, Marcel Ciolacu a declarat după partidă că i-a plăcut atmosfera.

Potrivit site-ului SpotMedia, niciun post de televiziune nu ar fi difuzat imaginile de sâmbătă, iar o publicație locală – Actualitatea Prahoveană – a ales să șteargă știrea pe care o publicase inițial.

București: la planșeu, ca la Rovine

Noaptea, ca primarii, Daniel Băluță s-a apucat să izoleze de unul singur o parte a terenului din centrul Bucureștiului unde sunt programate să înceapă lucrările de la Planșeul Unirii: podul de beton care acoperă o porțiune a canalului prin care trece râul Dîmbovița se află în diverse stadii de degradare.

Primăria Generală a insistat că lucrările planificate nu au toate avizele necesare și că gradul de urgență nu ar fi cel pretins de primarul sectorului 4. Autorizația pentru intervențiile de-acum ar fi fost emisă de un alt primar PSD – Robert Negoiță, cel de la sectorul 3.

Cum în jurul prânzului Poliția Locală a Bucureștiului a încercat să demonteze gardurile, scandalul a pornit instantaneu: polițiștii locali de la sectorul 4 i-au cerut lui Nicușor Dan să se legitimeze, iar un angajat al Primăriei de sector a sunat la 112.

Ajunsă și ea la fața locului, Poliția Bucureștiului i-a chemat pe împricinați la secție, unde Nicușor Dan a încercat să demonstreze că terenul aparține Primăriei Generale.

În această seară, Nicușor Dan a revenit în Piața Unirii, unde a anunțat că a început demontarea gardurilor și a repetat că lucrările din această dimineață s-ar fi făcut ilegal.

Dacă șantierul ar fi autorizat în regim de urgență, Primăria sectorului 4 ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare. Ar putea, de asemenea, să obțină o primă tranșă din finanțarea de la Guvern – prin programul Anghel Saligny – pentru a face plata către constructor, firma Erbașu Construcții.

Întreg contractul valorează peste 850.000.000 de lei.

Orientul Mijlociu: zeci de noi victime

Cel puţin patru soldați israelieni au fost uciși și peste 60 răniţi într-un atac cu drone al Hezbollah asupra nordului Israelului, în apropiere de Haifa.

Gherila libaneză susținută de Iran a afirmat că atacul a vizat o tabără de antrenament a armatei și că el a urmărit să-l răzbune pe liderul de decenii al Hezbollah – Hassan Nasrallah a fost lichidat pe 27 septembrie într-un raid israelian din apropiere de Beirut.

Soldații uciși aveau 19 ani, potrivit șefului statului major al armatei.

Pe de altă parte, 18 persoane au fost ucise într-o operațiune israeliană asupra unei localități din nordul Libanului.

Aitou, o aşezare cu majoritate creştină situată într-o zonă muntoasă, a fost pentru prima dată vizată de o astfel de lovitură: până acum, operaţiunile militare s-au concentrat asupra sudului țării și a capitalei Beirut.

Un bilanț al agenției de știri France Presse, bazat pe date oficiale, spune că peste 1.300 de oameni au fost uciși de armata israeliană în Liban.

E luni, 14 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Pelerinaj politic la Iași

02:47 Premierul Ciolacu, huiduit pe stadion

03:49 București: la Planșeul Unirii, ca la Rovine

07:31 Sute de milioane din PNRR, în pericol

08:48 Nelu Tătaru a rămas fără imunitate

09:44 Războiul dintre Israel și Liban: zeci de noi victime

10:53 Benny Steinmetz, reținut

11:36 Violența sexuală și de gen: apel către Guvern

12:22 SUA: încă o tentativă de asasinat politic?

Cele mai recente