Cel puțin 14 oameni au murit azi într-un atac asupra Odesei, la începutul weekendului în care au loc alegerile prezidențiale din Rusia.

Nimeni nu se înteabă cine ar putea să le câștige: de la est, din Pensinsula Kamceatka, până în Kaliningrad, în extremitatea vestică, Federația îl reconfirmă în acest weekend pe Vladimir Putin în funcția de președinte. Numărul contracandidaților de formă este de trei, dar opozanții adevărați sunt fie în exil, fie la pușcărie, fie (ca Alexei Navalnîi) în mormânt.

În funcție din anul 2000 încoace, cu excepția unei „pauze” de patru ani în care a fost prim-ministru, Vladimir Putin e în momentul de față cel mai longeviv lider de la Moscova după Iosif Vissarionovici Stalin. L-ar și putea întrece: a schimbat Constituția în așa fel încât să mai poată candida și în 2030, când va avea 78 de ani.

Mici gesturi de frondă, însă, au fost chiar și în astfel de circumstanțe: o femeie care a turnat lichid colorat în urna de vot e anchetată penal și riscă să facă până la cinci ani de închisoare. Cel puțin alte două incidente asemănătoare s-au produs la secții de votare din regiunea Voronej, în vestul Federației. Alți cetățeni au dat foc urnelor.

Tezaurul înapoi? Niet!

Tot la Moscova, iritare profundă în urma unui vot din Parlamentul European.

Instituția a adoptat ieri o rezoluție care cere Rusiei să restituie integral tezaurul României. Rusia și-a însușit ilegal rezervele de aur și obiectele de patrimoniu trimise de oficialitățile din București în primul război mondial, între 1916 şi 1917.

Dimitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului deSecuritate al Rusiei, a răspuns că „românii nu sunt o națiune” și că liderii europeni ar fi „idioți și niște nimicuri”.

Regimul Putin consideră că, de fapt, România i-ar fi datoare.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, a invocat „experți” neprecizați potrivit cărora datoriile Bucureștiului faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică ar depăși de cel puțin douăzeci de ori valoarea întregului tezaur.

El includea peste 90 de tone de aur din rezerva Băncii Naţionale, colecţii regale de bijuterii şi monede rare, precum şi arhive de stat, manuscrise istorice, picturi de patrimoniu și cărţi rare.

După instalarea la putere a bolșevicilor, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat să-l înapoieze. O mare pare a lui a rămas nerestituită.

Cum vrea Mario Iorgulescu să scape

Mario Iorgulescu ar putea scăpa de cei aproape 14 de ani de închisoare, condamnare pe care a primit-o după ce a ucis un om într-un accident auto pe care l-a provocat după ce s-a urcat beat și drogat la volan.

Fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal se află în Italia, unde a fost dus la scurt timp după accident, pe motiv că avea nevoie de îngrijiri medicale pe care nu le putea primi în România.

Acum, avocații lui Mario Iorgulescu au recurs la o cale extraordinară de atac prin care contestă condamnarea.

Cererea de recurs în casație formulată de Mario Iorgulescu a fost admisă, în principiu, de instanța supremă, ceea ce înseamnă că ea va fi trimisă spre judecare.

Mario Iorgulescu ar putea fi audiat prin videoconferință în 28 martie.

E vineri, 15 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Alegeri în Rusia: cel puțin încă șase ani cu Putin

04:53 Coaliția nu găsește încă un candidat pentru PMB

06:40 Tezaurul de la Moscova: Rusia respinge vehement varianta restituirii

08:10 Dosar penal pe numele unui chirurg din București

08:53 Mario Iorgulescu ar putea să scape de închisoare

09:40 Arestări preventive în rândul galeriei Rapidului

10:20 Legea împotriva risipei alimentare, promulgată

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.