Cu nici 24 de ore în urmă, Alexei Navalnîi părea cât de cât sănătos și făcea glume pe seama unui judecător. În această după-amiază, a venit vestea că activistul și politicianul rus, poate cea mai importantă figură a opoziției din ultimul deceniu, a murit într-o colonie penitenciară de la Cercul Polar.
În vârstă de 47 de ani, primise un supliment de pedeapsă de 19 ani pentru „extremism” – anterior, fusese condamnat la alți nouă ani de detenție. Administrația Penitenciarelor din regiunea în care fusese trimis afirmă că Navalnîi s-a simţit rău după o plimbare şi că aproape imediat şi-a pierdut cunoștința.
Navalnîi l-a acuzat pe președintele Putin că a ordonat serviciilor secrete să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat atunci în Germania, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, deși era conştient că risca să fie arestat. Chiar și din detenţie, a transmis constant mesaje pe rețelele sociale, adesea ironice la adresa lui Putin.
Aflată la München, la o conferință internațională pe teme de securitate, soția lui Navalnîi, Iulia, a spus că nu știe dacă „această veste îngrozitoare este adevărată”.
„Dacă este adevărat, aş vrea ca Putin, tot personalul său, tot anturajul său, Guvernul și prietenii săi să ştie că vor fi pedepsiţi pentru ce au făcut ţării noastre, familiei mele şi soţului meu. Trebuie să fie deferiţi justiţiei şi această zi va veni în curînd”, a spus Iulia Navalnaia.
Tăcere expresivă
După 100 de zile de cînd cetățenii au început să-l întrebe pe Klaus Iohannis cât costă zborurile sale cu avioane private, Președinția a început să le răspundă.
Sau, mai degrabă, să le ofere același non-răspuns pe care Klaus Iohannis ni l-a dat spre sfârșitul anului trecut.
Durata exactă și costurile fiecărei deplasări externe făcute în cele două mandate nu vor fi publicate, în ciuda celor peste 40.000 de cereri oficiale trimise Cotroceniului.
În e-mailurile primite de cei care au dat curs îndemnului Recorder se spune că toate aceste date vor rămâne clasificate și că ele nu pot fi făcute publice „sub nici o formă”.
Negocieri prelungite
Durează deja de-o lună și se prelungesc și în acest weekend: negocierile PSD-PNL pe tema comasării alegerilor intră în ultima etapă.
O decizie trebuie luată până marți, pe 20 februarie, pentru că după aceea nu ar mai fi timp pentru schimbarea legii.
Liberalii, spun surse politice, voiau să discute astăzi doar despre organizarea localelor la aceeași dată cu europarlamentarele, pe 9 iunie. PSD, în schimb, și-ar fi dorit o strategie comună pentru toate rândurile de alegeri din acest an.
Încordare a produs și dorința PSD de a da candidatul pentru Președinție, poziție pe care și-o doresc și liberalii: unii dintre ei au invocat chiar posibilitatea ieșirii de la guvernare.
„Un moment istoric”
Grecia a devenit azi-noapte prima ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Cuplurile gay au obținut și dreptul legal de a adopta copii.
Rezultatul din Parlament a fost covârșitor: 176 de voturi „pentru”, 76 „împotrivă”. Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis a afirmat că noua lege „elimină cu curaj o inechitate gravă”.
Manifestații de stradă au izbucnit aproape imediat în Grecia. Organizațiile care apără drepturile minorităților sexuale au calificat votul drept „un moment istoric”.
Biserica Ortodoxă, foarte influentă, a organizat la rândul său un miting de protest în capitala Atena.
Cincisprezece dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au legalizat deja căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Grecia e prima țară din sud-estul Europei care o face.
E vineri, 16 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:50 Rusia anunță moartea, în închisoare, a opozantului Alexei Navalnîi
07:24 Călătoriile președintelui: Cotroceniul refuză insistent să publice cheltuielile
09:31 Negocieri prelungite pe tema comasării alegerilor
10:24 Reabilitări: Vila Lac 1 mai așteaptă, Guvernul intră în reparații la anul
11:14 Grecia, prima țară majoritar ortodoxă care legalizează căsătoriile gay
12:46 Un instructor de înot arestat pentru viol și-a recunoscut fapta
13:24 Ajutorul de stat pentru Blue Air, invalidat de Comisia Europeană
14:05 Simona Halep dă în judecată o firmă care produce suplimente alimentare