Că e natura de vină sau că o fi venit atâta ploaie de la Dumnezeu, nimeni n-are ce să facă: iată cum încearcă să explice Guvernul și oficialitățile locale bilanțul intermediar al inundațiilor din ultimele trei zile.

Ploile abundente s-au mutat din Galați și Bacău în județele Iași și Vaslui, unde au apucat să se facă minime pregătiri din weekend încoace. Încă o persoană a fost găsită moartă, ceea ce ridică bilanțul victimelor la cel puțin șapte, iar în Galați și Vaslui s-a decretat starea de alertă – locuințele distruse pot astfel să fie reparate urgent. Peste 5.000 de case au fost afectate. Mii de oameni sunt sinistrați.

Guvernul împarte ajutoare – de maximum 10 mii de lei pentru fiecare familie -, dar altminteri se arată fatalist.

De ce nu au luat oficialitățile din Galați măsuri care să preîntâmpine efectele inundațiilor, de vreme ce s-au tot confruntat cu astfel de fenomene în anii din urmă? „Cu natura nu poți să te pui”, a răspuns premierul Ciolacu.

Cutremur

În această primăvară, datele publicate de companiile de asigurări arătau că doar o locuință din cinci are, în România, asigurare obligatorie pentru dezastre.

Altfel spus, numai 20% dintre proprietari au o plasă de siguranță, spre deosebire de media europeană de 65 de procente. Teoretic, neasigurarea unei locuințe poate atrage o amendă de pînă la 500 de lei.

Studiile companiilor amintite mai arată doar un român din zece ar fi pregătit financiar pentru a face față unui cutremur grav: întâmplător sau nu, chiar în această seară s-a produs unul cu o magnitudine de 5.3, în zona seismică Vrancea. În București el s-a resimțit ca o mișcare orizontală, iar locuitori de la etajele superioare din Iași și din Fundulea, lângă capitală, afirmă că li s-au mișcat mobilele.

Cutremurul a mai fost resimțit în Moldova, Bulgaria și Ucraina.

Candidatul Ciucă și candidatul Iohannis?

Ocazie de pelerinaj pentru o bună parte a coaliție, inundațiile din sudul Moldovei au încurcat puțin și ungerea lui Nicolae Ciucă drept candidatul PNL la prezidențiale. Decizia s-a luat cu unanimitate de voturi la Consiliul Național, dar nu înainte ca fostul premier să fi survolat, împreună cu cel în exercițiu, zonele inundate din Galați.

Coaliția „Nicu și Marcel”, cum a fost poreclită înțelegerea dintre partidele de la putere, pare să fi slăbit pe drumul către București: Nicolae Ciucă le-a spus colegilor că și-ar dori, de fapt, o coaliție de dreapta după alegerile din acest an.

Conștient că va avea mare nevoie de primari și de activul de partid pentru a ajunge în turul al doilea al prezidențialelor, el le-a cerut colegilor să-l ajute.

Activul de partid al PNL-ului s-ar putea trezi chiar cu o sarcină în plus: surse politice citate de site-ul HotNews spun că nimeni altcineva decît Klaus Iohannis ar putea să deschidă lista PNL București de la alegerile pentru Senat.

Planul ar fi ca președintele în exercițiu să devină președinte al camerei superioare în viitoarea legislatură.

Constituția spune însă că șeful statului nu poate fi membru de partid. Caz în care Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze de la Cotroceni, iar președinte interimar ar deveni actualul șef Senatului, adică tocmai Nicolae Ciucă.

Potrivit HotNews, demisia ar trebui să se producă înainte ca listele să fie depuse – în jurul datei de 15 octombrie – sau Parlamentul ar putea să schimbe legea și să îi permită să candideze ca independent pe listele liberalilor.

Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 20 decembrie.

E luni, 16 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Moldova: a treia zi de inundații

01:35 Ciolacu: „Cu natura nu te pui”

02:34 Primar cu frică de Dumnezeu

03:20 Câte case sunt asigurate?

03:44 Cutremur resimțit în București

04:15 Patru victime și în Polonia

04:45 Candidatul Ciucă și candidatul Iohannis?

07:26 Scandal financiar la USR Sector 4

09:28 SUA: atentat prezumtiv pe terenul de golf

10:35 BAC 2025, un examen deja controversat

11:26 Mircea Geoană, încă o gafă

12:24 Regatul Unit va interzice reclamele la junk food

Cele mai recente